Проверяват Коцето и Фънки за подигравки с малките хора

Коцето и Фънки вдигат наздравици

Поп-фолк певецът Константин и музикантът Димитър Ковачев – Фънки ще бъдат проверени за дискриминация с малките хора, заради подигравателен клип в "TikTok".

На 21 януари Комисията за защита от дискриминация (КЗД) се е самосезирала по доклад на Орлин Колев. Докладът е внесен с искане за образуване на производство за установяване на осъществен акт на дискриминация от Константин Иванов Славчев (Коцето) и Димитър Георгиев Ковачев – Фънки по отношение на малките хора, съобщават от пресцентъра на КЗД.

Разпространеният видеоклип в платформата "TikTok” поставя малките хора в обидна, унизителна, принизяваща и накърняваща достойнството им среда. По този начин малките хора са третирани по-неблагоприятно по признаци „увреждане“ и „човешки геном“ от други хора в сравнимо сходно положение, поради което Орлин Колев счита, че е налице нарушена забрана, установена в Закона за защита от дискриминация.

Двамата често публикуват смешни видеа в социалната платформа. В един от тях малък човек скача във вода, а на следващия кадър двамата затварят чувал и го ритат. 

Комисията се е самосезирала и по твърдение за сексуален тормоз в училище в Благоевград след излъчен репортаж по национална медия. В него ученици от Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Васил Левски“ – Благоевград се оплакват от сексуални намеци и неприлично поведение на техен учител по физическо възпитание. "Според излъчения репортаж вследствие на твърдяното неправомерно поведението на учителя, те започват да отсъстват от неговите часове", пишат от КЗД.

Вносителите на докладите считат, че отразеното в излъчения репортаж съдържа данни за нарушение на Закона за защита от дискриминация и предлагат  да бъде образувано производство пред Комисията за защита от дискриминация.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене