Тоше Проески
Изпратено от фен | 30 Ноември 2009 г. | 9385 показвания | 12 коментара

Дата и място на раждане: 25 Януари 1981, гр. Прилеп, Република Македония

Рождено име: Тодор Проески

Псевдоним: Тоше Проески

Любопитно:

  • Свири на пиано и китара.
  • Спортува активно- кик бокс и волейбол.
  • Взима уроци от Уилям Райли в Ню Йорк (учителят на Лучано Павароти) и завършва оперно пеене в Скопие.

Кратка биография:

Тоше живее и израства в Крушево от където са родителите му. Първата му изява на сцена е през 1992 на фестивала ‘’Златно славейче’’ където се явява с песента на влашки ‘’Jас и моjот дедо’’. През 1997 година се явява на Мелфест и Макфест с песните ‘’Пушти ме‘’ и ‘’Остани до край’’. Постига голям успех и с това показва, че му предстои успешна кариера.

Първия си албум издава през 1999 година и още същата година през лятото изнася първия си голям концерт-промоция на албума. Следват още големи концерти на Скопски стадион - 2004,2006,2007 година. На 14-ти Февруари 2007 година Тоше изнася незабравим концерт в столицата на Сърбия-Белград – в Белградска Арена.

Изнася също множество благотворителни концерти: 2004 година по покана на Тони Цетински ‘’Najbolje od nas’’. Отново през 2004 благотворителен концерт в Мостар и Декември  2004 и 2005 година традиционен концерт’’ со музика за живот’’.

През 2004 става регионален посланик на добра воля на УНИЦЕФ и записва песента ‘’ За овой свет‘’ на македонски и ‘’This world’’на английски, която става химн на организацията.

Последният му концерт на 05.10.2007 година на Скопски стадион също е благотворителен под мотото ’’Образованието в одговорност на сите’’. След концерта получава наградата ‘’Майка Тереза’’ за хуманните си дела.

Тази бляскава кариера завършва неочаквано и нелепо… на 16 Октомври 2007 година Тоше загива в автомобилна катастрофа край Нова Градишка.

Дискография

- Некаде во нокта - 1999 г.
- Синот божjи - 2000 г.
- Ако ме погледнеш во очи - 2002 г. Македонска версия
- Ако ме погледнеш у очи - 2002 г. Сръбска версия
- Ден за нас - 2004 г. Македонска версия
- Дан за нас - 2004 г. Сръбска версия
- По тебе - 2005 г. Македонска версия
- Пратим те - 2005 г. Сръбска версия
- Божилак - 2006 г.
- Игри без граници - 2007 г. Македонска версия
- Игра без граница - 2007 г. Сръбска версия
- The hardest thing - 2009 г.

*През 2009 година в негова памет на 25 Януари е издаден английския албум ‘’The hardest thing’’ който трябваше да бъде първата стъпка на Тоше към световна слава.

Защо не прочетеш още нещо по темата?
Хороскоп
Овен
Здраве: ★★★★★ Любов: ★★
Късмет: ★★★★★ Работа: ★★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Вземат се спешни мерки за решаване на проблема „Заедно с водещи представители на лесовъдската наука, неправителствени организации, централна и местна власт трябва да уведомим медиите и обществеността, че гората на Родопите съхне. Голяма част от територията на страната е поразена от корояд и гъбни вредители, това налага взимането на спешни мерки“.

Софийска градска прокуратура е повдигнала обвинение за данъчно престъпление на Соня Колтуклиева. Тя не е платила данъци върху парите, които е получавала от банкера Цветан Василев, потвърдиха източници от разследването пред "24 часа". В КТБ е открит архив, където всяко плащане към политици, журналисти или спортисти е пазено,

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов разпореди на заместник-председателя на партията Цветан Цветанов да предприеме незабавни действия за информиране на членовете на Изпълнителната комисия с предложението за освобождаване на всички членове на областното ръководство на ПП ГЕРБ – Добрич. Това съобщиха от пресцентъра на партията.

Тенчева гаси нерви с бяло вино, скандалджийства, бяга от ...
Певицата Люси Дяковска напоследък купува имоти с бързината ...
Формации от Армения, Бразилия, Грузия, Испания, Йордания, ...
Стиви Уондър се ожени за партньорката си от пет години ...
Новоизлюпеният музикант се спуква от работа Колоритният ...
“Две книги като дневници, стихосбирка, три албума - с това ...
Този кадър е правен на днешния ден през 1988 г., а мъжът на ...
Полският колоездач Павел Полянски шокира със снимка на ...
Младежката група “Сайфър” е единственият български танцов ...
“С мен или да” е новата песен на Лора Караджова, която вече ...
Омъжи се за оператора на сериала Радослав Гочев Мона Недева ...
l Фитнес моделът има над 14 млн. почитатели във фейсбук, ...
Не е лесно да дадеш обяд на най-бляскавата британска ...
Франс прес представя пет любопитни факта, свързани с ...
Нелеп инцидент е претърпяла Радина Кърджилова с детето си ...
Арета Франклин обяви, че издава нов албум, който ще е ...