Банан и гел без сапун срещу сухата кожа през зимата

Изпръхнали бузи, лишеи, напукани устни, всяка зима се сблъскваме с тези проблеми, особено ако имаме чувствителна и суха кожа. Дебелите дрехи предпазват останалата част от тялото, но лицето е изложено на студа и хапещия вятър. Затова и пораженията са най-вече в тази област.

Лющещата се кожа сърби, нацепва се до кръв и това създава голям риск от инфектиране, чието лечение с антибиотици може да отнеме месеци. Един от често срещаните проблеми е стафилококовата инфекция, нелекувана, тя може да доведе до тежки усложнения.

Изсушаването на лицето образува и дълбоки бръчки, а бързото състаряване съсипва не само женското, но и мъжкото самочувствие.

Освен ако не става дума за сериозно дерматологично заболяване, изпръхването на лицето от студа може да се предотврати със съвсем прости грижи. Сапунът е един от основните виновници за изсушаването. Това съвсем не означава, че трябва да спрете да се къпете, напротив. Но

не търкайте с него физиономията си

Заместете го с крем или гел без сапун. Това е щадящ измиващ продукт, предназначен за бебета и хора с дерматит. 

За почистване на грима използвайте хидратиращи продукти за чувствителна кожа. В никакъв случай не бива да съдържат спирт. Избягвайте тази съставка в цялата си козметика. След отстраняване на макиажа се облейте обилно с вода и оставете лицето да изсъхне, без да попивате с хавлиена кърпа.

Вечер преди лягане и сутрин, преди да излезете на студа, мажете кожата си с хидратиращи кремове. В описанието им търсете да има глицерин, серемиди, които облекчават сърбежа, хиалуронова киселина, кълнове от овес или вазелин. Последният е много мазен, затова го нанасяйте върху лицето си само вечер, за да не лъщите неприятно на работното си място. През деня защитавайте с него устните си.

Горещата вода и дългото киснене в нея също не се отразяват благоприятно върху кожата. Вярно, че зимата човек се чувства по-добре, ако си вземе “врял” душ, но пощадете поне физиономията си и я мийте с хладка вода.

В най-мразовитите дни крийте чувствителните части от лицето си с шал. Наистина, не е много приятно да се покриете изцяло и да се виждат само очите, но зачервените сърбящи петна създават повече проблеми.

Не забравяйте и устните си. Те се напукват много бързо от студ и вятър, още по-неприятното е, че кървавите резки минават бавно. Задължително предпазвайте устните си

с червило или гланц, мъжете могат да използват някакъв балсам без блясък,

 разбира се. Много хора имат навика често да облизват устата си, което допълнително изсушава. В никакъв случай не дърпайте кожичките, които се появяват при напукване, за да не си направите рани. За да ги отстраните, след душ или миене на лицето изтъркайте добре устните с хавлиена кърпа, за да отстраните лющещата се кожа. 

И ръцете са подложени на влиянието на студа, още повече че тях ги мием по няколко пъти на ден и това допълнително ги изсушава. Не е тайна, че напредването на възрастта личи много именно по ръцете, особено ако не полагаме необходимите грижи, за да забавим стареенето. Използвайте и за тях гел без сапун. След това ги мажете с крем с глицерин, който трябва да седи винаги в чантата ви.

За да се справите със сухата кожа, е необходимо да се промени и хранителният ви режим. Добавяйте по-често в менюто си храни, богати на омега-3 мастни киселини - риба, тиква, соя, орехи, ленено семе.

Добре е да се увеличи и консумацията на продукти, съдържащи бета-каротин. Сред тях са моркови, чушки, домати, рукола, спанак, ряпа, боровинки, магданоз, риган, червено цвекло. Благотворно влияние при този проблем оказват още зехтинът и маслото от ленено семе. Желателно е да увеличите консумацията на вода и да намалите алкохола.

За хората, които не са привърженици на медицинската козметика и предпочитат сами вкъщи да си забъркат нещо,

 за да се справят със сухата кожа, има различни идеи. Устните могат да се мажат с мед, но е препоръчително това да става само вкъщи. Не излизайте в този вид навън, защото най-малкото ще ви се лепнат няколко кичура коса върху меда и после ще омажете и връхната си дреха. За същата цел може да се използва зехтин, който може да се втрива още върху ръцете, ноктите и кожичките около тях.

Маската с банан може да омекоти и хидратира лицето. След като го намачкате добре, за да стане на каша, нанесете го върху кожата и след двайсетина минути се изплакнете с хладка вода. В някои рецепти към банана се добавя мед или кисело мляко.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене