Душевен ексхибиционизъм: всеки известен разголва живота си на сцена

Камелия Тодорова

Камелия Тодорова е откровена в “Моят глас”, Алекс Сърчаджиева играе себе си в “На живо”

На актьорите и на певците им стана интересно не само да пишат автобиографии, но и да изиграят и дори изпеят живота си на сцена. Какво да се прави - нов тренд!

Алекс Сърчаджиева (в средата) с екипа си - актрисата Радена Вълканова и режисьора Димитър Коцев-Шошо
Алекс Сърчаджиева (в средата) с екипа си - актрисата Радена Вълканова и режисьора Димитър Коцев-Шошо
Камелия Тодорова скоро ще представи спектакъла “Моят глас” (22.11.2021 г. в Театър “Азарян” на НДК).

Това е един различен спектакъл - личен разказ в музика и видео на неповторимата певица и актриса. Тя

споделя моменти

от своя шарен път

в света на музиката

и киното. Зрителят ще се потопи в споделени спомени, едни от най-обичаните ѝ песни (като “Да е влюбен този свят”, “Ден и нощ”, “Не ме гледай така, момче”, “Прошепнати мечти”), както и най-известните си изпълнения на джаз и соул музика.

За “Моят глас” Камелия Тодорова казва: “Като пред най-близки приятели ще се осмеля да споделя преживяванията си и част от премеждията на творческия ми живот – спонтанен, енергичен, ироничен и тъжен. Живот, изпълнен с много върхове и падове, но никога скучен.”

На 66 години Тодорова е категорична, че има още какво да покаже на своята публика. “Всеки следващ ден е нов ден, в който ти научаваш нещо ново за себе си. Изваждаш го от себе си и държиш да го споделиш. Това е, което се случва с артиста… Аз не мисля за постижения, аз мисля, че вървя нагоре”, допълва тя.

Светослав Пеев
Светослав Пеев
Александра Сърчаджиева дълго се

колебала дали

откровено да

разкаже живота си,

но после текстът е готов само за месец. Насърчава я опитният драматург Яна Борисова и така по нейните споделени разкази се ражда пиесата “На живо”. “Коя съм аз, кой е баща ми и човекът до мен - Иван Ласкин, кога и къде ми се обясни за първи път в любов?” Това се пита актрисата в “На живо”.

С режисурата се заема Димитър Коцев. Шошо. Алекс сдоделя, че имала притеснение, че ще отегчи публиката, но резултатът бил изненада и за нея самата. Зрителите съпреживяват историите от живота ѝ, смеят се и се просълзяват, а тя обича да ги гледа в очите - силната връзка с майка ѝ Пепа Николова, запознанството и невероятната ѝ любов с Иван Ласкин, когото скоро загуби, как приятели помагат да се грижи за 10-годишната си дъщеричка и да играе не само в София.

Детето й не е гледало още постановката, не го е правил баща ѝ Йосиф Сърчаджиев. Той присъстава в книгата, но Алекс е лаконична: “Всеки сам прави своя избор в живота. Баща ми едва ли ще дойде да ме гледа, никога не е гледал.”

Ръка на актьорите подаде директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов, приютявайки постановките им в зала “COMEDY BAR Happy Сатира”, чието камерно пространство позволява по-голяма интимност, близка връзка между зрител и изпълнител, емоционални послания и искреност.

Първи на тази сцена

излезе ветеранът

Славчо Пеев

Ива Тодорова с втори свой моноспектакъл
Ива Тодорова с втори свой моноспектакъл

и Сърменов се убеди, че моделът работи перфектно.

Невероятната история как български актьор се запознава с автора на филмите “Полет над кукувиче гнездо” и “Коса” - гениалния режисьор Милош Форман, научиха зрителите на моноспектакъла “Сатирични истории със Славчо Пеев”. Той се играе в бивш пустеещ ресторант, превърнат в уникално артпространство. Там актьорите показват себе си зад кулисите и изливат душите си.

За час и половина харизматичният Светослав Пеев, облечен със сако от велур (намек за емблематичната му роля в пиесата на Станислав Стратиев - б.а.), разказва случки от войнишките години до веселите и тъжни срещи с Георги Калоянчев, Константин Коцев, Никола Анастасов, Георги Парцалев... Научаваме, че е бил съученик с Ангел (Анжело) Михайлов, син на певицата Райна Михайлова, който става любимият композитор на Милош Форман. Той го води със себе си в САЩ. А Ангел представя Славчо на Форман.

“В моите филми

има роли за вас”,

казва му Форман

Уви, оказва се невъзможно да замине зад океана. В спектакъла има и няколко песни, изпълнявани на живо в съпровод на пиано от Мартин Каров.

Сред тях е прочута песничка по текст на Радой Ралин: “Знам, че иска да те жени майка ти за дипломат. Ти не си съгласна, Жени, с мен се любиш на инат!” Резултатът - истинско кабаре ала Славчо Пеев.

Явор Борисов
Явор Борисов
Невероятен успех в Театър 199 има

завърналата се от

Италия актриса

Ива Тодорова,

възпитаничка на Крикор Азарян и Тодор Колев. Със своя авторски моноспектакъл “Приятно ми е, Ива” тя получи най-големите театрални награди. “Възможно е да познавате Ива от хитовия спектакъл, в който въображаема птичка влита през прозореца на нейната стая.

И по-късно отлита, разжазва режисьорът Стоян Радев, поставил и първата ѝ пиеса. - Прозорецът остава отворен, за да може през него актрисата да ви се представи лудо и вихрено, но най-учтиво с “Приятно ми е, Ива!”.

 Тази нова покана да ѝ гостувате е по-различна. Този път тя ви кани в своя свят по друг начин... Този път “Ива е онлайн”. Героинята е същата, но тук тя се разкрива в хладната светлина, която излъчва екранът на един лаптоп.

И без значение дали сте гледали първата ѝ пиеса, вие ще попаднете в нейните истории, толкова близки до всеки един от нас, но и толкова лични, толкова различни... толкова Ивини!

Тя ще ви разкаже... Не, няма да ви казваме какво ще разкаже! Ще видите. Можем само да ви кажем, че Ива и тук е смешна и тъжна, че има несравним усет за музиката на думите, своите и тези на хората, които обитават душата ѝ. А историите на моменти потъват в сянка, в други – блестят с хумор и лиризъм. “Ива е онлайн” е спектакъл, свързан с новите технологии, но също и пиеса за останалите бъркотии в живота на човека. Представление, изпълнено с любов. Онлайн. На сцената!”

Крюстю Лафазанов
Крюстю Лафазанов
В Сатирата се играе и

“Тъп оптимист” на

актьора Явор Борисов

- типичен стендъп

“…и така, потопен и опиянен от изкуството, изведнъж се опомних на 35! Не ме разбирайте погрешно, съвсем не се оплаквам, но реших, че е време да променя малко лайфстайла (тази стара българска дума) и да започна да се държа като зрял човек. И се хванах за главата… Откъде да започна? Тепърва! Кариера? Да градя семейство, бъдеще? Мамка му – 35, бял, артист, хетеро и ям месо! Замислих се и си дадох сметка, че преди 15 години съм бил на 20, след 15 ще съм на 50! Евентуално!”

Милен Миланов написа книга за любовта си към театъра.
Милен Миланов написа книга за любовта си към театъра.
Кръстю Лафазанов

като КОМИКадзе

взривява идиотските ни страхове в спектакъла “Пълнолудие отложен живот” - спасение от ковИдиотилия се делник. Смехотерапия за всеки с всички включени екстри, или как да разсмеем сфинкс! Пазете билетите си, те са вашите смехополици за пуснати за наша сметка застраховки “гражданска безотговорност при предозиране на смеха” и “групова рискова срещу задавяне от смях”. Подарете си лечебен смехосеанс от 90 минути с ДДС (Допълнителната Доза Смях). Смехът е с доказани лечебни и терапевтични свойства. Както всяко изкуство. Изкуството ни извисява над принизяващите битовизми. Спасява ни от тях. Живото изкуство не може да бъде подменено. То няма алтернатива. Именно заради вълшебството, което се случва в залата, където стотиците ни души стават проводници на духа, който твори в нас и чрез нас. Написа я и я постави съпругата му Елена Начева - Лафазанова, на голямата сцена.

Току-що дойде новината, че на 28 октомври актьорът, съучредител и дългогодишен председател на Фондация “Академия “Аскеер”

Милен Миланов

ще представи книгата си

Здрава Каменова
Здрава Каменова

“Милен Миланов: Градината с кринове” на Сцена-клуб “МаксиМ” в театър “Българска армия”. Милен Миланов казва: “…това е нашата градина с кринове, които полагаме като пред олтар ведно с нашите страсти, любов, копнежи и нашата устременост…”.

Устата в свой спектакъл
Устата в свой спектакъл
Актрисата Здрава Каменова,

която от години се изявява и като драматург,

сега представя шест истории на свои приятелки

В моноспектакъла “Една жена разказва” тя е събрала забавни, абсурдни и дори малко срамни случки, които представя пред публиката заедно със Светльо Томов. Здрава Каменова подробно описва как се съчетава едновременно интервю, разходка с куче и дете, на което му се клати зъб. В една от случките колкото и абсурдно да звучи, се оказва, че прахосмукачка е спасила любовния живот на една от описаните героини. Здрава Каменова описва и какво е да имаш няколко връзки, при това с четирите стихии - пожарникар, водолаз, парашутист и гробар. А също и как изглежда животът на жена, омъжена за оперен певец.

Део играе в автобиогафичния си текст "Как се стигна дотук!?"
Део играе в автобиогафичния си текст "Как се стигна дотук!?"
Рапърът Устата, който поизостави музикалната си кариера напоследък, вече се е отдал на стендъп комедиите. Черпейки вдъхновение от собствения си опит, срещи и работа с различни популярни личности,

той пише и сам представя спектакъла си

“Звездите отзад”

С огромна доза чувство за хумор разкрива пикантни тайни зад кулисите и под завивките на имена като Софи Маринова, Азис, Евгени Минчев.

Део е поредното популярно име, което реши да се изявява на това поприще. В своя автобиографичен стендъп той разказва не само известни факти, но и съвсем лични истории, които не са ставали достояние до масовия зрител. Пред публиката разказва как се е справил със своите зависимости. В интервюта преди години

той е споделял, че е имал проблеми с наркотиците,

а сега обяснява как се е измъкнал от тях

В професионалния и личния си живот е имал не само успехи, но и доста провали, които не спестява в спектакъла си. Подробно разказва как върви брачният му живот в къщата в Годеч, където се изнесе преди няколко години със семейството си. И разбира се, не е пропуснал да сподели и как се справя като татко на синовете си Теодор и Борислав.

В темата биография спектакъл да припомним и за пиесата, написана от Явора Стоилова. Племенницата на Яворов я посвети на живота на дъщеря си - талантливата художничка Василия Стоилова, неуспяла да се пребори с анорексията, ползвайки нейни дневници и картини. Появи се в разгара на пандемията и беше записана само онлайн. Режисьор на “Другата в мен” е актрисата Елена Петрова, която и участва с роля. (24часа)

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йордан Лечков стана за първи път дядо
Чао на бръчките около очите
Елиф Шафак: Бог е изкусен часовникар. Толкова точен е Неговият ред, че всичко по земята се случва, когато му дойде времето
Когато обичаме и мразим партньора си едновременно
Най-странните фетиши в секса

Напишете дума/думи за търсене