Румен Радев към Гарелов: Превърнахте истината в своя кауза, а "Панорама" - в институция

Президентът поздравява Иван Гарелов за книгата му "Неизпратени писма до Маргарита", издадена преди година от КК "Труд".

"Един от най-ярките български публицисти, превърнал истината в своя кауза, а журналистическия анализ в път към здравия разум" - така президентът Румен Радев оцени известния журналист и тв водещ Иван Гарелов в поздравителен адрес, който изпрати до него по случай 80-ата му годишнина днес.

Навръх рождения си ден Гарелов представя и най-новата си книга - "Рокендрол, шпионаж и... последен валс", отпечатана от издателство "Труд". Наред с документите, които журналистът проучва за времето на Студената война, когато шпиономанията достига и рокендрола по целия свят, той представя на страниците и свои лични истории. 

Корицата на новата книга на Иван Гарелов
Корицата на новата книга на Иван Гарелов

В писмото си президентът отбелязва приноса на Гарелов за превръщането на публицистичното предаване "Панорама" по БНТ в институция, която "и до днес е сред най-авторитетните трибуни за значими политически послания". Същевременно активната гражданска позиция, ерудиция и смелост на журналиста съществено са допринесли за плурализма на медийната среда у нас.

Ето целия текст на поздравителния адрес, изпратен от Румен Радев:

Уважаеми господин Гарелов,

Приемете моите най-сърдечни поздравления по случай Вашата 80-а годишнина!

Забележителният Ви професионален път Ви откроява като един от най-ярките български публицисти, превърнал истината в своя кауза, а журналистическия анализ в път към здравия разум.

Вашият критичен и честен поглед върху значимите процеси у нас и зад граница поддържа общественото съзнание будно и винаги е бил ценен ориентир както за зрителите и читателите, така и за политиците. Неоспорим е приносът Ви като емблематичен водещ на "Панорама" за превръщането на предаването в своеобразна институция в Българската национална телевизия, която и до днес е сред най-авторитетните трибуни за значими политически послания.

С активната си гражданска позиция, ерудиция и смелост успяхте да утвърдите характерен и неподражаем стил, който има съществен принос за плурализма в медийната среда у нас. Правото на различно мнение и свободно изразяване е ценност, за чието отстояване са нужни усилията на цялото ни общество и с особена роля в тази мисия са именно личностите, които са спечелили високо доверие.

Качествената, независима и свободна журналистика, базирана на фактите и обективния прочит на събитията, е все по-нужна днес, когато истината често бива подлагана на изпитания. Професионален и морален дълг на българските журналисти е да отстояват професионалните стандарти и принципи в борбата с внушенията, манипулациите и външните вмешателства в информационната среда.

Във Ваше лице младите репортери и телевизионни водещи могат да намерят пример, който с увереност да следват.

Желая Ви здраве, сили, щастие и нови успехи.

Честит празник!

Поздравителният адрес на Румен Радев до Иван Гарелов
Поздравителният адрес на Румен Радев до Иван Гарелов

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката

Напишете дума/думи за търсене