Топенето на леда ще застраши 98% от колониите на императорски пингвини до 2100 г.

СНИМКА: Pixabay

На фона на надвисналата заплаха от климатичните промени за хабитата на императорските пингвини, от американската Служба за риба и дива природа предлагат тези птици да бъдат класифицирани като застрашен вид съгласно съответния закон, предаде Асошиейтед прес.

"Жизненият цикъл на императорските пингвини е свързан с наличието на стабилен морски лед, на който те разчитат, за да се размножават, хранят и линеят", отбелязват еколози от океанографския институт "Уудс Хоул", предава БТА.

Изследване, публикувано в сп. "Глоубъл чейндж байолъджи", е установило, че до 2100 г. 98 процента от колониите на императорските пингвини ще бъдат тласнати до ръба на изчезването, ако не се променят сегашните темпове на отделяне на въглеродни емисии и на глобално затопляне.

Около 70 процента от колониите ще бъдат в опасност по-скоро - до 2050 г.

Новото проучване разглежда общите тенденции на затопляне и нарастващата вероятност от екстремни климатични колебания поради глобалното затопляне. Авторите му отбелязват, че изключително ниските нива на морски лед през 2016 г. са довели до масов отказ от размножаване на колония на императорски пингвини в антарктическия залив Халей.

Същата година сезонният морски лед се разпада, преди пиленцата да имат време да развият водоустойчиви пера, каквито имат възрастните, и около 10 000 бебета намират гибелта си във водата. Впоследствие колонията така и не се възстановява.

Императорските пингвини се размножават изключително на Антарктида през зимата. Те издържат на температури от минус 40 градуса Целзий и скорост на вятъра, достигаща до 144 километра в час, скупчвайки се заедно в групи от няколко хиляди птици. Пингвините обаче не могат да оцелеят без достатъчно морски лед.

"Тези птици са силно засегнати от климатичната криза и правителството на САЩ най-накрая признава тази заплаха", казва Сара Улман, директор на международната програма на Центъра за биологично разнообразие.

Правителството на САЩ преди е класифицирало като застрашени видове извън страната, включително бялата мечка, която живее в арктическите региони и също е под заплаха от изменението на климата и загубата на морски лед.

Императорските пингвини - най-големите пингвини в света, наброяват около 270 000 до 280 000 гнездящи двойки или 625 000 до 650 000 индивида.

Включването на птиците в списъка на застрашените видове ще им осигури защита, като например забрана на вноса им за търговски цели.

"Изменението на климата - приоритетно предизвикателство за тази администрация, оказва влияние върху различни видове по целия свят", отбелязва Марта Уилямс, главен заместник-директор на Службата за риба и дива природа. "Решенията, взети от политиците днес и през следващите няколко десетилетия, ще предопределят съдбата на императорския пингвин", допълва тя.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Подкаст: Нели Хаджийска: Благодарна съм на "старата" Нели, без нея нямаше да стигна до тук
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници

Напишете дума/думи за търсене