Зад гигантския размер на дога се крие плахо куче

Въпреки внушителния си вид догът е изключително спокойно куче. Това обаче не му пречи да е един от най-добрите пазачи сред всички породи. Комбинира в себе си гордост, сила и елегантност, пише "24 часа".

Това личи и от самата му походка, която е хармонична, леко пружинираща и дори царствена. Привързан е много към човека или семейството, което се грижи за него. Един истински представител на породата никога няма да позволи стопанинът му да бъде застрашен. Той би пожертвал себе си, само за да не падне и косъм от главата ви.

Лесно податлив е на дресировка

и ако отделяте всеки ден по малко време за възпитанието му, бихте постигнали чудеса. Той е идеалното семейно куче. Съжителства добре с други животни. Би могло да се сприятели дори с котка. Един от най-големите недостатъци е, че на моменти е леко страхлив. Това може да го направи раздразнителен, ако приеме нещо като заплаха.
Има още едно нещо, което няма как да промените в него, а именно количеството храна, което приема. Големите му размери го правят не по-малко подвижен и бърз и единствено яденето е в състояние да му възвърне енергията. За целта се продават специални храни за едри породи в специализираните магазини. Те съдържат всички необходими съставки, от които се нуждае вашият дог.

За предпочитане е да се отглежда в къща с двор, най-вече заради хигиената и нуждата му от пространство. Дори и да е в апартамент, ако е възпитан по подходящ начин, той няма да ви създава никакви проблеми. Сприятелява се много бързо с деца и

ако нещо заплаши сигурността им, става необичайно агресивен

Под елегантния си вид догът крие много мускулесто тяло. Средното тегло за мъжките екземпляри е до 60 кг, а за женските - до 50. Минималната височина при холката за мъжките е 80 см, а за женските - 72 см.

Козината е къса, много гъста и лъскава. Отличават се няколко основни окраски, в които се среща - пясъчна, черна, сива, тигрова и арлекин (бяла с черни петна). При пясъчните догове участъците около муцуната, ушите и очите са по-тъмни. При сивите се допускат бели петна. Основният цвят при тигровите е златистият с черни линии. Те трябва да са, колкото е възможно, равномерно разпределени и да следват посоката на ребрата. При черния дог се допуска отклонение дори към стоманеносиньо.

Поддръжката на това куче е съвсем проста. Трябва само да заглаждате козината му от време на време с мека четка, за да изглежда в спретнат вид.

ЮМИ РЕДЖЕБ

Страдат от рахит заради бързия растеж

Това е перфектното куче от едра порода за отглеждане в апартамент, тъй като е спокойно и уравновесено. Проблем са само големите му размери и свързаният с това бърз растеж. От малки кученцата трябва да бъдат под постоянно лекарско наблюдение за рахит. Даването на калций по схема и постоянните профилактични прегледи ще предотвратят появата и развитието му. Наблюдават се временни куцоти в активната фаза на растеж, които са преходни и под адекватното медицинско наблюдение ще отшумят без последствия. Просто стопаните трябват да проявят нужното търпение и да дадат възможност на своето кученце да развие здрава костна система и силни мускули. Характерно за едрите породи е "завъртането на стомаха". Причините за това са прескачане на препятствия, търкаляне, бягане по надолнища. Предразполагащи са обилното хранене и разходката малко след това в съчетание с физическото натоварване. С възрастта вероятността това да се случи се увеличава.

Д-р Ралица Гикова
Д-р Ралица Гикова
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката
Извратената истина за това защо жените казват „да“ на секса, когато имат предвид „не“

Напишете дума/думи за търсене