Община Мъглиж ще се бори в конкурса "Сграда на годината 2022"

Кметът на Мъглиж д-р Душо Гавазов СНИМКА: Личен архив

Община Мъглиж участва в конкурса „Сграда на годината 2022“ с проект ,, Консервационна реставрация на съществуваща сграда- Минерална баня с. Ягода” в категория "Социална инфраструктура - здравеопазване". Това съобщи за БТА кметът д-р Душо Гавазов.

От думите му стана ясно, че емблематичната сграда вече е получила грамота за включване в конкурса и продължава участието си във вота ,, Сграда на публиката” чрез онлайн гласуване в сайта на конкурса- www.buildingoftheyear.bg , което ще се проведе от 1 до 14 декември.

„Благодаря на всички участници в реализацията на този грандиозен проект, но най-вече на жителите на Общината за сърдечната подкрепа и доверие“, каза още д-р Гавазов.

След като повече от 20 години беше затворен и тънеше в разруха, през август беше официално открит изцяло реставрирания бански комплекс в мъглижкото село Ягода. Обновяването на банята, която е паметник на културата от местно значение, започна през есента на 2019 година, когато Министерството на регионалното развитие и благоустройството отпусна за ремонт на банята 210 хил. лева, а през 2021 година общината в Мъглиж пое дългосрочен дълг от Фонд „ФЛАГ“ в размер на 1,9 милиона лева за възстановяване и основен ремонт на съществуваща сграда на комплекса със сградата на банята.

„Банята е проектирана преди близо 100 години - през 1928 година от талантливия и колоритен архитект Христо Димов“, разказа кметът на подбалканската община д-р Душо Гавазов.

На мястото на минералната баня някога е имало римски терми с големи размери, намерени са статуи и старинни предмети. В средата на 19-и век местният жител Стоенчо Груелоу организира изграждането на баня за хигиенни нужди.

Водата в района извира с температура от 54 градуса по Целзий, но голямото съдържание на флуор и арсен я прави негодна за пиене. Това обаче е причината по лечебни качества тя да е сред най-лековитите в цяла Европа.

„Водата е подходяща за лечение на болести на опорно-двигателния апарат, за лечение на неврологични заболявания и за кожни заболявания. Има данни, които показват, че геотермалната минерална вода в село Ягода има положителен ефект и върху едно нелечимо заболяване, каквото е псориазисът“, категоричен е кметът.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Едва на 23 г. поппевецът Торино стана баща
Бон Джоуви отбелязва 40 г. на сцената с документален филм и нов албум (Видео)
Мъж откри китара на „Бийтълс” на тавана на възрастните си родители
Анатомия на женския оргазъм
Фабинг - новата дигитална зависимост

Напишете дума/думи за търсене