Александра Жекова расте сред картини на прадядо си – проф. Панайот Панайотов

АЛЕКСАНДРА ЖЕКОВА

Най-голямата ни звезда в сноуборда Александра Жекова е със стралджански корен и е правнучка на известния художник проф. Панайот Панайотов (1909 - 1986). Това стана известно покрай ретроспективна изложба, посветена на неговото творчество. Той е баща на Панайот Панайотов - Пането, който е художник и дядо на известната ни спортистка с 3 златни медала от световни купи.

Изложбата на прадядо ѝ се откри в столичната галерия “Vivacom Art Hall Оборище 5”. В нея са избрани 50 творби от частни колекции (до 6.ХI.) със знаково значение за творчеството му.

ПРОФ. ПАНАЙОТ ПАНАЙОТОВ -
“АВТОПОРТРЕТ”
ПРОФ. ПАНАЙОТ ПАНАЙОТОВ - “АВТОПОРТРЕТ”

Самата Сани, както я наричат приятели, не крие, че е израснала с негова картина - две голи тела, символизиращи красотата и природата.

Изложба на проф. Панайотов в София не е правена повече от 30 г. От своя учител проф. Никола Маринов е наследил преклонението си към светлината и цвета. Майсторът на четката Панайотов 8 години е бил ректор на Националната художествена академия. Известен най-вече с живописните портрети, които прави на държавни глави, на патриарх Максим, генерали и др., Има негови прекрасни пейзажи и натюрморти. Критиците пишат, че голите му тела имат “Рубенсово излъчване”.

Експозицията ще продължи до 6 ноември, като в галерията ще бъдат допускани само хора със зелен сертификат. Входът е свободен.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката
Извратената истина за това защо жените казват „да“ на секса, когато имат предвид „не“

Напишете дума/думи за търсене