Тоше Проески
Изпратено от фен | 30 Ноември 2009 г. | 9033 показвания | 12 коментара

Дата и място на раждане: 25 Януари 1981, гр. Прилеп, Република Македония

Рождено име: Тодор Проески

Псевдоним: Тоше Проески

Любопитно:

  • Свири на пиано и китара.
  • Спортува активно- кик бокс и волейбол.
  • Взима уроци от Уилям Райли в Ню Йорк (учителят на Лучано Павароти) и завършва оперно пеене в Скопие.

Кратка биография:

Тоше живее и израства в Крушево от където са родителите му. Първата му изява на сцена е през 1992 на фестивала ‘’Златно славейче’’ където се явява с песента на влашки ‘’Jас и моjот дедо’’. През 1997 година се явява на Мелфест и Макфест с песните ‘’Пушти ме‘’ и ‘’Остани до край’’. Постига голям успех и с това показва, че му предстои успешна кариера.

Първия си албум издава през 1999 година и още същата година през лятото изнася първия си голям концерт-промоция на албума. Следват още големи концерти на Скопски стадион - 2004,2006,2007 година. На 14-ти Февруари 2007 година Тоше изнася незабравим концерт в столицата на Сърбия-Белград – в Белградска Арена.

Изнася също множество благотворителни концерти: 2004 година по покана на Тони Цетински ‘’Najbolje od nas’’. Отново през 2004 благотворителен концерт в Мостар и Декември  2004 и 2005 година традиционен концерт’’ со музика за живот’’.

През 2004 става регионален посланик на добра воля на УНИЦЕФ и записва песента ‘’ За овой свет‘’ на македонски и ‘’This world’’на английски, която става химн на организацията.

Последният му концерт на 05.10.2007 година на Скопски стадион също е благотворителен под мотото ’’Образованието в одговорност на сите’’. След концерта получава наградата ‘’Майка Тереза’’ за хуманните си дела.

Тази бляскава кариера завършва неочаквано и нелепо… на 16 Октомври 2007 година Тоше загива в автомобилна катастрофа край Нова Градишка.

Дискография

- Некаде во нокта - 1999 г.
- Синот божjи - 2000 г.
- Ако ме погледнеш во очи - 2002 г. Македонска версия
- Ако ме погледнеш у очи - 2002 г. Сръбска версия
- Ден за нас - 2004 г. Македонска версия
- Дан за нас - 2004 г. Сръбска версия
- По тебе - 2005 г. Македонска версия
- Пратим те - 2005 г. Сръбска версия
- Божилак - 2006 г.
- Игри без граници - 2007 г. Македонска версия
- Игра без граница - 2007 г. Сръбска версия
- The hardest thing - 2009 г.

*През 2009 година в негова памет на 25 Януари е издаден английския албум ‘’The hardest thing’’ който трябваше да бъде първата стъпка на Тоше към световна слава.

Защо не прочетеш още нещо по темата?
Хороскоп
Овен
Здраве: ★★★★★★ Любов: ★★★★
Късмет: ★★★★ Работа: ★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Шарън Стоун, добила световна известност с пикантната сцена от "Първичен инстинкт", остарява като катедрала. Бръчките доста са набраздили лицето на актрисата, родена през 1957 г., но тя си остава все така хубава. Снимките, които виждате са от премиерата на филма "Майки и дъщери" в хотел "Лондон" в Западен Холивуд.

Повече от час се чака при преминаването през ГКПП "Маказа", съобщи кметът на Кирково Шинаси Сюлейман. Той допълни, че трафикът е бил засилен още от ранните часове, но задръстванията са започнали след 9 ч. "Отворени са и двете ленти на пункта, а гранична полиция прави всичко възможно да извършва проверките по-бързо,

В своя нов Доклад за прозрачността социалната мрежа фейсбук разкрива, че през 2015 г. е получила две искания от властите в България за разкриване на данните на потребители. И двете искания са били през първата половина на годината и са били изпълнени от социалната мрежа, пише "Инвестор". Почти две трети от заявките за данни,

Във фейсбук се разхожда клип на ирландски сетер, изправен ...
Mitsubishi разкри прощалната версия на бегачката Lancer ...
Археолози в Тайван се натъкнаха на 4800-годишен човешки ...
Най-голямата тракийска могила в България ще бъде превърната ...
Ройтерс публикува снежни снимки от Германия и Австрия - ...
Красивите и не по-малко талантливи актьори Марго Роби и ...
"Семейството е най-голямото ми постижение" - казва в ...
Андреа пак се забърка с големите - ще се съревновава с ...
Жана Бергендорф ще се размине само с административна глоба ...
Превърнете онлайн пазаруването в удоволствие! Онлайн ...
Неочаквано предложение за сватба получи Светлана Василева. ...
Американец от Лонг Айлънд държи в задния си двор алигатор, ...
Култовият телевизионен сериал "Туин Пийкс" (Twin Peaks) се ...
След успеха на предходния майсторски клас на Карло ...
Принс, който почина внезапно миналата седмица, не е оставил ...
Председателят на Народното събрание Цецка Цачева ще открие ...