Радев и Йотова откриват изложба за Владимир Димитров - Майстора

Автопортрет на Майстора (към 1922, Национална галерия)

В един ден две експозиции за 140-годишнината на художника

Всичко за Майстора, събрано в две изложби, които отварят врати в един и същи ден. Така Националната галерия ще отбележи 140 години от рождението на големия художник Владимир Димитров - Майстора, като показва автопортрети, живописни, графични и скулптурни портрети, документални снимкови и филмови материали. Едната изложба носи името “Образът на Майстора” и се открива в галерия “Квадрат 500”, а втората е “Майстора и родното изкуство” в галерия “Двореца”.

Изложбата в “Квадрат 500” ще бъде открита от президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова. Освен автопортрети на художника тя включва и живописни, графични и скулптурни портрети от неговите съвременници, също ненадминати в таланта си - Васил Стоилов, Стоян Венев, Борис Георгиев, Иван Мърквичка, Асен Василиев, Борис Колев, Андрей Николов, Иван Лазаров и др. Ще бъдат показани за първи път пред публика и някои документални снимкови и филмови материали.

Изложбата в “Двореца” има друга цел - ще представи творчеството на Майстора, което е в центъра на неформалното движение “Родно изкуство” през 1920-1930 г. Картините му са сред произведенията на Иван Милев, Златю Бояджиев, Цанко Лавренов, Васил Захариев, Иван Пенков, Васил Стоилов, Иван Лазаров и др.

И двете изложби са подготвяни в продължение на една година и се осъществяват с помощта на над 25 музеи, галерии, културни институции и частни колекционери от цялата страна. Куратор е Иво Милев, асистент-куратор е д-р Таня Станева. Експозициите ще бъдат открити в един и същ ден - на 19 май, и ще могат да бъдат разгледани до 28 август.

Майстора в Пампорово, 1946 (ХГ “Владимир Димитров - Майстора”, Кюстендил)
Майстора в Пампорово, 1946 (ХГ “Владимир Димитров - Майстора”, Кюстендил)
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене