Топ 5 на най-прехвалените дестинации

Класацията с най-прехвалените туристически дестинации не претендира за пълна обстойност. Защото всеки запален пътешественик си има свой собствен антисписък на най-надценените туристически дестинации по света.

Днес има десетки места, които са пълни с туристи само заради големите и шумни реклами. По-голямата част от хората, които са ги посетили, обаче казват, че никога не биха се върнали отново.

Разбира се, всичко е напълно индивидуално и зависи от много неща – възраст, настроение, време.

Въпреки че човек трябва да опита от всичко поне веднъж в живота си, повечето автори на туристически справочници са единодушни, че тези 5 дестинации трябва да се зачерктнат от списъка с мечтаните ваканции.

1. Остров Бора Бора

Повечето туристи, стъпили веднъж на Бора Бора, наричат малкия остров Боринг Боринг (от англ. boring означава скучен). Истина е, че плажовете са удивително красиви, рифовете – забележителни, а водата е като кристал. Но човек не би изкарал дълго време така - само да се взира в рибата. Всъщност май няма друго какво да се прави.

Самите курорти са изолирани, плажовете са усамотени и малки. Повечето туристи са богати младоженци, отишли на своя меден месец – прекарват времето си по двойки и изобщо нямат желание да се социализират, т.е. приемат нармално факта, че там няма нощен живот. Някои описват острова като комбинация от снобизъм и безразличие.

Иначе като цяло репутацията на Бора Бора (от архипелага на Дружествени острови на Френската Полинезия) е на райско кътче. Да, на снимките изглежда хубаво и обещаващо, но реалността е друга. Защото красивата гледка остарява твърде бързо. 

2. Дубай, Обединени арабски емирства

Разбира се, че всеки харесва лукса и излишъка. Обичайно човек иска още и още. Но в Дубай – едно от седемте емирства на Обединените арабски емирства, всичко е прекалено.

Наричат го Лас Вегас на Близкия изток, но недостроен. Защото в по-голямата си част прилича на строителна площадка – изоставени небостъргачи, кранове и билбордове, рекламиращи скъпи апартаменти, които вървят с чисто ново ферари. Иначе няма да могат да се продадат.

И все пак най-популярният спорт в Дубай си остава шопингът. Въпреки че се практикува и друг - може да се карат ски върху изкуствен сняг в мола. Но има и доста по-подходящо място за това – в планината.

Да, в Дубай човек може да получи всичко, което иска, но тъй като шейховете и руските милиардери го използват като детска площадка, то няма да е никак евтино. Трудно е да се обясни и това - не използват зехтина за салата, а да масажират с него конете си.
Освен това там е ужасно горещо. 

3. Абу Даби

Всеки турист очаква, че Абу Даби – най-голямото от седемте арабски емирства, е много по-добър от Дубай. С повече култура и история и по-малко строителство. Донякъде е точно така.

Но в Абу Даби почти всичко изглежда нагласено. Например в Лондон човек може да види истински исторически сгради, а в емирството – версия на “Гугенхайм” (известния музей в Ню Йорк) или Лувъра (най-посещавания френски музей в Париж). Да, има разнообразие, сградите са доста внушителни, но все едно са купени от супермаркета за световни забележителности.

Има хубави и широки магистрали, но те са с може би най-масивните електропроводи и трансформатори, които съществуват. Толкова са много, че има пътни знаци, които предупреждават шофьорите за опасно напрежение. 

4. Казабланка, Мароко

В повечето случаи международните полети до Мароко са до Казабланка – най-големия град в страната. И когато пасажерите го видят, вече искат полетът им да продължи.

От самолета прилича на търговски град – има предимно офис сгради. Затова някои пишат по интернет форумите, че Казабланка е бездушно място. Нищо че в туристическите справочници е представен като един от най-романтичните в страната. Напротив, изглежда като обикновен европейски град. Човек непременно трябва да си даде сметка, че около 1 млн. круизни кораба посещават пристанището всяка година. Това означава, че мястото е много досадно – навсякъде и постоянно е пълно с туристи. 

5. Тенерифе, Канарските острови

За хора, които не се гмуркат, Тенерифе няма какво да предложи. На Канарските острови наистина има много добри условия за дайвъри, но в Индонезия например са още по-добри.

Естествено, изглежда добре на снимки и видеоклипове в ютюб, но той е обитаем само по бреговете. Истината е, че това е един изригнал и изстинал вулкан, при това доста каменист.

Материалът е на вестник "24 часа" 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Когато обичаме и мразим партньора си едновременно
Най-странните фетиши в секса
Котките наистина ли пазят от лоша енергия?
Неочаквано 93-годишният Клинт Истууд се появи на публично събитие (Видео, снимки)
5 храни, които повдигат настроението, според науката

Напишете дума/думи за търсене