Тоше Проески
Изпратено от фен | 30 Ноември 2009 г. | 9338 показвания | 12 коментара

Дата и място на раждане: 25 Януари 1981, гр. Прилеп, Република Македония

Рождено име: Тодор Проески

Псевдоним: Тоше Проески

Любопитно:

  • Свири на пиано и китара.
  • Спортува активно- кик бокс и волейбол.
  • Взима уроци от Уилям Райли в Ню Йорк (учителят на Лучано Павароти) и завършва оперно пеене в Скопие.

Кратка биография:

Тоше живее и израства в Крушево от където са родителите му. Първата му изява на сцена е през 1992 на фестивала ‘’Златно славейче’’ където се явява с песента на влашки ‘’Jас и моjот дедо’’. През 1997 година се явява на Мелфест и Макфест с песните ‘’Пушти ме‘’ и ‘’Остани до край’’. Постига голям успех и с това показва, че му предстои успешна кариера.

Първия си албум издава през 1999 година и още същата година през лятото изнася първия си голям концерт-промоция на албума. Следват още големи концерти на Скопски стадион - 2004,2006,2007 година. На 14-ти Февруари 2007 година Тоше изнася незабравим концерт в столицата на Сърбия-Белград – в Белградска Арена.

Изнася също множество благотворителни концерти: 2004 година по покана на Тони Цетински ‘’Najbolje od nas’’. Отново през 2004 благотворителен концерт в Мостар и Декември  2004 и 2005 година традиционен концерт’’ со музика за живот’’.

През 2004 става регионален посланик на добра воля на УНИЦЕФ и записва песента ‘’ За овой свет‘’ на македонски и ‘’This world’’на английски, която става химн на организацията.

Последният му концерт на 05.10.2007 година на Скопски стадион също е благотворителен под мотото ’’Образованието в одговорност на сите’’. След концерта получава наградата ‘’Майка Тереза’’ за хуманните си дела.

Тази бляскава кариера завършва неочаквано и нелепо… на 16 Октомври 2007 година Тоше загива в автомобилна катастрофа край Нова Градишка.

Дискография

- Некаде во нокта - 1999 г.
- Синот божjи - 2000 г.
- Ако ме погледнеш во очи - 2002 г. Македонска версия
- Ако ме погледнеш у очи - 2002 г. Сръбска версия
- Ден за нас - 2004 г. Македонска версия
- Дан за нас - 2004 г. Сръбска версия
- По тебе - 2005 г. Македонска версия
- Пратим те - 2005 г. Сръбска версия
- Божилак - 2006 г.
- Игри без граници - 2007 г. Македонска версия
- Игра без граница - 2007 г. Сръбска версия
- The hardest thing - 2009 г.

*През 2009 година в негова памет на 25 Януари е издаден английския албум ‘’The hardest thing’’ който трябваше да бъде първата стъпка на Тоше към световна слава.

Защо не прочетеш още нещо по темата?
Хороскоп
Овен
Здраве: ★★★ Любов: ★★★★★★
Късмет: ★★★★ Работа: ★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Българската федерация по ски успя да защити реномето си на отличен организатор на стартове за световната купа и в сноуборда, като получи още един. Това стана по време на календарната конференция на ФИС в Порторож (Слвн). Там комитетът по сноуборд към Международната федерация по ски одобри кандидатурата на БФСки да приеме стартове за Световната

До 8 г. затвор и глоба до 15 000 лева грозят Георги Бранеков, представител на фирмата "Одрин 8" ООД, която събори тютюневия склад на "Ориент Табако" в Пловдив. Това стана на 6 март м.г. В най-скоро време ще бъде внесен обвинителният акт в съда срещу Бранеков, съобщиха от окръжната прокуратура. Към наказателна отговорност беше привлечен и главният

Със 7 от възможни 10 точки оцени представянето на Григор Димитров от началото на годината неговият треньор Дани Валверду. Днес българинът започва участието си на втория турнир от Големия шлем за сезона - "Ролан Гарос". В първия кръг Димитров ще се изправи за първи път кариерата си срещу френския ветеран Стефан Робер.

Днес беше един много особен ден. Срещнах се с ...
на Националната художествена академия (НХА) в пристанището ...
Носителката на Националната награда за белетристика ...
Димитър Бербатов отправи специални покани към талантливи ...
Президентът Румен Радев поднесе цветя пред паметниците на ...
Менторът от „Гласът на България“ скочила във водата заради ...
В лапите на мускулест ММА боец падна сръбската турбозвезда ...
Джони Деп се е развел с Амбър Хърд заради "твърде ...
Куклен театър "Георги Митев" - Ямбол гостува на сцената на ...
Българският президент влезе при папата с 10-членна ...
Изпълнителният директор на Фейсбук Марк Зукърбърг ...
Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия ...
Редица знаменитости присъстваха на благотворителна гала ...
Италианският дизайнер Лаура Биаджоти почина на 73-годишна ...
Десетото издание на Празника на българското кино в Рим ...
Актьорът иска да е жури в шоуто  Фолкпевицата ДесиСлава има ...