За разликата между песните на Лорийн и Софи Маринова
Хай клуб | 29 Май 2012 г. | 733 показвания | 1 коментар

Шведската певица Лорийн спечели 57-ото издание на Евровизия с "Еуфория" и трябва да признаем, че песента си заслужава приза.

И на този фон да се вгледаме и вслушаме отново в песента на Софи Маринова, която ни представяше на тазгодишното издание на конкурса. Всъщност по темата за неуспеха на Софи Маринова се чуват много и полярни мнения и това е хубаво - в дискусията се ражда вярното решение.

Какво има песента на Софи Маринова, че да се хареса? Оригиналност и автентичност, като тези на бурановските баби от Русия? Добър аранжимент? Не, песента на Софи Маринова бе, както пише един наш читател, смесица от мотиви от Лили Иванова и чалгаджийски кръчмарски истории.

Тя може да пожъне овации в българска кръчма (дори не в балканска), но как такова парче да грабне сърцата на европейската публика, да ги накара да го затананикат, да стане хит? То си беше ясно още от момента, в който песента тръгна към Евровизия, че ще бъде провал.

Та ако искаме да развиваме добра, успешна популярна музика, която не само в българските кръчми да си слушаме, трябва да се учим от досегашните си провали на Евровизия. И от успехите - като песента на Елица и Стунджи, на която й трябваше само по-добър аранжимент.

Засега се очертава едно просто и ясно решение - трябва жури да избере такава българска песен, която ще се хареса на гласуващите в Европа. Иначе става малко, както пише читател във форума, "гроздето е кисело".

Ето, Сърбия е друга история - песента, която се класира трета тази година, просто е добра. Вярно е, че републиките от бивша Югославия и от бившия Съветски съюз имат бонус при гласуването заради регламента и геополитическия вот, но успехът на Швеция показа, това фактор, който не предрешава победителя.

Все пак Евровизия е един сериозен тест. През него са преминали имена като Селин Дион и Хулио Иглесиас, самият Андрю Лойд Уебър пише песента на Великобритания през 2009 г.

Ако ще изпращаме песни като тази на Софи Маринова, наистина нека се откажем. Но виж, опитът с Елица и Стунджи е по-вярна посока.

Виж още интересни новини в новия сайт на в. "24 часа"

Защо не прочетеш още нещо по темата?
Хороскоп
Овен
Здраве: ★★★★★★ Любов: ★★★
Късмет: ★★ Работа: ★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Рими с цинизми, домашни, залети с вода, лепило на стола и още един куп инциденти са накарали Ирина Тенчева да спре сина си Спас от частно училище, където е бил до 3-и клас, обясни тя по Нова телевизия. Първо открила, че в обучението на детето има фундаментални пропуски. В София имало места, където всеки родител може да провери как се обучават

Формуляр, който трябва да бъде издаден от фонда за лечение на деца в чужбина, бави изследванията на болно дете в Лондон, оплака се майката Зорница Михайлова пред Нова телевизия. 4-годишната Марина е с диагноза мускулта биопсия, но в България имало само един специалист, който обаче бил в чужбина. От болницата в Лондон алармирали на 21 април,

Преди няколко месеца, а по-точно на 12 февруари, написах в “24 часа”, че “Лестър” прави изкуствено дишане на английския футбол. Признавам, че тогава не вярвах, че отборът, произвел за футбола Гари Линекер, може да стане шампион на Висшата лига. Може би навсякъде другаде - да, но именно там... Както в крилатата фраза от българския телевизионен

Ако някой каже, че българите не сме добри в организирането ...
Хю Лори се потопи в зловещата атмосфера на закрития вече ...
Лили Иванова ще пее на открито. 45 дни след изявата в НДК ...
Суперскъпи спортни лимузини последен модел като "Мерцедес" ...
Видя заседнала семка в гърлото й, която дори рентгенът не ...
Дъжд ще се излива над цялата страна на 3 май. Ще се изсипят ...
Кралят на рока имал огромно дебело черво и сърдечен дефект ...
15 отбора са подали заявка за участие в новата "А" група от ...
Под ключ ще е фолкпевицата Емилия през следващите няколко ...
Здраво напляска педалите Орлин Павлов, както се изрази ...
Весела Нейнски събра очите на столичани с провокативната си ...
Връзките с тесните социалисти са причина за фаворизирането ...
Счупих три прешлена, станах 87 кила Борислав ...
Първо партньорство с американското кино извоюва Жана ...
Един непокорен свещеник от Кърджали, освен че не се ...
“Шекспир е жив” е глобална програма от събития за честване ...