Тоше Проески
Изпратено от фен | 30 Ноември 2009 г. | 9560 показвания | 12 коментара

Дата и място на раждане: 25 Януари 1981, гр. Прилеп, Република Македония

Рождено име: Тодор Проески

Псевдоним: Тоше Проески

Любопитно:

  • Свири на пиано и китара.
  • Спортува активно- кик бокс и волейбол.
  • Взима уроци от Уилям Райли в Ню Йорк (учителят на Лучано Павароти) и завършва оперно пеене в Скопие.

Кратка биография:

Тоше живее и израства в Крушево от където са родителите му. Първата му изява на сцена е през 1992 на фестивала ‘’Златно славейче’’ където се явява с песента на влашки ‘’Jас и моjот дедо’’. През 1997 година се явява на Мелфест и Макфест с песните ‘’Пушти ме‘’ и ‘’Остани до край’’. Постига голям успех и с това показва, че му предстои успешна кариера.

Първия си албум издава през 1999 година и още същата година през лятото изнася първия си голям концерт-промоция на албума. Следват още големи концерти на Скопски стадион - 2004,2006,2007 година. На 14-ти Февруари 2007 година Тоше изнася незабравим концерт в столицата на Сърбия-Белград – в Белградска Арена.

Изнася също множество благотворителни концерти: 2004 година по покана на Тони Цетински ‘’Najbolje od nas’’. Отново през 2004 благотворителен концерт в Мостар и Декември  2004 и 2005 година традиционен концерт’’ со музика за живот’’.

През 2004 става регионален посланик на добра воля на УНИЦЕФ и записва песента ‘’ За овой свет‘’ на македонски и ‘’This world’’на английски, която става химн на организацията.

Последният му концерт на 05.10.2007 година на Скопски стадион също е благотворителен под мотото ’’Образованието в одговорност на сите’’. След концерта получава наградата ‘’Майка Тереза’’ за хуманните си дела.

Тази бляскава кариера завършва неочаквано и нелепо… на 16 Октомври 2007 година Тоше загива в автомобилна катастрофа край Нова Градишка.

Дискография

- Некаде во нокта - 1999 г.
- Синот божjи - 2000 г.
- Ако ме погледнеш во очи - 2002 г. Македонска версия
- Ако ме погледнеш у очи - 2002 г. Сръбска версия
- Ден за нас - 2004 г. Македонска версия
- Дан за нас - 2004 г. Сръбска версия
- По тебе - 2005 г. Македонска версия
- Пратим те - 2005 г. Сръбска версия
- Божилак - 2006 г.
- Игри без граници - 2007 г. Македонска версия
- Игра без граница - 2007 г. Сръбска версия
- The hardest thing - 2009 г.

*През 2009 година в негова памет на 25 Януари е издаден английския албум ‘’The hardest thing’’ който трябваше да бъде първата стъпка на Тоше към световна слава.

Хороскоп
Овен
Здраве: ★★★★★★ Любов: ★★
Късмет: ★★★ Работа: ★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

“Парламентарната група на ГЕРБ стои зад зам.-председателя на парламента Емил Христов. Ще гласуваме против предложението на БСП. За нас това е поредният им опит да превърнат един технически проблем в политически.” Това заяви депутатът от ГЕРБ Тома Биков пред журналисти в парламента. По-рано днес БСП депозира подписка с искането за оставка на

Маргаритки като знак на мира, планински пейзаж, въплъщение на идеята за помирение, дори маса, дълга точно 2,018 метра . . . Безброй символи изпълват залата на междукорейската среща на върха, предаде Франс прес. В блясъка на фотосветкавиците севернокорейският ръководител Ким Чен-ун и президентът на Южна Корея Мун Дже-ин заеха днес местата си край

Трийсетгодишен мъж от Бургас, загинал при инцидент, даде шанс за живот на трима души. След разговор с екипа на Отделението по анестезиология, реанимация и интензивно лечение на УМБАЛ-Бургас и координатора по донорството д-р Милена Минева, близките му са решили да дарят органите му и да спасят живота на трима, чакащи трансплантация.

Жана Бергендорф, Владимир Михайлов, Георги Симеонов-JJ, ...
Дори да се говори за него като за противоречива личност, ...
Британските власти съобщиха, че е закрит сайт, който е ...
Вестник "168 часа" се ражда на 26 април 1990 г. и много ...
Двамата бивши министри на околната среда Евдокия Манева ...
Д-р Войнова и доцент Захариев - героите в медицинския ...
Толкова са приходите, които ще се влеят в британската ...
Жителите на Острова продължават да са в трескаво очакване ...
Николета Лозанова не смята да харчи излишни пари за пиар ...
Грозновата испанка е назначена за детегледачка на петия ...
Холивудската звезда е у нас от 8 април, за да снима третата ...
Китай възнамерява да разшири обхвата на своята космическа ...
Шеф Петров се изгаври жестоко с единия от журито в ...
"Рома" не се предава въпреки поражението с 2:5 от ...
66-годишната Марги Хранова разби конкуренцията в последния ...
Меган Маркъл, облечена в бяла рокля бюстие с бродирана ...