Честването на 200-годишнината на Йохан Щраус започва от България

Заместник-кметът на Столична община - Мирослав Боршош, Таня Джарова - концертмайстор на оркестъра, и Петър Хосек, управляващ директор на оркестъра

Световното турне на Vienna Schonbrunn Orchestra по случай тази годишнина ще започне с три концерта от България

Основният концерт на Щраус галавечер "Нощ под звездите с Vienna Schonbrunn Orchestra" ще се състои на 8 август пред храм-паметника "Св. Александър Невски" в столицата от 20,30 часа. Преди него концерти ще има на 6-и август във Велико Търново и на 7-и във Варна.

"Идеята е да има ярки и видими събития, които поставят София на европейската и световната карта. Миналата година направихме великолепен концерт на Соня Йончева и Пласидо Доминго, тази година нашият подарък към града е именно този концерт", каза Мирослав Боршош, заместник-кмет на Столична община.

Управляващият директор на оркестъра на двореца Шьонбрун - Виена Петър Хосек заяви, че за тях е чест да дойдат в София и че ще изпълняват пред катедралата "Св. Александър Невски". "Този концерт ще се случи веднъж и затова е толкова специален и всички ние сме много ентусиазирани, че ще имаме възможността да изнесем този концерт пред красивата катедрала, такова паметно място за София", добави още той.

Програмата на концерта ще включва освен известните произведения на Йохан Щраус и на цялата династия, но ще има и други "бижута", както се изрази г-н Хосек.

Ще бъдат изпълени арии, валсове, както и забавна полка, базирана на клюките, които се разпространяват във Виена. Задължително ще бъдат изсвирени и валса "На тихия бял Дунав" и "Радецки марш", с който всеки концерт завършва. В същото време г-н Хасек спомена и, че от оркестъра освен че ще свирят, може би и ще пеят.

Концертмайсторът на оркестъра на двореца Шьонбрун - Таня Джарова-Салустио, родом от Пловдив, разказа за историята на оркестъра. "Сформиран е преди 25 години и това е един интернационален оркестър, като всеки от нас е следвал във Виена и е свързан с виенската музика. От друга страна, всеки носи колорита от сътветната националност, което прави оркестъра толкова интерес", добави тя. В него има австрийци, българи, австралийци, унгарци, латиноамериканци, южноафриканци, но това, което ги свързва, е че всички са учили във Виена.

За нея пък Мирослав Боршош каза, че тя е голямото бижу, защото е българка, тръгнала от Пловдив и стигнала до Виена, и сега е концертмайстор на този оркестър.

Таня Джарова спомена още, че произведенията, които подбират за програмата на оркестъра, са според реакцията на публиката. "Ние не свирим само Щраус, свирим и съвременници."

На концерта ще има много изненади, като организаторите загатнаха и за наличието на българска следа.

2025 г. е годината, когато ще се отпразнува годишнината от рождението на Щраус и световното турне, организирано по този повод, ще започне от София през август месец, заяви Хосек. Това турне ще продължи до 2025-та година, като ще има множество други концерти по целия свят.

Проектът "Нощ под звездите с Vienna Schonbrunn Orchestra" се реализира с подкрепата на Столична община.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Какъв е бил сексът преди 200 години?
3 типа жени, които мъжете никога не изоставят
Рапърът Нели и Ашанти са в очакване на първото си дете (Видео)
Най-неустоимите тв доктори
Тарантино се отказа да снима филма The Movie Critic - последен за кариерата му

Напишете дума/думи за търсене