Тоше Проески
Изпратено от фен | 30 Ноември 2009 г. | 7351 показвания | 12 коментара

Дата и място на раждане: 25 Януари 1981, гр. Прилеп, Република Македония

Рождено име: Тодор Проески

Псевдоним: Тоше Проески

Любопитно:

  • Свири на пиано и китара.
  • Спортува активно- кик бокс и волейбол.
  • Взима уроци от Уилям Райли в Ню Йорк (учителят на Лучано Павароти) и завършва оперно пеене в Скопие.

Кратка биография:

Тоше живее и израства в Крушево от където са родителите му. Първата му изява на сцена е през 1992 на фестивала ‘’Златно славейче’’ където се явява с песента на влашки ‘’Jас и моjот дедо’’. През 1997 година се явява на Мелфест и Макфест с песните ‘’Пушти ме‘’ и ‘’Остани до край’’. Постига голям успех и с това показва, че му предстои успешна кариера.

Първия си албум издава през 1999 година и още същата година през лятото изнася първия си голям концерт-промоция на албума. Следват още големи концерти на Скопски стадион - 2004,2006,2007 година. На 14-ти Февруари 2007 година Тоше изнася незабравим концерт в столицата на Сърбия-Белград – в Белградска Арена.

Изнася също множество благотворителни концерти: 2004 година по покана на Тони Цетински ‘’Najbolje od nas’’. Отново през 2004 благотворителен концерт в Мостар и Декември  2004 и 2005 година традиционен концерт’’ со музика за живот’’.

През 2004 става регионален посланик на добра воля на УНИЦЕФ и записва песента ‘’ За овой свет‘’ на македонски и ‘’This world’’на английски, която става химн на организацията.

Последният му концерт на 05.10.2007 година на Скопски стадион също е благотворителен под мотото ’’Образованието в одговорност на сите’’. След концерта получава наградата ‘’Майка Тереза’’ за хуманните си дела.

Тази бляскава кариера завършва неочаквано и нелепо… на 16 Октомври 2007 година Тоше загива в автомобилна катастрофа край Нова Градишка.

Дискография

- Некаде во нокта - 1999 г.
- Синот божjи - 2000 г.
- Ако ме погледнеш во очи - 2002 г. Македонска версия
- Ако ме погледнеш у очи - 2002 г. Сръбска версия
- Ден за нас - 2004 г. Македонска версия
- Дан за нас - 2004 г. Сръбска версия
- По тебе - 2005 г. Македонска версия
- Пратим те - 2005 г. Сръбска версия
- Божилак - 2006 г.
- Игри без граници - 2007 г. Македонска версия
- Игра без граница - 2007 г. Сръбска версия
- The hardest thing - 2009 г.

*През 2009 година в негова памет на 25 Януари е издаден английския албум ‘’The hardest thing’’ който трябваше да бъде първата стъпка на Тоше към световна слава.

Защо не прочетеш още нещо по темата?
Влез като регистриран потребител или направи своята безплатна регистрация, за да можеш да добавяш коментари.
 
И на мен любима ми е Малечка,голям глас !
Действително, Йош увйек е върховна. Аз лично обожавам най-много Малечка, но и тази си я бива!
Да, препоръчвам на всеки да чуе новата песен на Тоше Проески - страхотна балада, която не искаш да свършва!
Дискографията може да бъде обновена с последния албум Jos uvijek sanjam da smo zajedno - Януари 2010
Тоше Проески...човек с невероятен глас и огромно сърце, които си тръгна от този свят прекалено рано.Но независимо от това , ние неговите фенове никога няма да го забравим и той завинаги ще живее в нашите сърца !!!
1 2 3 »
Хороскоп
Овен
Здраве: Любов:
Късмет: Работа:
Влез като регистриран потребител или направи своята безплатна регистрация, за да можеш да ни изпращаш материали.