Поставиха каменен вълк край панорамна площадка "Вълчи камък" в Родопите

Вълкът и изработен от бял мрамор и тежи 2 тона

Снимки: Община Девин

Двутонен каменен вълк е най-новата атракция на най- високата панорамна площадка на Балканския полуостров „Вълчи Камък“. Фигурата е изработена в Професионална гимназия по каменообработване в село Кунино от Валерий Ганчев, Дарин Ганчев, възпитаници и преподаватели в гимназията по модела на скулптора Иван Тотев от Пловдив. Каменният вълк бе монтиран на фундамент от членовете на Туристическо дружество „Зелена долина" - с. Гьоврен.

Инициативата е на Юксел Екиз и негови приятели от  Гьоврен. Идеята им е подкрепена и от кмета на Девин Здравко Иванов, който им помагал с лични средства.

"Вълчи камък" стана достъпно за туристи, след като младежи от село Гьоврен построиха на върха две площадки за панорамни наблюдения. Едната е вертикална и е висока 10 метра. Конструкцията й е изцяло от дърво. До самата площадка от 3 кв. метра водят стълби, а конструкцията е подпряна на метален електрически стълб. Насочена е към Пирин планина. На север се открояват Чернатишкият дял с върховете Голям и Малък Персенк. На югозапад пък стърчи гръцкия връх Боздаг. Тъй като върхът е на западния склон на Триградското ждрело, голяма част от извивките му се виждат от нея. В съседство има и хоризонтална площадка. Тя е на 10-на метра от високата и се крепи на издаден над пропастта вековен бор, чийто корени са плъзнали из скалите. Дървото, което подпира е площадката е рядко срещано. Пораснало е само и няма типичния връх. "Вълчи камък" носи името си според местна легенда от вълче. Закъснял гьовренец в миналото намерил през нощта малко скимтящо вълче в района и го прибрал вкъщи, понеже било дълбока зима и щяло да умре. Вълчето пораснало и почти било опитомено. След време обаче то е било набедено от местни чобани, че е сдавило няколко овце. Стопанинът му бил принуден от тях да иде да го хвърли от скалата. Той поел с вълкът към нея, но вместо да го хвърли го оставил жив. Никой след това не го е видял и не знае съдбата му. Но оттогава той вие при наближаващи бедствия над Гьоврен винаги и предупреждава хората, вярват местните. 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката

Напишете дума/думи за търсене