Анна и Васил Банови откриват ретроспективна изложба на Петър Пиронков

Петър Пиронков (вдясно) с Николай Янакиев СНИМКИ: Николай Литов

Анна и Васил Банови ще открият ретроспективна изложба „Духовно пространство“ с творби на Петър Пиронков. Събитието ще се състои на 5 октомври (сряда) в галерия „Милениум“, съобщават организаторите.

Модератор ще е проф. Любомир Стойков – културолог и преподавател в Националната художествена академия.

„Банално е да се каже, че новата изложба на неординерния Петър Пиронков е поредното разкриване на неговия вътрешен свят. Елементарно би било твърдението, че картините му са класическа рефлексия на природата и социума. Тези великолепни произведения са по-скоро паноптикум или още оригинален микс от личните открития на твореца в столиците и големите градове на Европа, както в различни странни местенца – инвенции, които той завладяващо интерпретира по посока на значими човешки състояния, вярвания и ценности. Нюансираното и натовареното със символи и знаци схващане за красотата и истината, волята и мъжеството привилегироват живописеца Петър Пиронков като явление не само в родното, но и в световното изкуство!“, коментира проф. Стойков.

Експозицията включва над 50 живописни произведения на Пиронков. Някои от тях са представяни в различни европейски столици, а други не са показвани пред публика до този момент.

„Много е важен естетическият и емоционален мост между сюжета и размера на картината. Когато това е налице, самата творба въздейства по необикновен начин и пробужда необикновени чувства. Между материята и духа се крепи цялото изкуство“, казва художникът.

„Неговата силно изразена позиция към изкуството и света, е онова нещо, с което той ни заплени да бъдем негови ценители и приятели. Отличителна е енергията в картините му. Яркият и дързък колорит, светлината и ритъмът, фантастичните и класически образи в сюжетите му в съчетание с Римската академична школа, правят творбите му уникални. Светлината в тях и духовността извеждат неговото изкуство на музейно ниво“, казва за Пиронков Анна Банова.

Петър Пиронков е роден през 1977 г. в София. Завърша Национална художествена гимназия „Илия Петров“ със специалност „Живопис“. През 2003 г. се дипломира в класа на проф. Сандро Тротти със специалност „Живопис“ в Държавната художествена академия за изящни изкуства в Рим. В периода между 1996 – 2021 г. участва в 59 изложби – самостоятелни и общи, в международни арт форуми и пленери в България и чужбина. Носител е на първа награда за живопис „Перикле Фацини” (1999 г.) и „Златно перо” (2011 г.). Работи в областта на камерната и монументална фигуративна живопис. Негови творби са притежание на галерии и частни колекционери в Италия, Франция, Белгия, Гърция, Великобритания,Германия, Холандия, Австрия, Русия, Китай, САЩ, Венецуела, Мексико, Швейцария и др.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Акнето – митове и легенди. Споделено от дерматолог
Как лошият шеф пречи на любовта
След Милано и Торино забрани пушенето на открито
Есенната колекция на "Диор" връща в Холивуд от 30-те и света на Марлене Дитрих
Защо ружът е толкова важен за грима

Напишете дума/думи за търсене