Тоше Проески
Изпратено от фен | 30 Ноември 2009 г. | 9311 показвания | 12 коментара

Дата и място на раждане: 25 Януари 1981, гр. Прилеп, Република Македония

Рождено име: Тодор Проески

Псевдоним: Тоше Проески

Любопитно:

  • Свири на пиано и китара.
  • Спортува активно- кик бокс и волейбол.
  • Взима уроци от Уилям Райли в Ню Йорк (учителят на Лучано Павароти) и завършва оперно пеене в Скопие.

Кратка биография:

Тоше живее и израства в Крушево от където са родителите му. Първата му изява на сцена е през 1992 на фестивала ‘’Златно славейче’’ където се явява с песента на влашки ‘’Jас и моjот дедо’’. През 1997 година се явява на Мелфест и Макфест с песните ‘’Пушти ме‘’ и ‘’Остани до край’’. Постига голям успех и с това показва, че му предстои успешна кариера.

Първия си албум издава през 1999 година и още същата година през лятото изнася първия си голям концерт-промоция на албума. Следват още големи концерти на Скопски стадион - 2004,2006,2007 година. На 14-ти Февруари 2007 година Тоше изнася незабравим концерт в столицата на Сърбия-Белград – в Белградска Арена.

Изнася също множество благотворителни концерти: 2004 година по покана на Тони Цетински ‘’Najbolje od nas’’. Отново през 2004 благотворителен концерт в Мостар и Декември  2004 и 2005 година традиционен концерт’’ со музика за живот’’.

През 2004 става регионален посланик на добра воля на УНИЦЕФ и записва песента ‘’ За овой свет‘’ на македонски и ‘’This world’’на английски, която става химн на организацията.

Последният му концерт на 05.10.2007 година на Скопски стадион също е благотворителен под мотото ’’Образованието в одговорност на сите’’. След концерта получава наградата ‘’Майка Тереза’’ за хуманните си дела.

Тази бляскава кариера завършва неочаквано и нелепо… на 16 Октомври 2007 година Тоше загива в автомобилна катастрофа край Нова Градишка.

Дискография

- Некаде во нокта - 1999 г.
- Синот божjи - 2000 г.
- Ако ме погледнеш во очи - 2002 г. Македонска версия
- Ако ме погледнеш у очи - 2002 г. Сръбска версия
- Ден за нас - 2004 г. Македонска версия
- Дан за нас - 2004 г. Сръбска версия
- По тебе - 2005 г. Македонска версия
- Пратим те - 2005 г. Сръбска версия
- Божилак - 2006 г.
- Игри без граници - 2007 г. Македонска версия
- Игра без граница - 2007 г. Сръбска версия
- The hardest thing - 2009 г.

*През 2009 година в негова памет на 25 Януари е издаден английския албум ‘’The hardest thing’’ който трябваше да бъде първата стъпка на Тоше към световна слава.

Защо не прочетеш още нещо по темата?
Хороскоп
Овен
Здраве: ★★★★★ Любов: ★★★★
Късмет: ★★★★★★ Работа: ★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Председателят на Народното събрание е ходил да посреща Благодатния огън, но не се хвали с това Когато във вторник Цветан Цветанов обяви, че ГЕРБ издига Димитър Главчев за председател на Народното събрание, никой не се изненада. Нито пък, когато в сряда депутатите го избраха да е пръв сред тях, и то без нито един глас “против”.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Пет стъпки към бъдещото внуче “Искам внуче, не куче!” Много ми беше забавно, когато синьокоси дами, разхождайки пудели, дакели и каквито там дал господ мопсове, си мечтаят за някое бебе по памперс. Кошмаааар! Ама защо? Защо пресират синове и дъщери за някое ревящо и наакано създание? Брррр! Абе, пийте си, мили мои, коктейлите маргарита,

Отсвири майка си заради ново гадже Малкият Бекъм тръгва по ...
Основателят на американските компании "Спейс екс" и "Тесла" ...
Гимнастичката Цвети Стоянова пусна своя колекция ръчно ...
Българският автор Ина Вълчанова е сред тазгодишните ...
Днес депутатът от БСП Александър Симов се сгоди. Симов ...
Софийската опера представя балетната премиера - триптих : ...
Бирмата ревнувал от Тони Стораро, научи "България Днес". ...
Феновете на Принс отбелязват годишнината от смъртта му в ...
Това е факт, те вече са в България! Трайните лакове за ...
Американският актьор, режисьор и продуцент Клинт Истууд ще ...
Да стоиш изправена с вдигната глава и вирната брадичка, ...
За много от хората 30-ият рожден ден е психологически ...
Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия ...
Актьорът Джак Никълсън, прочут с бунтарството си на екрана ...
Музикантите Джон Леджънд и актрисите Вайола Дейвис и Ема ...
Кралица Елизабет Втора , която днес навършва 91 години, ...