Билки избавят от болките в корема

Болките в коремната област се характеризират с различна продължителност и интензитет (от леки до много силни). Да се определи произходът им никак не е лесно, защото в коремната кухина са разположени органи на храносмилателната, отделителната и половата система, големи кръвоносни съдове. Най-често коремните болки се причиняват от хранителни натравяния и стомашни заболявания.
Много е важно да се определят характерът и локализацията на болката, което насочва към вземане на адекватни мерки. Например при гастрит тя е тъпа или пареща, възниква преди хранене и преминава след него. При язва е режеща и силна, появява се не само преди, а и след хранене. Хранителното отравяне причинява атакуваща болка, придружена с колики, повдигане или повръщане, диария и обилно газоотделяне.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS

Някои видове коремна болка насочват директно към хирургическо лечение. Типичните симптоми при апендицит например са спонтанна коремна болка и усещане за гадене.

Когато оплакванията не причиняват състояния, изискващи спешна медицинска помощ, болката може да се облекчи с някои лечебни растения.

 Мента. Тя успокоява раздразнения стомах. Прилага се под формата на чай, приготвен от прясна (за предпочитане) или изсушена билка.
 

Лайка. Чай от лайка е отлично средство за туширане на коремната болка и успокояване на нервната система. Към готовата напитка може да добавите няколко капки лимонов сок за допълнителен обезболяващ ефект. Чаят от лайка бихте могли да замените с чай от босилек или от джоджен. 1 с.л. билка варите 3 мин. в 600 мл вода. Отварата се приема три пъти на ден по 1 к.ч. след хранене. При деца количеството е 1 с.л. При менструални болки се прилага чай от лайка и липа.
 

Джинджифил. Полезният корен облекчава коремните болки. Приготвя се чай от настърган пресен джинджифил, но може да се използва и изсушен.
 

Копър и анасон - тези две билки участват в букети от готови смеси, предназначени за приготвяне на чай срещу стомашни болки. Особено ефективни са при повишено задържане на газове в червата и лошо храносмилане.

 Алое - сокът от алое (от биомагазините) се прилага широко за лечение на раздразнен стомах, подуване на корема и запек.

Татяна Енева, Всичко за семейството

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене