Тоше Проески
Изпратено от фен | 30 Ноември 2009 г. | 9524 показвания | 12 коментара

Дата и място на раждане: 25 Януари 1981, гр. Прилеп, Република Македония

Рождено име: Тодор Проески

Псевдоним: Тоше Проески

Любопитно:

  • Свири на пиано и китара.
  • Спортува активно- кик бокс и волейбол.
  • Взима уроци от Уилям Райли в Ню Йорк (учителят на Лучано Павароти) и завършва оперно пеене в Скопие.

Кратка биография:

Тоше живее и израства в Крушево от където са родителите му. Първата му изява на сцена е през 1992 на фестивала ‘’Златно славейче’’ където се явява с песента на влашки ‘’Jас и моjот дедо’’. През 1997 година се явява на Мелфест и Макфест с песните ‘’Пушти ме‘’ и ‘’Остани до край’’. Постига голям успех и с това показва, че му предстои успешна кариера.

Първия си албум издава през 1999 година и още същата година през лятото изнася първия си голям концерт-промоция на албума. Следват още големи концерти на Скопски стадион - 2004,2006,2007 година. На 14-ти Февруари 2007 година Тоше изнася незабравим концерт в столицата на Сърбия-Белград – в Белградска Арена.

Изнася също множество благотворителни концерти: 2004 година по покана на Тони Цетински ‘’Najbolje od nas’’. Отново през 2004 благотворителен концерт в Мостар и Декември  2004 и 2005 година традиционен концерт’’ со музика за живот’’.

През 2004 става регионален посланик на добра воля на УНИЦЕФ и записва песента ‘’ За овой свет‘’ на македонски и ‘’This world’’на английски, която става химн на организацията.

Последният му концерт на 05.10.2007 година на Скопски стадион също е благотворителен под мотото ’’Образованието в одговорност на сите’’. След концерта получава наградата ‘’Майка Тереза’’ за хуманните си дела.

Тази бляскава кариера завършва неочаквано и нелепо… на 16 Октомври 2007 година Тоше загива в автомобилна катастрофа край Нова Градишка.

Дискография

- Некаде во нокта - 1999 г.
- Синот божjи - 2000 г.
- Ако ме погледнеш во очи - 2002 г. Македонска версия
- Ако ме погледнеш у очи - 2002 г. Сръбска версия
- Ден за нас - 2004 г. Македонска версия
- Дан за нас - 2004 г. Сръбска версия
- По тебе - 2005 г. Македонска версия
- Пратим те - 2005 г. Сръбска версия
- Божилак - 2006 г.
- Игри без граници - 2007 г. Македонска версия
- Игра без граница - 2007 г. Сръбска версия
- The hardest thing - 2009 г.

*През 2009 година в негова памет на 25 Януари е издаден английския албум ‘’The hardest thing’’ който трябваше да бъде първата стъпка на Тоше към световна слава.

Хороскоп
Овен
Здраве: ★★★★★ Любов: ★★★★
Късмет: ★★★★★★ Работа: ★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

След като би “Левски” и “Лудогорец” начело на “Верея”, треньорът Илиан Илиев записа добър резултат и срещу ЦСКА. Воденият от него “Черно море” си тръгна с 0:0 от гостуването на “Българска армия” в среща 22-ия кръг на Първа лига. Домакините изпуснаха най-чистото си положение в 5-ата мин. Ударът на холандеца Роланд Алберг бе спасен от Благой

Районният съд в Бургас отхвърли граждански иск на Петър Низамов-Перата против бургаски сайт заради  публикация, в която той е наречен "бияч". Искът бе в размер на 20 000 лева, по повод публикувана статия на 08.03.2012 г. Низамов твърди, че ответникът е публикувал въпросната статия, с което тя е станала достояние на множество лица и в която са му

Лаура Кьовеши била авторитарна и се месела в делата Букурещ започва процедура за отстраняване на главния прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията Лаура Кьовеши, обяви министърът на правосъдието на Румъния Тудорел Тоадер. Той представи доклад от 36 страници, в който критикува остро ръководството на антикорупционната прокуратура,

Много ценна творба на Пабло Пикасо, изобразяваща музата на ...
Дует "Ритон" тръгва на турне! Здравко и Катя ще направят ...
Треньорът на "Севиля" Винченцо Монтела е учуден, че ...
Дълго пазена тайна на шведската писателка Астрид Линдгрен е ...
Бившият играч на "Левски" Гари Родригес е пред трансфер в ...
Бившият национал Благой Георгиев най-накрая се кротна и си ...
Мениджърът на "Манчестър Юнайтед" Жозе Моуриньо не иска да ...
Старши треньорът на "Етър" Красимир Балъков похвали ...
Треньор №1 за 2017 година Станимир Стоилов може още днес да ...
Плеймейтката Моника Валериева продължава да споделя в ...
Вратарят на "Ливърпул" Лорис Кириус е на път да сложи в ...
Изложбата може да се види в Археологическия музей Уникална ...
Известният скулптор от 7-8 месеца е отново в ателието, ...
Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия ...
Дейвид Зиндел, синът на отличения с награда "Пулицър" ...
Актьорът от САЩ Марк Хамил, известен с ролята на Люк ...