Медал след среща със смъртта

Кокона Хираки е най-младата състезателка в Токио 2020

Помните ли чудото в гимнастиката от олимпиадата в Монреал през 1976 г. - Надя Команечи, която на 15-годишна възраст спечели три златни медала? Е, от Токио 2020 ще се запомнят Кокона Хираки (Яп) и Скай Браун (Вбр). Първата е на 12 години (на 26 август ще навърши 13) и стана сребърен медалист в дебютния на олимпиада спорт скейтборд, а втората е само два месеца по-възрастна и взе бронз.

Заради Команечи и китайските гимнастички в още детска възраст вече е забранено на състезания да участват лица, ненавършили 16 г. Дали може и в скейтборда да се мисли за такова нещо, задават си въпроса журналисти в пресцентъра в японската столица.
Защото да правиш щуротии с дъска на колела си е опасно. Скай например си счупи черепа и едва оживя година преди игрите в Токио. МОК търси решения да привлече интереса на младите именно с упражнявани от самите тях спортове, но дали е безопасно за здравето им? Известно е, че практикуването на скейтбординг носи много контузии, предимно строшени кости.
Скай, която живее в Калифорния с баща си, англичанин и мениджър по продажбите именно на скейтборди, падна ужасно на тренировка, като след опит за лупинг се изтърси върху главата си, като я счупи, както и ръката и китката. Самият й родител призна тогава, че в болницата са казали, че е голям късмет изобщо дъщеря му да е жива. Кокона също има преживени доста фрактури, като се състезава престижния "Дю Тур" от 2019.
И въпреки крехката си възраст двете имат спонсорски договори с големи световни компании за производство на спортни стоки на стойност 5 милиона долара.



ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене