Тоше Проески
Изпратено от фен | 30 Ноември 2009 г. | 9907 показвания | 12 коментара

Дата и място на раждане: 25 Януари 1981, гр. Прилеп, Република Македония

Рождено име: Тодор Проески

Псевдоним: Тоше Проески

Любопитно:

Кратка биография:

Тоше живее и израства в Крушево от където са родителите му. Първата му изява на сцена е през 1992 на фестивала ‘’Златно славейче’’ където се явява с песента на влашки ‘’Jас и моjот дедо’’. През 1997 година се явява на Мелфест и Макфест с песните ‘’Пушти ме‘’ и ‘’Остани до край’’. Постига голям успех и с това показва, че му предстои успешна кариера.

Първия си албум издава през 1999 година и още същата година през лятото изнася първия си голям концерт-промоция на албума. Следват още големи концерти на Скопски стадион - 2004,2006,2007 година. На 14-ти Февруари 2007 година Тоше изнася незабравим концерт в столицата на Сърбия-Белград – в Белградска Арена.

Изнася също множество благотворителни концерти: 2004 година по покана на Тони Цетински ‘’Najbolje od nas’’. Отново през 2004 благотворителен концерт в Мостар и Декември  2004 и 2005 година традиционен концерт’’ со музика за живот’’.

През 2004 става регионален посланик на добра воля на УНИЦЕФ и записва песента ‘’ За овой свет‘’ на македонски и ‘’This world’’на английски, която става химн на организацията.

Последният му концерт на 05.10.2007 година на Скопски стадион също е благотворителен под мотото ’’Образованието в одговорност на сите’’. След концерта получава наградата ‘’Майка Тереза’’ за хуманните си дела.

Тази бляскава кариера завършва неочаквано и нелепо… на 16 Октомври 2007 година Тоше загива в автомобилна катастрофа край Нова Градишка.

Дискография

- Некаде во нокта - 1999 г.
- Синот божjи - 2000 г.
- Ако ме погледнеш во очи - 2002 г. Македонска версия
- Ако ме погледнеш у очи - 2002 г. Сръбска версия
- Ден за нас - 2004 г. Македонска версия
- Дан за нас - 2004 г. Сръбска версия
- По тебе - 2005 г. Македонска версия
- Пратим те - 2005 г. Сръбска версия
- Божилак - 2006 г.
- Игри без граници - 2007 г. Македонска версия
- Игра без граница - 2007 г. Сръбска версия
- The hardest thing - 2009 г.

*През 2009 година в негова памет на 25 Януари е издаден английския албум ‘’The hardest thing’’ който трябваше да бъде първата стъпка на Тоше към световна слава.

Хороскоп
Овен
Здраве: ★★★ Любов: ★★★★★
Късмет: ★★★★★★ Работа: ★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Кандидатът за кмет на Перник с № 56 в бюлетината Станислав Владимиров представи 20 от приоритетите си за ускорено развитие на общината. Нови зони за развитие на бизнес, електронна община директно в телефона и компютъра на всеки перничанин, контрол върху замърсителите на въздуха и водата, редовно миене на улици и тротоари

Георги Дерменджиев бе утвърден за нов национален селекционер на днешното спешно заседание на футболната управа. Същевременно бе махнат шефът на съдиите Йордан Сталев. Поста му заема Костадин Стоичков, председател на СК на Зоналния съвет-София. Специалистът, който заменя на поста подалия оставка Красимир Балъков,

"Пазете Несебър, ние може да отсъстваме за няколко дни, но вие пазете града ни". С тези думи се обърна преди минути независимият кандидат-кмет на Община Несебър Николай Димитров пред стотина свои съграждани, които се събраха на импровизиран митинг в стария град. Поводът е новината от днес, че ЦИК е разрешила на Специализираната прокуратура да

Страхотен расистки скандал разтърси Серия "А". Грозните ...
Херцогинята на Съсекс и съпруга на британския принц Хари – ...
Специалния фаворит да замени Зидан в "Реал" ...
Германия ще проучи предложението на президента на ...
Световно известният режисьор Франсис Форд Копола се ...
Бях готов за медал от световното първенство 18-годишният ...
Георги Дерменджиев официално пое националния отбор по ...
Най-голямото автомобилно събитие за годината в България - ...
Учени от компанията "Периго" създадоха гигантска периодична ...
Европейският надзорен орган по защита на данните (ЕНОЗД) ...
Вторият син на английската кралица - принц Андрю, е ...
По улиците на София се снима нова продукция с участието на ...
Недоразумения и предизвикателства ще събират и разделят ...
Синоптичката Гергана Малкоданска кръсти сина си Лео в ...
Продукцията на "Дисни" "Господарка на злото 2" измести от ...
Самозадоволяването при мъжете не е въпрос само на ...