Тоше Проески
Изпратено от фен | 30 Ноември 2009 г. | 9476 показвания | 12 коментара

Дата и място на раждане: 25 Януари 1981, гр. Прилеп, Република Македония

Рождено име: Тодор Проески

Псевдоним: Тоше Проески

Любопитно:

  • Свири на пиано и китара.
  • Спортува активно- кик бокс и волейбол.
  • Взима уроци от Уилям Райли в Ню Йорк (учителят на Лучано Павароти) и завършва оперно пеене в Скопие.

Кратка биография:

Тоше живее и израства в Крушево от където са родителите му. Първата му изява на сцена е през 1992 на фестивала ‘’Златно славейче’’ където се явява с песента на влашки ‘’Jас и моjот дедо’’. През 1997 година се явява на Мелфест и Макфест с песните ‘’Пушти ме‘’ и ‘’Остани до край’’. Постига голям успех и с това показва, че му предстои успешна кариера.

Първия си албум издава през 1999 година и още същата година през лятото изнася първия си голям концерт-промоция на албума. Следват още големи концерти на Скопски стадион - 2004,2006,2007 година. На 14-ти Февруари 2007 година Тоше изнася незабравим концерт в столицата на Сърбия-Белград – в Белградска Арена.

Изнася също множество благотворителни концерти: 2004 година по покана на Тони Цетински ‘’Najbolje od nas’’. Отново през 2004 благотворителен концерт в Мостар и Декември  2004 и 2005 година традиционен концерт’’ со музика за живот’’.

През 2004 става регионален посланик на добра воля на УНИЦЕФ и записва песента ‘’ За овой свет‘’ на македонски и ‘’This world’’на английски, която става химн на организацията.

Последният му концерт на 05.10.2007 година на Скопски стадион също е благотворителен под мотото ’’Образованието в одговорност на сите’’. След концерта получава наградата ‘’Майка Тереза’’ за хуманните си дела.

Тази бляскава кариера завършва неочаквано и нелепо… на 16 Октомври 2007 година Тоше загива в автомобилна катастрофа край Нова Градишка.

Дискография

- Некаде во нокта - 1999 г.
- Синот божjи - 2000 г.
- Ако ме погледнеш во очи - 2002 г. Македонска версия
- Ако ме погледнеш у очи - 2002 г. Сръбска версия
- Ден за нас - 2004 г. Македонска версия
- Дан за нас - 2004 г. Сръбска версия
- По тебе - 2005 г. Македонска версия
- Пратим те - 2005 г. Сръбска версия
- Божилак - 2006 г.
- Игри без граници - 2007 г. Македонска версия
- Игра без граница - 2007 г. Сръбска версия
- The hardest thing - 2009 г.

*През 2009 година в негова памет на 25 Януари е издаден английския албум ‘’The hardest thing’’ който трябваше да бъде първата стъпка на Тоше към световна слава.

Хороскоп
Овен
Здраве: ★★★ Любов: ★★
Късмет: ★★ Работа: ★★★★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Косата и прическата са едни от най-важните елементи на ефектния външен вид на всеки човек, особено на жените. От изключително значение е прическата ви не просто да следва последните писъци на модата, а вашите собствени особености като фигура и черти на лицето. Съществуват няколко основни принципа за фризиране на всяка коса,

Българският шампион "Лудогорец" пропусна прекрасна възможност да си осигури мачове в европейските турнири и напролет, след като падна 1:2 у дома от турския "Истанбул Башакшехир" в предпоследния си мач от групите на Лига Европа. Разградчани трябваше да не паднат, за да си осигурят трето пролетно продължение в европейските турнири,

В Черния или Лудия петък да се гледат цените преди намаленията, съветват от Комисията за защита на потребителите, защото най-големият сайт давал фалшиви отстъпки НАП е започнала проверка на румънската фирма “Данте интернешънъл”, която е оператор на сайта за онлайн търговия eМAG, съобщиха няколко източника от финансовото министерство и приходната

Певицата Рита Ора разкри, че е замразила яйцеклетките си ...
Изборът на грозни миски в никакъв случай не е български ...
Манекенката Криси Тийгън и певецът Джон Леджънд ще стават ...
Вече дългогодишните приятели Азис и Катерина Евро отново ...
Американската певица и актриса Мелиса Шуман обвини в ...
Актрисата Гуинет Полтроу се е сгодила за приятеля си, ...
Дмитрий Хворостовски почина на 55-годишна възраст в Лондон ...
След скандалния пост на Петър Волгин и писателят Калин ...
Бившият треньор на "Левски" Николай Митов е с основна ...
Скрит зад черни очила, с маратонки и напъпил мустак, ...
Станка Златева се видя принудена сама да купува тепих за ...
Алесандра Амброзио се сбогува с „ангелите” на „Викторияс ...
Любителите на нестандартния секс вече ще могат да си ...
Принцеса Мако, най-голямата сред внуците на японския ...
Легендарният капитан на "Реал" (Мадрид) и Испания има с ...
Фолкпевецът Илиян е известен със своята артистичност и ...