Петанк вече се играе и в България

Всичко, което е необходимо за игра, е комплект топки и добро настроение.

ПЕТРАНКА ПОПОВА, "Труд"

Чудили ли сте се, когато видите група хора, съсредоточено да хвърлят метални топки в парка, прицелвайки се в нещо. Ентусиазмът на играчите е голям, не липсва и публика.

Става дума за играта петанк - от провансалски “Пие таке”, или събрани крака. Петанк се играе на правоъгълна площадка с размери 5 на 15 метра и не рядко и в междублоково пространство. Направата на едно професионално игрище е много лесно, защото се използват камъчета с големина на зърното между 6 и 8 милиметра, като под тях трябва да има отъпкана пръст.

Използват се топки от специална метална сплав, които тежат от 600 до 800 г, а диаметърът им е около 70 мм. Може да се играе индивидуално, по двойки или тройки, като обикновено се играе по тройки. В началото на играта се тегли жребий кой отбор ще започне пръв. Играчът, който започва пръв, чертае кръг в началото на игрището и от него хвърля едно малко дървено топче, което се нарича кошонет (буквално “прасенце”). Топчето трябва да се метне на разстояние между 6 и 10 м от началния кръг, след което двата отбора хвърлят топките си, като целта е да се хвърли максимално близко до него. Всяка година се провеждат световни първенства и международни турнири, в които се играе предимно класическата форма на играта - по трима души в отбор. Има и индивидуални турнири за избивачи, където от разстояние 6, 7 , 8 и 9 м се целят топки при наличието на различни препятствия. Това според мнозина майстори на петанката е най-атрактивната дисциплина в играта. Играе се дотогава, докато единият отбор набере 13 точки и спечели мача. По време на едно състезание професионалните играчи,които изиграват по 5-6 мача, изминават разстояние от 10-15 км, с около 250 навеждания и вдигат 150 кг тежести. Като всеки състезател си избира какви да са размерът и тежестта в зависимост от поста, който играе в отбора.

Българската федерация по петанк е създадена през 2000 г. от Стефан Стамов - президент на федерацията, разказа арх. Калин Панайотов - председател на българската асоциация по петанк. Тогава в управителния съвет членува и лидерът на ДПС Лютви Местан. Мартин Заимов - бившият подуправител на БНБ, и Панайот Бончев от БСП и заместник-председател на столичния общински съвет са новите членове на управителния съвет.

В България петанк все още не е много разпространена игра - практикува се от около 10 клуба с членска маса около 250 души, съобщи "Труд".

В София заинтересованите могат да посетят алеите зад Народната библиотека в района на “Кракра” - “Оборище”, а също и зад хотел “Хилтън”. В Пловдив петанка се играе на Гребната база.

Играта е подходяща и за пенсионери или хора с физически увреждания, защото натоварването е сравнително малко. Клуб “Алфа”- Севлиево (членуващ във федерацията), например е сдружение за хора с физически увреждания и това е единственият спорт, който може да бъде практикуван пълноценно от тях. При игра е достатъчно едното колело на инвалидната количката да е в предварително начертания кръг, а топката се хвърля от високо, обяснява арх. Калин Панайотов.

Освен в парковете няма специални места или закрити зали, където да се играе и да се провеждат състезания. Със съдействието на собствениците на спортен магазин се изгражда първото закрито игрище в България, което функционира само 15 дни. Именно там са и първите турнири на закрито.

Много артисти, певци и шоумени са почитатели на петанк у нас - Ники Тупарев, Влади Въргала, Кирил Ефремов, Поли Генова.

Сред феновете на играта има и много известни личности по света, сред тях са Жак Ширак, Род Стюарт, Омар Шариф, Ален Делон, Катрин Деньов, Изабел Аджани и др. Дори сегашната звезда на френския национален отбор по футбол Франк Рибери е запален играч на петанк.

Този спорт е достъпен и като цена. Шест топки струват към 20 лева. Цената на професионалните топки варира между 50 и 150 евро за комплект.

Федерацията поддържа връзки с френско-българската търговска камара, която ежегодно организира турнири заедно с френски фирми, работещи в България. Те се провеждат зад Народната библиотека. Българската федерация оказва методическа помощ в организацията на самото състезание.

Това е игра, която предполага много социални контакти, тъй като си играе от хора с различни професии и възрасти,сподели Нели Христова, която също играе петанк. В днешното забързано ежедневие хората все повече се отчуждават един от друг. В петанк се проявяват качества като толерантност и кавалерство и уважение към противниковия отбор. Изисква концентрация и умение да се мисли. Целта е максимално да се затрудни противникът. Когато някой застане в кръга, всички стоят мирно, дори не поглеждат играча в очите, както в тениса. Всички замръзват и спират да говорят, за да не го смущават.

По време на 100-годишната война отряд англичани обграждат няколко французи в един манастир. В резултат на дългата обсада и налегналата ги скука французите поиграли петанк, но с истински бойни гюлета. В резултат на което се получила класиката играчка-плачка и няколко от франсетата си тръгнали по-рано от този свят, дори и без намесата на англичаните, които по това време били заети с пиенето на следобедния си чай.

Извън шегите голямата магия на петанката се състои в това, че може да се играе от всички хора, по всяко време и навсякъде. Тя е евтин, достъпен и доста демократичен спорт.

По време на състезанията не липсват и куриозни моменти. При аматьорската игра петанк съществува правило, че ако единият отбор загуби 0:13, играчите на другия си свалят панталоните. Правилото се казва “Фани”, тъй като е въведено от френска любителка на играта на име Фани.

Всичко, което ти е необходимо, за да играеш петанка, е комплект топки, малко заравнено място, добро настроение и готини приятели, с които да споделиш удоволствието от играта. Чудесно средство е за отмора от интензивното напрегнато ежедневие, за лекуване на стреса, неформален повод е за срещи и дори за делови разговори на по чашка вино с топка в ръка сред природата.

ПЕТРАНКА ПОПОВА

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене