Подредиха шедьоври на Майстора в градската галерия на Бургас (Снимки)

Великолепната експозиция в Бургас представя 43 творби на Майстора, създадени в различни периоди от живота му.

Изложбата може да се види до 20 март

Впечатляваща експозиция с 43 творби на Владимир Димитров-Майстора бе открита в градската галерия на Бургас "Петко Задгорски".

Изложбата представя произведения от почти всички периоди на Майстора – рисунки, които той е създал по времето, когато е бил военен художник, великолепните пейзажи, в които се вижда прекрасната българска природа и красотата на българката. Сред селектираните творби намират място и два автопортрета от Първия голям цикъл на художника с автопортрети, каза за директорът на галерията Георги Динев. Пред публиката, която препълни залата за откриването на изложбата вечерта на 26 януари.

Динев направи и експозе с любопитни истории от живота и работата на Майстора, както и за срещата му с Пикасо в Париж през 1949 година.

Изложбата става факт в навечерието на 141-та годишнина от раждането на Майстора. Част от творбите в изложбата са предоставени от фондовете на галериите в Сливен, Ямбол, Стара Загора, Казанлък, останалите са от фонда на галерията домакин.

„Чест и привилегия на всеки значим град е да представи изложба на Майстора. Благодаря на всички, които са оказали съдействие да представим пред нашите съграждани и гости изложба на големия български творец. В Бургас има профилирани паралелки по изобразително изкуство с много изявени таланти, много успешен Филиал на НХА, град със самочувствие на голяма културна общност. Вярвам,че интересът ще бъде много голям и БХГ „Петко Задгорски” ще бъде неизменна част в културния маршрут”, коментира кметът Димитър Николов на официалното откриване.

"Това е едно от най-престижните събития в културния афиш на Бургас през тази година. Струва си да се види от ценители, които и за една картина на Майстора биха пропътували стотици километри, и от хора, които са чували колко голям художник е, но всъщност малко знаят за творчеството му - сега имат шанс да научат повече", смята Диана Саватева,  заместник -кметът по "Култура, туризъм и спорт".

Владимир Димитров е роден в семейство на бежанци в село Фролош, Княжество България, на 1-ви февруари 1882 година. Парадоксалното е, че той няма основно образование, но завършва Рисувателното училище, сега Националната художествена академия, и така напрактика получава висше образование.

Майстора посещава 12 страни в Европа. Среща се с Пабло Пикасо. През 1924 година художникът сключва договор с американския сенатор д-р Джон О. Крейн, който предварително откупува всичко, което той ще нарисува през следващите четири години. През 80-те години на XX век наследниците на д-р Джон О. Крейн са предоставили картините на Майстора, които притежават, за да бъдат показани в изложба в София.

Експозицията бе открита от кмета Димитър Николов /в ляво/.
Експозицията бе открита от кмета Димитър Николов /в ляво/.
Зам.кметът Диана Саватева /в ляво/  определи изложбата като едно от най-значимите събития в културния календар на Бургас през 2023 г.
Зам.кметът Диана Саватева /в ляво/ определи изложбата като едно от най-значимите събития в културния календар на Бургас през 2023 г.
Изложбата с картини на Майстора ще остане в Бургас до 20 март.
Изложбата с картини на Майстора ще остане в Бургас до 20 март.
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Когато обичаме и мразим партньора си едновременно
Най-странните фетиши в секса
Котките наистина ли пазят от лоша енергия?
Неочаквано 93-годишният Клинт Истууд се появи на публично събитие (Видео, снимки)
5 храни, които повдигат настроението, според науката

Напишете дума/думи за търсене