Тоше Проески
Изпратено от фен | 30 Ноември 2009 г. | 9060 показвания | 12 коментара

Дата и място на раждане: 25 Януари 1981, гр. Прилеп, Република Македония

Рождено име: Тодор Проески

Псевдоним: Тоше Проески

Любопитно:

  • Свири на пиано и китара.
  • Спортува активно- кик бокс и волейбол.
  • Взима уроци от Уилям Райли в Ню Йорк (учителят на Лучано Павароти) и завършва оперно пеене в Скопие.

Кратка биография:

Тоше живее и израства в Крушево от където са родителите му. Първата му изява на сцена е през 1992 на фестивала ‘’Златно славейче’’ където се явява с песента на влашки ‘’Jас и моjот дедо’’. През 1997 година се явява на Мелфест и Макфест с песните ‘’Пушти ме‘’ и ‘’Остани до край’’. Постига голям успех и с това показва, че му предстои успешна кариера.

Първия си албум издава през 1999 година и още същата година през лятото изнася първия си голям концерт-промоция на албума. Следват още големи концерти на Скопски стадион - 2004,2006,2007 година. На 14-ти Февруари 2007 година Тоше изнася незабравим концерт в столицата на Сърбия-Белград – в Белградска Арена.

Изнася също множество благотворителни концерти: 2004 година по покана на Тони Цетински ‘’Najbolje od nas’’. Отново през 2004 благотворителен концерт в Мостар и Декември  2004 и 2005 година традиционен концерт’’ со музика за живот’’.

През 2004 става регионален посланик на добра воля на УНИЦЕФ и записва песента ‘’ За овой свет‘’ на македонски и ‘’This world’’на английски, която става химн на организацията.

Последният му концерт на 05.10.2007 година на Скопски стадион също е благотворителен под мотото ’’Образованието в одговорност на сите’’. След концерта получава наградата ‘’Майка Тереза’’ за хуманните си дела.

Тази бляскава кариера завършва неочаквано и нелепо… на 16 Октомври 2007 година Тоше загива в автомобилна катастрофа край Нова Градишка.

Дискография

- Некаде во нокта - 1999 г.
- Синот божjи - 2000 г.
- Ако ме погледнеш во очи - 2002 г. Македонска версия
- Ако ме погледнеш у очи - 2002 г. Сръбска версия
- Ден за нас - 2004 г. Македонска версия
- Дан за нас - 2004 г. Сръбска версия
- По тебе - 2005 г. Македонска версия
- Пратим те - 2005 г. Сръбска версия
- Божилак - 2006 г.
- Игри без граници - 2007 г. Македонска версия
- Игра без граница - 2007 г. Сръбска версия
- The hardest thing - 2009 г.

*През 2009 година в негова памет на 25 Януари е издаден английския албум ‘’The hardest thing’’ който трябваше да бъде първата стъпка на Тоше към световна слава.

Защо не прочетеш още нещо по темата?
Хороскоп
Овен
Здраве: ★★★ Любов: ★★★
Късмет: ★★★★★ Работа: ★★★★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Очевидно е по-лесно да вярваш на популистки медии, че всичко отива от зле към по-зле, вместо да приемеш факта, че за първи път през 2015 г. българите дават повече за пътувания и образование, отколкото за храна За облекло и обувки през 2015 г. хората харчат два пъти повече, отколкото през 2006 г.

Монтела го пожела в Серия “А”, “Спартак” (М) иска 10 млн. евро Италианският “Сампдория” поде офанзива за привличането на футболист №1 на България за 2015 г. Ивелин Попов. Ръководството на италианците е влязло в преговори с шефовете на руския гранд “Спартак” (Москва). Те обаче не са съгласни да разговарят за сума, по-малка от 10 милиона евро,

Социалните тарифи ще действат поне 5 години до пълната либерализация на пазара 1,1 млн. души, или около 500 хил. домакинства, ще плащат по-ниска цена на тока чрез така наречената социална тарифа, тъй като са енергийно уязвими. При тези домакинства, които са на централно отопление с парно или газ, първите 100 квтч ще бъдат със 70% по-ниска цена

Каролина с интерес научи, че от много народи палецът е ...
Певецът ги омайва по участия, натискат му се ...
Много грижовен баща ще се окаже Благо Георгиев. Бременната ...
35 телевизионни журналисти са номинирани тази година за ...
Изпълнителят предаден от всичките си приятели, завиждат му ...
С орден от златни емоции бе наградена голямата ни треньорка ...
Рокери докараха на бала абитуриентки от Първа английска ...
Завършилият право във Франция Крум ...
Котка стана кърмачка на четири малки кученца в Габрово, ...
Летенето със самолет, особено ако пътувате на дълги ...
Селфитата могат да бъдат опасни. Проучване показа, че ...
Природните забележителности „Каменната гъба” и „Крокодила”, ...
Забраниха на българин да стъпва на популярната улица ...
Фестивалът на светлините в Сидни започва днес и ще продължи ...
Великият Христо Стоичков доказа, че за него невъзможни неща ...