Украинската оперна звезда София Соловий пее довечера в зала „България“ с майсторския клас на Райна Кабаиванска

Райна Кабаиванска
Снимка: Румяна Тонева

Украинската оперна звезда София Соловий ще се включи довечера като гост в гала концерта на тазгодишния майсторски клас на Райна Кабаиванска в зала „България“, съобщиха за „24 часа“ организаторите от Нов български университет.

Сопраното, което направи за кратко време кариера из европейските сцени, е лауреат на много конкурси в Италия и самата тя е участник в предишни издания на майсторския клас на голямата българска певица. От 2022 г. София Соловий остана в Лвов и участва в серия концерти „Muses are not silent", излъчвани онлайн от Лвовската филхармония.

В концерта довечера под съпровода на оркестъра на Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров ще се изявят Аида Паску, (Румъния), която е стипендиант на Фонд „Райна Кабаиванска” в Нов български университет от 2021 г., Аделина Кочобану (Румъния), Ариана Чимолин (Италия), Божидар Божкилов (България), Виктор Кръстанов (България), Виринея Пърнау (Молдова), Дайана Фирузи (България), Дьонхьюн Ким (Южна Корея), Еунчан Лин (Южна Корея), Румяна Костова (България), Хе Канг (Южна Корея), стипендиант на Фонд „Райна Кабаиванска”и Уонджун Джо (Южна Корея).

Те ще изпълнят откъси от опери на Верди, Пучини, Моцарт, Росини, Чайковски, Рахманинов, Белини, Доницети и Леонкавало, както и ансамбли и арии от операта „Бохеми“ на Пучини. Както е традиция за майсторските класове, през декември в Софийската опера и балет ще се състоят няколко спектакъла с участието на ученици на Райна Кабаиванска, като тази година това ще е „Бохеми“.

София Соловий
София Соловий

Райна Кабаиванска неведнъж е споделяла, че следи по-нататъшното развитие на участниците в нейните майсторски класове, които се провеждат от над 20 години със съдействието на НБУ. Много от тези участници вече направиха световни кариери и са чести гости на най-големите оперни театри в света.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене