Снимки от архива на Неврокопска епархия са претворени в постоянна изложба

Дядо Каприан /вдясно/ бе посрещнат сърдечно на границата на старозагорската епархия край павелбанското село Осетеново от духовници и миряни.

Албум със снимки, открит сред архива на Неврокопска епархия, бе претворен в постоянна изложба, разказваща за историята на храм- паметника и костница в Кресна. Това предаде БТА.

Експозицията бе открита тази вечер от Негово високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим, в присъствието на учени от Югозападния университет „Неофит Рилски“, общественици и деца от местното училище.

Храмът в Кресна, посветен на свети Йоан Рилски Чудотворец, е изграден освен като молитвен дом, но и като място, където да бъдат положени и съхранени по достоен начин костите на войници, участвали в Балканските войни (1912 – 1913 г.) и Първата световна война (1914 – 1918 г.), разказа пред събралите се в криптата на църквата хора митрополит Серафим.

Първоначално костите на 526 български офицери, подофицери и войници са били положени при старинен храм, разрушен през 1945 г., във връзка със създаването на ново градоустройство. Местните хора обаче предварително взимат решение къде и как да бъдат съхранени тленните останки на войниците, дали живота си в името на родината. И още през 1938 г. е взето решение за построяване на храм-паметник и костница, а на следващата година започва неговото изграждане. Две години по-късно е завършен и осветен, а през 1942 г. костите на войниците са положени в новия храм, посветен на свети Иван Рилски.

Неотдавна в архивните материали на Неврокопска епархия ни попадна албум със снимки, предоставен от наследниците на свещеника, който отговаря за строежа на храма – иконом Димитър Попов, разказа митрополит Серафим. В него са открити фотографии от строителството, посещенията на митрополит Борис, както и освещаването на храма, заупокойната молитва при подготовката на костите за тяхното пренасяне и други моменти, които представляват част от историята на Кресна.

Решихме да ги подготвим в по-уголемен вид, разбира се, и да станат една постоянна експозиция, разказа митрополит Серафим и допълни, че по този начин всеки, който идва в храма да отдаде почит към загиналите войници, ще се запознава и с тази част от историята на града, а това знание за миналото е ценно и за подрастващото поколение.

В изложбата е представено и табло с публикации, свързани със строителството на храма, които са отпечатвани в „Църковен вестник“ преди осем десетилетия.

Митрополит Серафим, в съслужение с местни свещеници, отслужи заупокойна молитва. Преди това той разказа на учениците, че криптата на храма е място, „отредено да почиват костите на онези, които са жертвали живота си, за да можем ние днес, нашите родители, баби и дядовци, дай Боже и идните поколения след нас, да живеем мирно и спокойно“. Това има своята цена и тя е платена от войниците, които са воювали безстрашно на фронтовете, допълни владиката.

След официалното представяне на изложбата, всички присъстващи запечатаха с обща снимка пред храма момента на откриване на постоянната експозиция, която допълва историята на храм-паметника и костница „Св. Иван Рилски“ в Кресна.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене