Купуване на кола на лизинг – плюсове и минуси

Източник: Pixabay

Няма човек, който да не иска да кара нов автомобил, но в днешно време е трудно да си позволим всичко. Рядко се срещат хора, които могат да си купят нова кола със събрани и отделени пари накуп. В такъв случай, лизингът е добър вариант за тези, които искат да карат нова кола, но не са успели да съберат пари. 

Ако и вие мислите да вземете кола на лизинг, трябва да сте наясно с плюсовете и минусите. Също така, добре е да направите преценка как да осъществите лизинга. Един вариант е да изтеглите потребителски кредит от банка, а друг - да ползвате заем от кредитна компания или да изтеглите кредит онлайн.

Плюсове при купуване на кола на лизинг

1. Карате нова кола, която не създава проблеми и не изисква много средства за поддръжка

Безспорно, новите коли са много по-удобни от старите и имат множество предимства пред тях. Освен това, те не се развалят толкова често и не се налага да харчите постоянно пари за ремонти. Колкото по-стара е колата, толкова повече има риск от неизправности, които пък водят до непредвидени разходи.

2. Ако имате собствен бизнес, разходът по лизинга може да бъде за сметка на фирмата

Когато вземете кола на лизинг и сте управител на фирма, колата може да бъде на името на фирмата. В такъв случай ще имате възможност да впишете разходите по лизинга като разходи на съответната фирма. От своя страна, това ще носи данъчни облекчения за вас като управител при декларирането на разходите. Трябва да знаете обаче, че след като изплатите кредита, колата няма да бъде на ваше име, а на името на фирмата. Това може да се превърне в минус впоследствие, но вие трябва да прецените какво би било по-добре във вашия случай.

3. Имате нова кола със застраховка „Каско“, която покрива щети, без значение чия е вината

Обикновено всеки човек, който има кола, е длъжен да има застраховка „Гражданска отговорност“. При ПТП застрахователната компания на виновния плаща щетите на другия. А при застраховка „Каско“ няма значение кой е виновен. Ако има щета, тя се заплаща или поправя. Застраховка „Авто Каско“ също е задължителна когато имате кола на лизинг. Следователно, това значи, че застрахователят ще поема щетите, ако се случи нещо с вашата нова кола.

Минуси при купуване на кола на лизинг

1. Колата не е ваша собственост, докато не я изплатите докрай. Може да я загубите по всяко време.

За съжаление, ако имате финансови затруднения и не успявате да плащате вноските, ще загубите колата. В най-лошия случай не само ще ви вземат колата, но ще трябва да плащате и лихви. Съответно, трябва да бъдете внимателни какъв договор сключвате. Винаги четете всичко в договорите и правете добра преценка дали си струва или не. Също така, имайте предвид, че ако загубите колата, всички вложени пари във вноски и застраховки ще отидат на вятъра.

2. Ако решите накрая да купите колата, това ще ви излезе много по-скъпо

В случай, че преди изплащането на кредита вашето финансово състояние се подобри и решите да платите всички останали вноски накуп, за да бъде вече колата ваша собственост, това ще ви излезе много повече пари, отколкото ако купите автомобила още в началото. Така или иначе, не можете да знаете кога ще получите пари или кога ще имате непредвидени разходи. Понякога колкото и да планира човек се случват неща, за които не е и помислял.

3. Разходите на месец могат да ви излязат прекалено големи, ако нямате достатъчно добър месечен доход

Необходимо е да си направите много добра сметка преди да вземете решение за кола на лизинг. Най-вероятно вече знаете, че колата изисква средства, които трябва да влагате в нея. Тя има годишен данък, а колкото повече конски сили е, толкова по-висок е и той. Трябва да купите винетка, редовно да зареждате гориво, да имате необходимите застраховки. Когато имате кола, винаги излизат непредвидени разходи и трябва да имате заделени пари за обслужване. Да, новата кола няма да се разваля толкова често, както казахме в началото. Но това не значи, че няма да се налага съвсем никаква финансова поддръжка на колата.

В заключение

Накратко, за да направите най-добрия избор при взимане на кола на лизинг, най-добре е да се обърнете към професионалисти за консултация. Те ще сравнят годишния процент на разход, който всъщност е най-важен за вас, защото включва в себе си и лихвата по кредита, и всички дължими такси, комисионни, застраховки. С други думи, трябва да се направи сравнение на няколко оферти от различни кредитни компании в България.

Лесно ще можете сами да видите разнообразни оферти при кредити онлайн. Обикновено, в техните сайтове има калкулатор за изчисление. Може да сменяте различни показатели и да виждате как се променя лихвата. При другите варианти ще получите информация на място или по телефон, но е възможно да се наложи да чакате повече. Някои от банките също вече имат калкулатори в сайта, за улесняване на клиентите.

Няма съмнение, трябва да обмислите всичко много внимателно. По-добре не бързайте и сравнете обстойно различните оферти. По този начин ще направете правилна преценка коя е най-добрата за вас.

  • Ключови думи:
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене