Рони Ромеро от "Рейнбоу" отдавна следи Евровизия със сина си, сега ще пее на нея за България

Д-р Врабевски с шестимата музиканти, които ще представят България на Евровизия
СНИМКИ: ЙОРДАН СИМЕОНОВ И ФЕЙСБУК НА ГРУПАТА

От няколко години Рони Ромеро - вокалът на “Рейнбоу”, и синът му си имат своя традиция - има ли Евровизия, те винаги заедно я гледат и се вълнуват. Но едва ли някога баща и син са предполагали, че Ромеро ще се яви на песенния конкурс, и то за да представя България.

Рони все пак е роден в Сантяго, Чили. Когато пораства, се мести в Мадрид. Живее в Букурещ, но често-често идва в страната ни, защото от 3 години е основен вокалист на супергрупата Intelligent Music Project на д-р Милен Врабевски.

Сега БНТ избра именно нея да представя България на Евровизия догодина, когато конкурсът ще се проведе в Торино, Италия.

“Все още не съм пропял на български. Може би след още някоя година и това ще се случи - да идем отново на Евровизия и да пеем на български”, каза с усмивка пред “24 часа” Ромеро.

Той ще излезе на сцената в Торино с едни от най-добрите български музиканти - барабаниста Стоян Янкулов-Стунджи, певец Славин Славчев, който и ще свири на китара, басист Димитър Сираков, Иво Стефанов на клавишните и китарист Бисер Иванов.

“Определено се чувстваме готови за конкурса - сякаш отдавна сме се готвили за него с всички неща, които сме правили заедно”, каза още Рони.

Той е най-популярен като основния вокалист на легендарните “Рейнбоу”, когото лично Ричи Блекмор избира да бъде част от голямото завръщане на групата на сцена през 2015 г. Ромеро е и в състава на групата на световноизвестния китарист Майкъл Шенкер, свири също и с бандата на бившия китарист на “Уайтснейк” Ейдриън Ванденберг. От 2019 г. се присъединява и към българския музикален проект Intelligent Music Project.

“Това, което ми дава увереност, е, че

ние не сме само

рокгрупа, но

нещо повече

- имаме послания

Това е и мисията ни - хората да слушат рокмузика именно с послание, със смисъл. Дори да не спечелим, за нас това е възможност нашето послание да стигне до колкото се може повече хора”, обясни Ромеро.

Песента, която той и Intelligent Music Project ще изпълняват на Евровизия, се казва Intention (от англ. - “Намерение”). В нея д-р Милен Врабевски, който е автор на всички парчета на групата, влага темата за вътрешната борба на всеки с остарели разбирания, които не му дават да се развива. “Посланието ѝ може да е и към родителите и учителите - да не учим децата си да живеят в саксия, да не спират те поривите си за самореализация”, обясни д-р Врабевски.

Всъщност той събира много талантливи музиканти на едно място - цели 10, но

регламентът на

Евровизия е на

сцената ѝ да се

качват не повече

от 6-има души

“Това, че отиват тези шестима музиканти на конкурса, далеч не означава, че другите им колеги са се провинили, просто няма друг вариант. Ние ще се съобразим с изискванията”, каза още д-р Врабевски.

Целият състав на Intelligent Music Project
Целият състав на Intelligent Music Project

Стоян Янкулов-Стунджи, който е сред избраните, не само е талисман на групата, но и ветеран на песенния конкурс. “Всеки път е различно на Евровизия. Няма формула - нещо, което да е познато, да го направиш отново. Музиката, хората, техниката се развиват. Ще очаквам сега да се изненадам от съвсем нови неща”, казва Стунджи, който заедно с Елица Тодорова пя и свири на Евровизия първо през 2007-а, а след това и през 2013 г.

Сега зрителите на световния форум, който генералният директор на БНТ Емил Кошлуков съвсем на място нарече “музикалната олимпиада на Европа”, ще чуят как Стунджи свири истински рок, а не фолклорни ритми, както при предишните си две участия.

“Повечето хора, които са ме гледали на Евровизия, сигурно си мислят, че съм се родил с тъпан в ръка”, казва той с усмивка. Истината е, че той е барабанист от 7-годишен - в невръстната възраст също свирел в роксъстав. Затова е наистина доволен, че именно в такъв музикален стил ще го чуе публиката на Евровизия.

Intelligent Music Project на д-р Врабевски се явява на конкурса на БНТ за Евровизия с шест песни, които ще бъдат част от седмия албум на групата. В записите на песните и за него, и за предишните шест

като барабанист

участва

легендарният Саймън

Филипс от “Тото”

Той е сред музикантите, от които сам Стунджи се учи от най-ранна възраст. “Учителят е учител за цял живот - продължавам да следя Саймън Филипс и е предизвикателство и чест, че на този конкурс ще синхронизирам неговото изпълнение на барабани”, казва Янкулов. Според правилата на Евровизия там музикантите трябва да свирят на сингбек с предварително записан инструментал, но да пеят на живо. “Аз така съм си научил песента, че мога и да я изсвиря на живо, и да я синхронизирам абсолютно по същия начин, както Саймън Филипс я е записал”, добавя Стунджи.

Всички песни, които групата представя пред БНТ, са на английски език. Една от тях е балада, а в останалите пет звучи много рок. “В две от тях Рони Ромеро участва като композитор. Всички са много хубави”, обяснява Иво Стефанов. Той е не само музикален продуцент на групата от нейното създаване, но и свири на клавишните инструменти. Иво е основно действащо лице в записите, смесването и мастерирането на всички шест албума на групата до момента.

Стефанов се включва в музикалния проект на д-р Врабевски преди повече от 10 г., когато се правят записите на първия албум - The Power of Mind, в същото студио, в което Иво работи. Впоследствие д-р Врабевски го кани в Intelligent Music Studios.

С групата за Торино ще замине и Бисер Иванов - един от най-добрите китаристи у нас, чиито умения са отдавна признати от големите имена в световната музика. Неговата китара звучи в парчетата на много от българските певци, и то в различни жанрове - рок, поп, джаз.

Години наред той

работи с примата

Лили Иванова

През 2013 г. Ищар го кани да участва в клипа към песента ѝ Get Loud. А четири години по-късно Бисер Иванов пише музиката и прави аранжимента към парчето “Приказка”, с което Маги Джанаварова стига до полуфиналите на фестивала в Сан Ремо. Година по-късно се присъединява към Intelligent Music Project на д-р Милен Врабевски.

Славин Славчев - победителят от “Х Фактор”, е сред най-разпознаваемите рок гласове у нас. Той печели третото издание на формата през 2014 г., като на финала излиза пред публиката заедно с легендата Джо Лин Търнър.

Славин се занимава с музика от дете. Баща му, който е китарист и запален меломан, го запознава с музиката на “Дийп Пърпъл”, AC/DC и “Тото”. На 15-годишна възраст сформира първата си банда, а през 2018-а влиза в Intelligent Music Project като беквокалист.

Басистът Димитър Сираков е най-новото попълнение на групата на д-р Врабевски. Той отдавна се занимава с джаз, а докато е студент в Музикалната академия, посещава майсторски класове на Милчо Левиев и Петър Славов към НБУ, където се отключва интересът му към аранжирането и композицията. Сираков е свирил с Милчо Левиев, Камелия Тодорова, Васил Петров, Антони Дончев, Венцислав Благоев, Михаил Йосифов и много други. А сърцето му си остава посветено на рокмузиката.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене