За разликата между песните на Лорийн и Софи Маринова
Хай клуб | 29 Май 2012 г. | 730 показвания | 1 коментар

Шведската певица Лорийн спечели 57-ото издание на Евровизия с "Еуфория" и трябва да признаем, че песента си заслужава приза.

И на този фон да се вгледаме и вслушаме отново в песента на Софи Маринова, която ни представяше на тазгодишното издание на конкурса. Всъщност по темата за неуспеха на Софи Маринова се чуват много и полярни мнения и това е хубаво - в дискусията се ражда вярното решение.

Какво има песента на Софи Маринова, че да се хареса? Оригиналност и автентичност, като тези на бурановските баби от Русия? Добър аранжимент? Не, песента на Софи Маринова бе, както пише един наш читател, смесица от мотиви от Лили Иванова и чалгаджийски кръчмарски истории.

Тя може да пожъне овации в българска кръчма (дори не в балканска), но как такова парче да грабне сърцата на европейската публика, да ги накара да го затананикат, да стане хит? То си беше ясно още от момента, в който песента тръгна към Евровизия, че ще бъде провал.

Та ако искаме да развиваме добра, успешна популярна музика, която не само в българските кръчми да си слушаме, трябва да се учим от досегашните си провали на Евровизия. И от успехите - като песента на Елица и Стунджи, на която й трябваше само по-добър аранжимент.

Засега се очертава едно просто и ясно решение - трябва жури да избере такава българска песен, която ще се хареса на гласуващите в Европа. Иначе става малко, както пише читател във форума, "гроздето е кисело".

Ето, Сърбия е друга история - песента, която се класира трета тази година, просто е добра. Вярно е, че републиките от бивша Югославия и от бившия Съветски съюз имат бонус при гласуването заради регламента и геополитическия вот, но успехът на Швеция показа, това фактор, който не предрешава победителя.

Все пак Евровизия е един сериозен тест. През него са преминали имена като Селин Дион и Хулио Иглесиас, самият Андрю Лойд Уебър пише песента на Великобритания през 2009 г.

Ако ще изпращаме песни като тази на Софи Маринова, наистина нека се откажем. Но виж, опитът с Елица и Стунджи е по-вярна посока.

Виж още интересни новини в новия сайт на в. "24 часа"

Защо не прочетеш още нещо по темата?
Хороскоп
Овен
Здраве: ★★★★★★ Любов: ★★
Късмет: ★★★★ Работа: ★★★★★
Залозите за пола на бебето започват Кейт Мидълтън и принц ...
Вечно бързате за някоя среща, а искате да изглеждате ...
"Благодарна съм. Не гледам назад в миналото". Това заяви ...
Бежанската вълна в Европейския съюз в последната година ...
Карнавалът в Рио започва при засилени притеснения от ...
„Човек не трябва да взима модата прекалено на сериозно – с ...
Той е толкова известен, че Анджелина Джоли моли да се снима ...
15-годишният виртуоз свири на пиано без ръце. Момчето е ...
Марк Зукърбърг публикува видеопоздрав на китайски по повод ...
Пътник на борда на самолет на Etihad Airways засне как ...
Студенолюбивият черноок карагьоз е предвестникът на ...
Шокиращо признание направи легендата на американския футбол ...
Холивудският актьор е от петък следобед пак в страната ни. ...
Броени часове след победата на "Лестър" с 3:1 над ...
Те бяха отличени на церемонията за връчването на хип-хоп ...