Как най-малките да си мият зъбките

Ортодонтът д-р Надежда Буйкова обяснява, че е добре почистването на зъбките да става от майката още, докато бебето е на 6 месеца. Така му се създава навик.

Ако родителите видят, че по лигавицата остава от питото мляко и се натрупва плака, може да почистят венците, езика и зъбите на детето с марля с разтвор на кислородна вода и обикновена вода в съотношение 50 на 50 %. На пазара има „пръстчета" от плат и силикон (нещо като шапка, в която се пъха показалеца), с които лесно се почистват тези зони.

Когато малкото е на 6 месеца майката прави това почистване сутрин и вечер като вечер е най-важно. Когато детето спи всичко в устата му трябва да е чисто, спокойно, да няма микроорганизми, които да развалят зъбите.

Ако детето няма оплаквания е добре да се заведе на първи профилактичен преглед при зъболекар на 2 до 3 години. Тогава то ще бъде научено и как да си мие зъбките правилно с кръгови движения (не с хоризонтални, за да не се изтрият шийките на зъбите) като му се показва първо на модел и след това то самото демонстрира какво е научило.

Добре е да оставим малкото сутрин само с четката, за да свикне, а вечер родителят да помага и контролира. „Препоръчвам на децата да си създадат последователност на миенето. Първо да започват четкането от външната повърхност отляво и отдясно, отгоре и отдолу. После да минат дъвкателната повърхност и накрая вътрешната", казва д-р Буйкова от дентална клиника Confident.

А, за да им е по-забавно може да им вземете пясъчен часовник за измерване на времето за миене, който сами да си обръщат. Предлагат се и четки, които светкат по веднъж на минута и така за 2 светкания детето трябва да си е измило зъбките.

ортодонтът д-р Буйкова
ортодонтът д-р Буйкова
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене