Учени откриха, че мравките произвеждат вещество, подобно на млякото

Мравка СНИМКА: Pixabay

Учените изследват колониите на мравките повече от век. Начинът, по който мравките работят заедно, кара някои учени да ги квалифицират като един суперорганизъм. В нов доклад се казва, че те произвеждат вещество, подобно на мляко, което осигурява важни хранителни вещества на колонията. 

Изследователите рядко се фокусират върху ларвения стадий на мравките. В този стадий мравките се превръщат във възрастни индивиди.

„Те не се движат, не ядат, не правят нищо, което да изпъква на фона на врявата, която се случва в колонията“, казва Даниел Кронауер, мирмеколог (учен, който изучава мравките) от Университета “Рокфелер” в Ню Йорк, цитиран от National Geographic

Жизненият цикъл на мравките протича с пълна метаморфоза в 4 фази на развитие – яйце, ларва, какавида, имаго – възрастен индивид.

Значителното откритие предполага, че “млечните” екскрети, вещества, които се извеждат от активния метаболизъм, може да са често срещани при много видове мравки, казва Кронауер, и че те може да са възникнали рано в еволюцията на всички мравки.

„Бях изненадана“, казва Сузане Фойцик от Университета в Майнц в Германия, която не участва в проучването.

„Тъй като не съм виждала това преди, въпреки че наблюдавах мравки в продължение на три десетилетия. Наистина съм любопитна и ще започна собствени наблюдения възможно най-скоро“, допълва тя.

Интригуващата течност е открита от д-р Орли Снир, която не е работила с мравки, преди да се присъедини към екипа на Кронауер. Тя обаче бързо забеляза поведения, които изглежда не са описани в съществуващата научна литература, пише БГВойс.

Снир предлага необичаен експеримент. Вместо да се опитва да разбере комбинираната дейност в колонията, където ларвите и какавидите непрекъснато се почистват, местят или дори се струпат заедно, тя решава да наблюдава какавидите изолирано.

Отнема време, за да разбере как да ги поддържа живи, но в крайна сметка намира правилната температура и степен на влажност. И тогава се случва нещо наистина странно – какавидите произвеждат течност, и то много.

“Всъщност толкова много, че доста от тях се давят в нея”, казва Снир.

Съвсем скоро тя забелязва, че възрастни мравки изваждат течността от какавидите и я поглъщат.

Мравките също така често струпват млади ларви върху какавидите, които също се хранят с течността.

Откритието изненада и зарадва световната общност на мирмеколозите.
Химическият анализ на течността разкрива, че освен други отпадъчни продукти от метаморфозата, тя съдържа всички основни аминокиселини, множество въглехидрати и някои витамини.

Споделянето на хранителни вещества между различните жизнени етапи при мравките може да е в основата на интензивния социален начин на живот, който тези насекоми са развивали в продължение на милиони години, предполагат Кронауер и Снир.

„Това кара мравките в различни жизнени етапи да зависят една от друга“, казва Кронауер. „Това е един вид социално лепило, което ги държи заедно“. завършва той.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Акнето – митове и легенди. Споделено от дерматолог
Как лошият шеф пречи на любовта
След Милано и Торино забрани пушенето на открито
Есенната колекция на "Диор" връща в Холивуд от 30-те и света на Марлене Дитрих
Защо ружът е толкова важен за грима

Напишете дума/думи за търсене