Портокалът зрее само до откъсването. Как да избираме

Всички знаем поговорката за едната ябълка на ден. Но същата народна мъдрост, само че с главен герой портокала, е популярна в държавите, в които цитрусът се отглежда. А точно по това време на годината у нас оранжевият плод може да се купи на два пъти по-изгодна цена от най-евтините ябълки. И това е само една от причините да тестваме дали наистина южният плод "държи лекаря далеч от мен". Достъпността му ни заблуждава, че го познаваме. Всъщност, освен да го опишем външно и вкусово, май се сещаме единствено за голямото съдържание на витамин С. И то с неопределеното "много". А количеството е направо забележително, пише "24 часа" .

Само от 1 портокал ще си набавим 130% от препоръчваното за деня количество витамин C, който е безспорен фактор за засилването на имунната система. Освен това помага на организма да неутрализира свободните радикали, за които медицината отдавна се е произнесла, че може да причинят рак.

Портокалът има над 170 различни фитохимикала и повече от 60 флавоноида с противовъзпалителни свойства и силно антиоксидантно действие. Сред най-важните са холинът, зеаксантинът и каротеноидите.

Холинът е хранително вещество, което помага на съня, тонуса на мускулите, ученето и паметта. Холинът е и материал за укрепването на клетъчните мембрани, помощно средства при предаването на нервните импулси, помощник в усвояването на мазнините и за намаляването на хроничното възпаление. Зеаксантинът и каротиноидите имат антиоксидантно действие - смята се, че те са в обратно- пропорционална връзка с рака,
в частност с карацинома на простатата. А според проучване, публикувано в американския журнал по епидемиология, даването на портокали и портокалов сок в първите две години от живота намалява вероятността за развитие на левкемия при децата, обяснява в "Медикъл нюз" Мегън Уеър, регистриран диетолог и специалист по хранене.

За да извлечем най-голяма полза от оранжевия плод, трябва да сме наясно с една негова малко известна особеност - за разлика от други плодове портокалът не продължава да зрее след брането, което обяснява практиката цветът да се подсилва изкуствено. Всъщност няма как качеството да се подобри след откъсването - каквото било, било. Затова е важно в магазина да изберем наистина най-зрелите. А след това да ги съхраняваме на стайна температура и далече от пряка слънчева светлина.
Други критерии за успешен подбор е да си заделим относително по-тежките екземпляри - леките най-вероятно са брани по-отдавна. Белег за влошено качество са и плодовете с омекнала или спаружена кора.

При равни други условия за най-полезни минават видовете с червена сърцевина. В зависимост от вида полезните съставки варират, но по-добре какъв да е портокал, отколкото никакъв, в търсенето на някой суперсорт.

Освен че вдигат имунитета и пазят от рак, портокалите имат още няколко базисни предимства за здравето. Според Американската асоциация за сърдечни заболявания редовното ядене на портокали може да намали с 19% риска от исхемичен инсулт за жените. Тези, които са приемали най-големи количества цитруси, имали 19% по-нисък риск от удар в сравнение с жените, които рядко се сещали за оранжевия плод.
Всички вече са чували, че многото натрий, който приемаме със солта и храните, в които изобилства, вреди.

По-неизвестно е, че също толкова важно за здравето на сърцето е да се приема повече калий. А един среден портокал (около 150 г) съдържа приблизително 250 мг калий. Количеството е достатъчно, за да подпомага организма в поддържането на нормално кръвно налягане. Увеличаването на приема на калий паралелно с намаляването на натрия е най-важната хранителна промяна, която човек може да направи, за да се намали рискът от сърдечносъдови заболявания. Проучване за връзката на здравето с менюто е показало, че когато се ядат много храни с калий, падат с 20% случаите
на ранна смърт.

Обяснява се не само със съдоразширяващия ефект на елемента, но и с общото му благоприятно въздействие върху жизнените процеси. С приема на повече калий учените свързват и намаляването на риска от инсулт, профилактиката на загуба на мускулна маса, запазването на костната минерална плътност и защитата от образуването на камъни в бъбреците.

Портокалът има и други скрити "аса". Малкото калории - към 80 в среден плод, и приличната доза фибри на фона на 0 грама мазнини го прави много подходящ в борбата със затлъстяването и диабета от втори тип, които набират епидемичен размах.
Портокалът е балсам за кожата. Най-категорично я подпомага под формата на фреш. Цитрусът е препоръчван на здравите хора и заради съдържанието си на тиамин, рибофлавин, ниацин (витамин В3), витамин В6, фолиева киселина (витамин В9), пантотенова киселина (витамин В5), фосфор, магнезий, манган, селен, мед.

С повече внимание към портокалите трябва да се отнасят страдащите от гастроезофагеалната рефлуксна болест и някои хронично болни като например диагностицираните с тежки бъбречни заболявания. (24часа)

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Подкаст: Нели Хаджийска: Благодарна съм на "старата" Нели, без нея нямаше да стигна до тук
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници

Напишете дума/думи за търсене