Тоше Проески
Изпратено от фен | 30 Ноември 2009 г. | 9114 показвания | 12 коментара

Дата и място на раждане: 25 Януари 1981, гр. Прилеп, Република Македония

Рождено име: Тодор Проески

Псевдоним: Тоше Проески

Любопитно:

  • Свири на пиано и китара.
  • Спортува активно- кик бокс и волейбол.
  • Взима уроци от Уилям Райли в Ню Йорк (учителят на Лучано Павароти) и завършва оперно пеене в Скопие.

Кратка биография:

Тоше живее и израства в Крушево от където са родителите му. Първата му изява на сцена е през 1992 на фестивала ‘’Златно славейче’’ където се явява с песента на влашки ‘’Jас и моjот дедо’’. През 1997 година се явява на Мелфест и Макфест с песните ‘’Пушти ме‘’ и ‘’Остани до край’’. Постига голям успех и с това показва, че му предстои успешна кариера.

Първия си албум издава през 1999 година и още същата година през лятото изнася първия си голям концерт-промоция на албума. Следват още големи концерти на Скопски стадион - 2004,2006,2007 година. На 14-ти Февруари 2007 година Тоше изнася незабравим концерт в столицата на Сърбия-Белград – в Белградска Арена.

Изнася също множество благотворителни концерти: 2004 година по покана на Тони Цетински ‘’Najbolje od nas’’. Отново през 2004 благотворителен концерт в Мостар и Декември  2004 и 2005 година традиционен концерт’’ со музика за живот’’.

През 2004 става регионален посланик на добра воля на УНИЦЕФ и записва песента ‘’ За овой свет‘’ на македонски и ‘’This world’’на английски, която става химн на организацията.

Последният му концерт на 05.10.2007 година на Скопски стадион също е благотворителен под мотото ’’Образованието в одговорност на сите’’. След концерта получава наградата ‘’Майка Тереза’’ за хуманните си дела.

Тази бляскава кариера завършва неочаквано и нелепо… на 16 Октомври 2007 година Тоше загива в автомобилна катастрофа край Нова Градишка.

Дискография

- Некаде во нокта - 1999 г.
- Синот божjи - 2000 г.
- Ако ме погледнеш во очи - 2002 г. Македонска версия
- Ако ме погледнеш у очи - 2002 г. Сръбска версия
- Ден за нас - 2004 г. Македонска версия
- Дан за нас - 2004 г. Сръбска версия
- По тебе - 2005 г. Македонска версия
- Пратим те - 2005 г. Сръбска версия
- Божилак - 2006 г.
- Игри без граници - 2007 г. Македонска версия
- Игра без граница - 2007 г. Сръбска версия
- The hardest thing - 2009 г.

*През 2009 година в негова памет на 25 Януари е издаден английския албум ‘’The hardest thing’’ който трябваше да бъде първата стъпка на Тоше към световна слава.

Защо не прочетеш още нещо по темата?
Хороскоп
Овен
Здраве: ★★★ Любов: ★★★
Късмет: ★★★★★ Работа: ★★★★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Издадох книга с 240 рецепти на възрастни домакини от цяла България, за да не забравят децата и внуците ни какво са готвили бабите им - Свикнахме да виждаме във вас единствено “съпругата на Андрей Луканов”, затова с новата ви книга “Кухнята на времето. Традиционната българска кухня през ХХ век” изненадвате с различно амплоа.

Звездата на “Сити” Рахийм Стърлинг си организира тайна сексекскурзия, но снимки в инстаграм го издадоха. Португалия стана европейски шампион, а звездата на тима Кристиано Роналдо беше пратен на заслужена почивка. Стотици папараци от целия свят настроиха апаратите, купиха си сламени шапки и се отправиха към плажа.

l Чуждестранните библиотеки притежават повече древни български ръкописи, отколкото родните l Вдовици на професори са сред най-щедрите дарители на ценна книжнина Модерните електронни устройства все по-жадно поглъщат хартиената книга. Преобразявайки я в пиксели, я правят по-достъпна от когато и да било за милиони и милиарди четящи по

Не всички мъже искат да станат като Арнолд Шварценегер. ...
Обикновено, когато четем историческа статия или книга, тя е ...
Красивата Лили от "София ден и нощ" буквално цъфти! ...
Певецът ще бъде част от събора на община Гоце Делчев, който ...
Копродукцията на Белгия, Холандия и България “Белгийският ...
Ексхибиционистът Роби Уилямс си го набутва в торта. За ...
Бомбите й ще експлодират! Лекари предупреждават сексдивата ...
На аукцион в Далас бе продадена китара “Фендер ...
Жестоката конкуренция на балетния конкурс завърши с много ...
Бенгалският котарак Боби оцеля, след като го изпраха в ...
Хиляди малки патета трябваше да бъдат спасени от натоварена ...
Бащата на покойната холивудска звезда Хийт Леджър говори за ...
Конституционният съд зачеркна три от въпросите от ...
Раду Покликтару е роден в семейство на балетни артисти - ...
Проектът "Етнически произход на красотата" е с нестопанска ...
Проектът "Етнически произход на красотата" е с нестопанска ...