Лисицата Ела и 13 маймуни се ширят в недостроения от 7 г. зоопарк на Пловдив

Лисичката Ела

- Съдебни дела спират довършването

- В общината сменят концепцията – когато е готов, ще го населят с по-малки животни

Малка лисичка на име Ела се шири в истински палат, покриващ и най-луксозните световни стандарти за площ за щастливо отглеждане на животни. Ела обитава сама цял хабитат в недостроения пловдивски зоопарк. Попаднала е там, след като е била заловена от служители на общинското предприятие “Зооветеринарен комплекс” по сигнал за малко лисиче, което се щура по улиците на Пловдив. Ела е в детска възраст и сега и е доста дружелюбна – свикнала е да контактува само с хората, която я хранят, но наднича и към репортерите на “24 часа” иззад оградата. После хуква нанякъде и човек не може да я види– жилището ѝ е наистина огромно и възможностите за криене са необятни.

Лисичката не е единственото животно, което обитава голяма къща с обширен двор, ако трябва да се направи аналогия с човешките схващания за добър жилищен статус. В така и недовършения зоопарк никакви проблеми с теснотията нямат и 13 маймуни. Те са от вида зелена морска котка и мъжкарят, тартор на стадото, си пази хабитата стриктно. Ако непознат за него мине под решетъчните тунели, изградени за тичане, мъжката маймуна успява да го издебне и да го маркира като истинска котка, за да е ясно кой командва в тази част на зоопарка.

В компанията има и няколко диви гъски и патици, долетели в пустия зоопарк, защото природата не допуска вакуум. Това са всичките животни в бъдещата зоологическа градина, чиято площ е 40 дка. В него са изградени общо 22 хабитата, но не са довършени. Акт 16 е издаден само за местообитанието на маймуните.

Строежът на зоопарка започна в края на 2014 г.и беше замразен година по-късно, когато

прокуратурата

започна

разследване за

злоупотреби

и нарушения на Закона за обществените поръчки при изграждането му. Обвиненията бяха срещу тогавашния кмет Иван Тотев, заместника му Димитър Кацарски и управника на район “Западен” Димитър Колев. Делото стигна до Специализирания наказателен съд през 2018 г., но обвинителният акт беше върнат на прокуратурата заради процесуални нарушения. До ново внасяне на обвинението в съда не се стигна, Димитър Колев отпадна от списъка на обвинените, а в края на м. г. служебният правосъден министър Иван Демерджиев съобщи, че

през пролетта

на 2021 г.

наказателното

производство е

било прекратено

В годините от замразяването на работата по обекта и направеното се руши – по металните стълбове има ръжда, дървените постройки са с вида на изградени преди десетилетия, а не преди броени години. Изпълнител на строежа на стойност 4 599 869 лв. е асеновградската фирма “Запрянови 03”, която в момента съди община Пловдив. И двете страни имат претенции една към друга.

Строителят твърди, че не му е платено за цялата свършена работа и си търси 418 562 лв. за приетата при спирането на обекта работа, други 392 955 лв. за извършени допълнителни дейности и лихвите върху двете суми. От градската управа пък имат претенции за качеството и твърдят, че ако дървените постройки в зоопарка са били импрегнирани с подходящите материали, са щели да устоят на атмосферните условия. На 17 януари т. г. Пловдивският окръжен съд се произнесе, че

общината трябва

да плати на

“Запрянови 03”

за договорената и приета работа, а щом за допълнителните дейности няма анекс към основния контракт, претенциите на фирмата са неоснователни. Така плащането се свежда до около 550 хил. лв. с лихвите, но решението на съда не е окончателно. “Ще изчакаме 14-дневния срок за обжалване и тогава ще решим как да действаме. Иначе решението е благоприятно за нас”, коментира кметът на Пловдив Здравко Димитров.

След произнасянето на съда шефът на зооветеринарния комплекс Георги Божев вече проверява има ли промени в лицензионните режими, чиито изисквания трябва да бъдат спазени, за да отвори зоокътът. “Поискали сме 2 млн. лв. от бюджета на Пловдив за тази година – за дострояването на обекта и за покупка на животни”, твърди Божев.

Кметът на Пловдив Здравко Димитров също е на мнение, че най-сетне градът трябва да се сдобие с работеща зоологическа градина. “Ще заложим обаче на друга концепция и няма да има големи животни. Нещата се промениха и в последните години в близост до зоопарка изникна нов жилищен комплекс. Трябва да помислим за миризмите, които ще са проблем не само за живеещите там, а и за всички, които спортуват и се разхождат на Гребната база, зоопаркът е точно до нея и може би не е на най-подходящото място, но вече няма какво да се направи”, казва градоначалникът.

В края на 2016 г. тогавашният премиер Бойко Борисов посети зоологическата градина, за да види какво е готово, и обяви, че ще подари на Пловдив бенгалски тигър. После се пошегува, че животното може да бъде кръстено Иван Тотев – на кмета към онзи момент. След това по инициатива на една от местните партии беше организирано обществено обсъждане лъв или тигър да има в зоопарка, което завърши с единодушното становище, че голяма котка, независимо каква, е просто задължителна част от обитателите. Беше решено да се препроектира част от свободната площ, за да се осигури хабитат за лъв или тигър, какъвто не беше предвиден, но това така и не се случи. А сега вече става ясно, че

няма и да се

работи за

заселването на

голяма котка

Водосвет за възобновяването на работата по зоокъта беше направен през 2019 г., което не доведе до приключването на обекта, но тогава община Пловдив обяви обществена поръчка за доставка на животни. След 2 провалени процедури покупката на котешки лемур, сервал, евроазиатски рис, нанду, камила, азиатска късоноктеста видра, мармозети, антилопа, сурикати и носати мечета беше договорена с бизнесдама от Словакия.

Договорът обаче е на трупчета, защото животните няма как да бъдат пуснати в зоокът, който няма лиценз.

Пловдив вече 14 години е без зоопарк. Старият беше затворен през лятото на 2008 г., защото не отговаряше на европейските изисквания.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене