Стари европейски майстори изложени в София

Една от картините на Вежди Рашидов, показана в изложбата му

30-те шедьовъра живопис от XVII - XIX век са от личната колекция на Вежди Рашидов

“Вместо да се ходи до Лувъра, класиката може да бъде видяна и в София.” Така Вежди Рашидов описа изложбата, в която показва 30 шедьовъра на европейската живопис от XVII-XIX век - всичките от личната му колекция.

“Реших да покажа една моя страст. От младо момче започнах да колекционирам произведения, но не каквото ми попадне, а каквото е добро. Като професионалист за мен е много важно да е качествено едно произведение. Винаги съм бягал от суетата, но реших да покажа на приятелите си реставрирано, спасено, подредено изкуство. Една част от картините човек ги намира в лошо, окаяно състояние, разкъсани, но когато е добра живописта, си струва да инвестираш в реставрация и хубави рамки и да ѝ вдъхнеш втори живот”, разказа председателят на Народното събрание и художник Вежди Рашидов.

Известният скулптор откри експозицията в галерията си “Вежди”, в която представя оригинална живопис от Италия, Франция, Белгия, Нидерландия и Германия. Сред платната има гравюра на Рембранд и Албрехт Дюрер, както и картини на Пикасо и Жул Паскин, които са модернисти.

Фигура на жена, Франция, XVIII в. - една от най-ценните картини в изложбата
Фигура на жена, Франция, XVIII в. - една от най-ценните картини в изложбата

Всъщност те са една малка част от огромната колекция на художника, в която има

над 400 картини, които той събира вече повече от 50 години

Запалил се навремето покрай големия художник Светлин Русев, известен с колекционерската си страст. Съвсем умишлено се насочил към западноевропейска класика, за да се различава от Русев и от Боян Радев - друг известен колекционер, които събират картини на български художници.

“Желанието ми да притежавам класически произведения постепенно се превърна в краста”, обяснява днес Рашидов. За да утоли страстта си, много му помагат и дългите пътувания в чужбина, при които съвсем не обикаля само галериите. Напротив, посещава антикварните магазинчета, а още по-често и битаците. “Ровейки из боклуците по тези прословути пазари, често са изскачали невероятни съкровища”, разказва художникът. Затова, когато се прибере у дома, първата му работа е

да даде картините за реставрация и консервация

“Господ ми даде шанса да пътувам”, казва той и дава за пример 8-те години, в които е министър на културата. През това време почти през месец трябва да е в Брюксел или Страсбург по служебни въпроси. Винаги обаче намирал начин в един от почивните дни да мине през антиквариатите и битаците там. Така попълва голяма част от колекцията си. “Това е част от кефа, който имах през живота си.”

Освен запален колекционер той е и доста щедър спрямо изкуството, което притежава. Затова с удоволствие дарява част от картините на чужди майстори на Художествената галерия в Пловдив. Последния път е през октомври, когато дава 15 произведения. Така там вече се съхраняват над 30 картини, преди това негова собственост. Преди 5 години дарява и 26 творби на западноевропейското изкуство на Националната галерия в София.

Приятели и колеги на Рашидов както от арт средите, така и политици с различни цветове се събраха на откриването на изложбата на 7 декември. Сред тях бяха президентът Георги Първанов, Тома Биков и колегата му художник Красен Кралев, Георги Свиленски и Иван Ченчев от БСП, както и заместничката на Рашидов в парламента Надежда Самарджиева.

Изложбата ще остане в галерия “Вежди” (кв. “Симеоново”, бул. “Симеоновско шосе” 97к) повече от месец.

Картина от колекцията на Вежди Рашидов, изложена в галерията му
Картина от колекцията на Вежди Рашидов, изложена в галерията му
Президентът Георги Първанов и Вежди Рашидов разговарят на откриването на изложбата.
Президентът Георги Първанов и Вежди Рашидов разговарят на откриването на изложбата.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене