Елтън Джон: Имах достатъчно аплодисменти, време е да гледам децата си

Певецът със семейството си на събитие в центъра на Манхатън, в Ню Йорк. СНИМКИ: РОЙТЕРС

75-годишният музикант слага точка на турнетата през юли в Швеция

Преди дни Елтън Джон се завърна на стадион “Доджър” в Лос Анджелис, от който преди 47 г. буквално се изстреля към музикалния връх. Пак бе с лъскави тоалети, омагьосващи публиката, но се появи и с халат, по-подходящ за мъж на прага на пенсия. Явно 75-годишната звезда искаше по закачлив начин да се раздели с публиката си.

Концертът в Лос Анджелис беше прощаване с американските му фенове. След като изпя някои от най-големите си хитове, Елтън Джон каза: “Вече получих достатъчно аплодисменти, време е да бъда със семейството си”. Той прегърна и целуна съпруга си Дейвид Фърниш, докато синовете им - 11-годишният Закари и 9-годишният Илайджа, радостно махаха на скандиращите за бис почитатели.

Още през септември 2018-а музикантът започна прощалното си световно турне. Бе планирал над 300 концерта, но пандемията отмени повечето. След като се раздели с Америка, през януари той се отправя към Австралия и Нова Зеландия. През пролетта се връща за концерти в Европа, като финалът на турнето му ще е през юли в Швеция.

“Не съм уморен, но ако трябва да бъде честен, очаквам с нетърпение 8 юли, когато ще сляза от сцената в Стокхолм и ще изляза в почивка.

Няма да спра да правя музика и да записвам

с други хора. Даже се надявам да напиша нов албум и за себе си, но спирам с пътуванията за изнасяне на концерти, защото те ме отдалечават от семейството”, сподели в едно от интервютата си за американски медии Елтън Джон.

Той описва концерта на стадион “Доджър” през 1975 г. като връх на кариерата си по това време и един от най-щастливите мигове в живота му, който след това преминава през много труден период, белязан от злоупотреба с алкохол и опиати. В продължение на 16 г. взема кокаин, който по думите му го “превръща в чудовище”. Започва да шмърка през 1974 г., тъй като въпреки успеха си не се чувства “един от готините”. Първоначално дрогата му помага, но бързо всичко рухва. “Започнах да се влюбвам в щяло и нещяло. Харесвах си някого и го вземах със себе си, направо за заложник, ако трябва да съм честен. Купувах му каквото пожелае. След няколко месеца всичко свършваше със сълзи и дори карах някой друг да го разкара”, признава в мемоарите си музикантът.

В Атланта се влюбва в американеца Хю Уилямс, който при скандал го нарича “наркоман, алкохолик, булимик и пристрастен към секса”. Думите му жегват Елтън и той се съгласява на терапия. Трудно намира къде да се лекува от толкова много зависимости, но в крайна сметка го приемат в централната болница на Чикаго. Първоначално е в шок. Осъзнава, че макар да е на 43 г., нищо не може да направи сам. Дори не знае как да пусне пералня, винаги някой се е грижел за него. Опитва да избяга, но не стига далеч. Сяда на една пейка и дълго плаче, осъзнавайки, че ако не се върне, с него е свършено. Постепенно терапевтичните групови срещи толкова му харесват, че за 3 г. посещава 1400 и в крайна сметка се освобождава от демоните си.

“Ако не бях изтрезнял, нямаше да съм тук и нямаше да имам прекрасните неща, които ми се случиха оттогава. Имам страхотно семейство, приятели, кариера. Никога не съм бил толкова щастлив в личен план, колкото съм сега, на 75-годишна възраст”, обяснява Елтън Джон.

Той започва любовна връзка с канадския режисьор Дейвид Фърниш през 1993 г. Женят се през 2014 г., като са сред първите, възползвали се от разрешаването на гей браковете в Англия, за да насърчат хората с различна сексуалност да не се срамуват от нея. Още в началото на отношенията им Фърниш често повдига темата за деца, но музикантът отхвърля. “Бях прекалено стар и установен в навиците си. Прекалено отсъстващ – винаги на турне. Твърде загрижен за порцелана, фотографиите и модерното изкуство, никое от които не реагира добре, ако бъде ударено или намацано с пастели”, признава Елтън Джон. Всичко обаче се променя, когато двамата отиват в сиропиталище в Украйна покрай благотворителния си фонд за борба със СПИН. Там виждат 14-месечно момченце, чиято майка е заразена и се бори с алкохолизъм. Брат му също е позитивен, а баща му е в затвора. Музикантът казва, че малкият Лев

буквално е “откраднал” сърцето му

Той иска да го осинови, но украинското законодателство не разрешава да има по-голяма възрастова разлика от 45 г. между осиновен и осиновител, а Елтън Джон по това време е на 62 г. Двамата с Дейвид Фърниш обаче не го изоставят. Откриват баба му и я убеждават да вземе Лев и брат му, а те помагат с пари за отглеждането им и до днес.

Междувременно се решават да имат свои деца чрез сурогатна майка в САЩ. “Свикнах много по-бързо с бащинството, отколкото предполагах. Харесваше ми как децата просто ме свързаха с мястото, в което живея в старата част на Уиндзор. Макар да съм тук от средата на 70-те години, аз не познавах никого, преди те да тръгнат на училище, а сега имаме много приятели сред съседите си”, признава английският певец.

Той се старае да не повтаря грешките на своите родители при възпитанието на Закари и Илайджа. “Никога не ги удряме и не си изпускаме нервите с тях. Когато се държат зле, остават без джобни или без електронните си устройства за седмица, но няма физически или психологически наказания”, обяснява Елтън Джон. В биографията си той разказва, че

майка му го биела с четка,

за да се научи да ползва гърне като малък, а баща му го удрял, ако не си съблече правилно училищната униформа. По думите му те спирали да се карат само когато татко му отивал в командировка в чужбина. Не подкрепяли музикалната му кариера и отказвали да ходят на негови концерти. “Тъй като повечето от споровете бяха как съм възпитан, това се отразяваше на моята увереност. Години наред не можех да понасям да се гледам в огледалото. Наистина мразех това, което виждам”, споделя Елтън Джон.

Затова той не прави амбициозни планове за своите деца, а с Дейвид са се разбрали да ги подкрепят напълно, каквито и да са техните мечти. И двете момчета свирят на пиано, а Илайджа и на тромпет, което кара родителите му да смятат, че може да тръгне по стъпките на звездния си баща. “Не знам какво ще прави Закари - неговата страст е риболовът. И най-великото нещо в живота ми е, че когато имахме тези деца, всичко се промени”, разсъждава музикантът.

С Дейвид се доверяват на една и съща жена в Калифорния да износи и двамата им синове, но до момента не са разкривали кой е биологичният им баща. Затова пък много говорят за важната роля на кръстницата им певицата Лейда Гага. “Тя е страхотен модел за подражание. Когато Закари се роди, дойде да го къпе в Лас Вегас. Беше с дрехи за парти, на което трябваше да отиде, но пристигна и го изкъпа и нахрани”, споделя Елтън Джон.

Той решава да се откаже от сцената и да се посвети на семейството, след като преди няколко години тайно се бори с рак на простатата и

едва не умира от инфекция, която получава след направената му операция

Лекарите казват на съпруга му Дейвид, че са му оставали 24 часа живот, ако не е бил настанен в реанимация. “Никога не съм се чувствал толкова ужасно. Стоях в болничното си легло и се молех на Господ да не ми позволява да умра, за да видя отново децата си”, признава Елтън Джон.

Успява да се излекува и щом започва да мисли кога отново да възстанови концертите си, Дейвид го изненадва с един много дълъг списък. В него е описал важни събития, свързани с бъдещето на техните синове, докато навършат пълнолетие. “Когато ме попита на колко от тях ще мога да присъствам, си дадох сметка, че не искам да пропусна нито едно и реших да спра с турнетата”, разказва музикантът. След толкова много концерти, албуми и аплодисменти той мечтае вече само за едно – да чуе в края на земния си път от своите синове: “Ти беше добър баща”. 

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене