Българка на кориците на "Вог", "Мадам Фигаро" и "Ел"

Дизайнерката Десислава Тошева

Дизайнерката Десислава Тошева показа свои рокли на кинофестивала в Кан, сега ще щурмува Холивуд

Млада българска дизайнерка се появи с тоалетите си на кориците на няколко световни модни издания.

В началото на януари сп. “Фауст Магазин” в Париж показа 2 рокли на Десислава Тошева. Авторитетното френско модно издание “Мадам Фигаро” пък представи цялата ѝ колекция от 25 модела за “Пролет-лято 2023” - “Нощ в операта” е заснета в Софийската опера. Колекцията на Деси е публикувана и в Harper's Bazaar - Испания, и “Ел” - Италия.

“Стремя се да изпипвам всички детайли

Гледам на всяка рокля като на произведение на изкуството”, казва Деси.

Миналата година през май тя представи свои тоалети на шоурума за висша мода на фестивала в Кан, а след това роклите ѝ се появиха на страниците на модната библия “Вог”. Последвали покани и участия в редица изискани елитни модни събития. Нейни рокли блеснаха на The Global Gift Gala с благотворителна кауза, организирана от актрисата Ева Лонгория в емблематичния хотел “Четири сезона” в Париж.

Талантливата българка участва в Париж със свои тоалети и на Бала на дебютантките. На него млади дами с благороден произход се представят за първи път в обществото с кавалерите си. Въпрос на признание и престиж е да покажеш свой тоалет на него. Именно тук рокля на Десислава Тошева бе забелязана и после публикувана от “Вог”.

Днес 25-годишната Деси, която е възпитаник на един от най-елитните университети във Великобритания - “Сейнт Андрюс”, е засипана с покани за участия. Предстои ѝ да покаже свои тоалети в шоурум в Холивуд. И разбира се, отново участие на фестивала в Кан. На Острова обаче тя не учи дизайн, а бизнес и мениджмънт.

Деси Тошева е родeна в Лом, но родителите ѝ се преместват в София, когато е на 3 г. Завършва Първа английска гимназия и

понеже не си харесала рокля за бала, си я ушила сама

Сама си направила и сайт, където да рекламира моделите си. Казва, че за една нощ получила 40 поръчки. Оставало ѝ да се справи с още едно предизвикателство - как да съчетае образованието си с работата. И успява и в това.

Първата актриса, която показва тоалет на Деси, е италианката Леа Мурнар. Агенцията, която прави подбор на дизайнери за Шоуто на звездите, попада на постовете на Десислава в инстаграм. Свързват се с нея и се оказва, че са прегледали моделите в уебсайта ѝ. “Бяха много учудени, че съм от България, защото според тях формата на дизайн, кройките, цялостното представяне на бранда ми е на световно ниво”, разказва Десислава.

Получава покана да занесе 10 свои тоалета, които да са напълно непознати. Така Леа Мурнар избира златната ѝ рокля.

Десислава Тошева не се затваря само в кръга на модата. Тя подема

кампания в защита на бежанците от Украйна

Създава фейсбук групата Accommodation, Help & Shelter for Ukraine (Настаняване, помощ и подслон за Украйна). В нея се включват над 125 000 души от над 150 държави.

 Десислава Тошева: Изкуство е да обличаш хората в емоция

- Деси, родена сте в Лом, какво е за вас този град?

- Лом за мен е родно място, макар да съм израснала в София. Лом е лятна ваканция с мирис на детство и бабини палачинки, сецесион и стара градска култура, Дунав с прекрасните залези. Независимо къде пътувам и къде в света ще се озова, Лом е винаги мой дом.

- Как събрахте в едно ученето и хобито си, от което печелите?

- От малка следях с интерес ревютата на световни дизайнери, но не предполагах, че един ден ще бъда част от този свят. През годините проявявах и силен интерес към предприемачеството, знаех, че образованието ми един ден ще бъде насочено в тази сфера. Успях някак да съчетая и двете.

- Очаквахте ли такъв успех?

- Модната индустрия е изключително конкурентна. Зад тези успехи стоят години безсънни нощи, непрестанно учене и много, много работа. Понякога и по 20 часа на ден.

- Как идва при вас вдъхновението?

- Търся женственост, елегантност и красота, които да покажа с моделите си. Различните култури, артистичното възпитание, дадено от родителите ми, и емоциите са моите източници на вдъхновение. Неслучайно слоганът ми е “Не просто рокля, а преживяване”.

Модата е не само създаване на красиви дрехи, но и насърчаване на чувството за хармония. Вярвам, че това, което една жена носи, въздейства върху нейната увереност и самочувствие. Изкуство е да създаваш красота и да обличаш хората в емоция.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката
Извратената истина за това защо жените казват „да“ на секса, когато имат предвид „не“

Напишете дума/думи за търсене