Енчев отглежда биолимец и пшеница и си прави хляб

В дома си Георги Енчев има запаси от лимец, ръж и пшеница, колкото да му стигнат за 10 г. И то не какви да е, а био и домашно производство, пише "24 часа". С баща му ги сеят в необработваните планински полета край една рекичка до Трявна и не използват никакви пестициди и торове.

Семейството му се занимава със земеделие, откакто се помни. Баща му е агроном от 40 години, а майка му е доктор на науките и наскоро създаде нов сорт слънчоглед. Кръстен е "Яна", на бабата на Енчев. "Всъщност, когато трябваше да създадем първите семена за този сорт, попаднахме във въпросния район край с. Белица до Трявна и решихме да сеем различни култури", обяснява Енчев. Миналата година имали ръж, пшеница и лимец, за догодина ще садят пак.

Освен вкусен домашен хляб с биобрашно в хлебопекарната, Енчев често прави здравословна закуска за семейството си - палачинки с лимец (виж рецептата в карето долу). Но от известно време получил от жена си забрана да влиза в кухнята.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева   

Откакто барбекюто на терасата пламнало и цялото пране станало в сажди. "Лумна огън, но така и не се разпали, само пушеше. Дотогава си купувах американски въглени, но бившият кмет на Банско Александър Краваров, който е кръстник на по-малкия ми син, ми каза къде бъркам - обясни ми, че барбекю се пали с боринка. Това е дървено парченце, по което има много смола - като го запалиш, пламва всичко останало", обяснява Енчев.
По принцип той е майстор на барбекюто. Последния път, когато правил, се събрали с майстор-готвачите шеф Борис Петров, шеф Иван Манчев, Ради Стамболов и Сидония Радева.

Енчев може и да не готви кой знае колко често, но от няколко месеца сам си произвежда вкусна алкохолна напитка. "Рецептата ми каза шеф Петров, но не мога да я издам. Само ще кажа, че съдържа вино, два вида фреш, крушов коняк." Съпругата на Енчев никога
не е пила алкохол, откакто са заедно, но домашната сангрия харесва. По принцип тя се грижи по-често за менюто вкъщи.

Освен че яде биохрани и домашна зимнина, с която го снабдяват роднини, Енчев спазва допълнително някои правила на хранене, откакто отново тренира. Ходи на фитнес няколко пъти седмично. Гледа да яде повече месо със зеленчуци и по-малко хляб. Не пие газирано, не слага захар в кафето и избягва сладкото.

Минал на диета още през лятото. И понеже е упорит и с каквото се захване, го довежда докрай, спазил 90-дневната до края. Единственото, с което от време на време нарушавал, е алкохолът. Свалил десет килограма и днес поддържа формата си със здравословно хранене. А и движение не му липсва. Преди два дни с дуетната му половинка Румънеца направиха промоция на 4 нови проекта наведнъж. Най-новото попълнение в тяхната музикална компания - Любен от "Музикална академия", представи дебютното си парче "Такъв ще умра". Излезе и песента на Иги Андровски и Екса - "Няколко дни (българи в Париж)", а група "СкандаУ" промотираха "РитъмЪ". В момента Румънеца и Енчев подготвят коледния си концерт в столичен цирк на 15 декември.

Продукти:

150 г прясно смляно фино брашно от лимец, 3 яйца, малко прясно мляко за цвят, хималайска сол, масло за намазване на готовите палачинки.

За пълнежа - най-вкусни стават с кашкавал, пуешка шунка, кисели краставички и маслинена паста, но може и с кашкавал, филе и домати.

Начин на приготвяне:

Смесваме в купа брашното, солта и яйцата и разбъркваме добре с миксер.

Прибавяме млякото в количество, необходимо, за да придобие сместа гъстота на боза.

Нагряваме тигана, леко намазан със зехтин.

Изсипваме част от сместа - толкова, че да покрие с тънък слой дъното на тигана.

Готовите палачинки мажем с масло и завиваме с продуктите за плънката.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене