Шакира

Дата и място на раждане: 2 февруари 1977, Баранкиля, Колумбия

Рождено име: Шакира Исабел Мебарак Рипол

Прякор: Шаки

Височина: 150 см

Партньор: Антонио де ла Руа

Семеен статус: Неомъжена.

Любопитно:

  • На арабски шакира означава изящна жена.
  • Освен испански говори перфектно английски, португалски и италиански.
  • Мрази да носи бижута.
  • Казва, че най-силно музикално влияние й е оказал Джон Ленън, а най-хубавият концерт, който е гледала, е на Depeche Mode.
  • Притежава къщи на Бахамите, Маями, в родната Баранкиля и в Уругвай.
  • Естественият цвят на косата й е черен.

Кратка биография:

Родената в Баранкиля Шакира е с майка колумбийка и баща с ливански произход. Има седем братя и сестри. Тя израства в Богота, а дебютният й албум Magia излиза, когато тя е само на 14 години. За съжаление „магията" е слаба и албумът не се радва на огромен успех. През следващите години - между 1995 и 2000, Шакира работи над популярността си главно в Латинска Америка и Испания, но успява да пробие чак с третия си студиен албум Pies Descalzos. Междувременно се е появила и на екрана в колумбийски сериал. Очевидно и там не е нейната сила, защото не става популярна с ролята си.

Първият й албум на езика на Шекспир й носи небивал късмет. Laundry Service стига до топ три и на американските, и на британските чартове. От него най-успешни са синглите Whenever, Wherever и Underneath Your Clothes. Във втория си англоезичен албум Oral Fixation Vol.2 прави колаборация с рапъра Wyclef Jean за парчето Hips Don't Lie. Това е най-добре продаваният хит на Шакира и се счита за втората най-успешна песен от 1998 г. насам след Believe на Шер. Според класация на Yahoo е най-продаваният сингъл на десетилетието.

През 2001 г. печели „Грами" за най-добър латиноалбум.

През 2005 г. вади на пазара двоен албум - на испански език с името Fijación Oral Vol. 1 и на английски - Oral Fixation Vol. 2. През лятото на 2009 г. Шакира отново прави заявка за сериозен бум на музикалната сцена със сингъла от предстоящия й албум She Wolf. Песента е издадена и на испански, и на английски. Последният й албум ще бъде с изцяло денсзвучене и по него колумбийката е работила с Фарел Уилямс.

Шакира е дейна в благотворителността и един от най-младите посланици на добра воля на УНИЦЕФ. Тя оглавява и хуманитарната организация Pies Descalazos за помощ на нуждаещи се деца в Колумбия.

Сексапилната певица от години живее с Антонио де ла Руа - син на бивш аржентински президент, но двамата не мислят да се женят. Затова пък колумбийката иска да му роди много деца.

 

Дискография:

Pies Descalzos - 1996
Dónde Están los Ladrones? - 1998
MTV Unplugged - 2000
Laundry Service - 2001
En Vivo y en Privado - 2004
Fijación Oral, Vol. 1 & Oral Fixation, Vol. 2 - 2005
Tour Fijación Oral - 2007

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене