“Застреляй го”, крещят в “Покана за вечеря”

С ролята си в пиесата Покана за вечеря Ивайло Герасков отбеляза 60-годишния си юбилей.
СНИМКА: АРХИВ НА ТЕАТЪРА

Истеричността на съвременния ни живот нахлува в представлението “Покана за вечеря” в театър “София” и насочва един пистолет към героите, докато те крещят “Застреляй го! Застреляй го!”, пише "24 часа".

Няма значение кого да застрелят, важното е да има труп и кръв. Тогава може би ще се уталожат страстите в това разбито семейство. Младата режисьорка Тея Сугарева показва, че може да работи добре с актьорите в сцени, където екшънът е вътре в душите, а на светло или се премълчават тайни, или се изричат лъжи.

Текстът “Покана за вечеря” е на Оля Стоянова, журналист и писател, взела наградата за пиеса на театър “София”. Тя пише в традициите на психологизма на скандинавските драматурзи, нагнетяващи вътрешно напрежение от миналото на героите, което се взривява сега и опустошава като напалм контактите помежду им.

На вечерята, организирана от вдовеца (Ивайло Герасков) след смъртта на майката, пристигат дъщерята Наталия (Дария Симеонова) с годеника си Алекс (Мартин Гяуров), синът (Антон Григоров) и семейният приятел Борис (Пламен Манасиев). Развитието на отношенията им, докато са насядали около кръгла маса с елитни манджи, напомня историята на бащата на Робърт де Ниро от филма “Всичко ни е наред”. След смъртта на жена си той тръгва на гости на децата си, за които знае, че са преуспели. Уви, ще научи, че синът му вместо велик художник е гей, че дъщеря му вместо велика дизайнерка е самотна майка с извънбрачно дете.

И на тази вечеря годеникът Алекс ще признае, че не е елитен музикант, а свирач в кръчми, а Наталия дори не е завършила следването си. Брат й е вейхайвей непукист. Най-голямата бомба хвърля семейният приятел, който признава, че е бил любовник на майката. Тогава Бащата ще извади пистолет срещу Борис...

Тея Сугарева има нюх към историята на човешките страсти и очевидно се разбира отлично с актьорите, които знаят как да стигнат до върха на емоциите си, но и кога да спрат, за да не прекаляват. Макар и с други спектакли, Тея и Дария са номинирани за “Икар 2014”.

ДИМИТЪР СТАЙКОВ

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене