Любовната драма на Саша и Найра

Саша е самотен в Пазарджик.

Истинска драма се задава за тигрите Саша и Найра, които трябваше да бъдат сгодени тази есен, но пред любовта им се изправиха жестоки прегради. Усурийският тигър Саша от зоологическата градина в Пазарджик страда без женска, а годеникът на Найра от Варна й изневери със сестра й. Двете нещастни души може да се съберат за рождения ден на Саша на 10 април 2015 г., но може и да не стане, пише "Труд".

Проблемът е, че собственик на Найра е шефът на цирк "Арена" Свилен Кехайов, а той още не е дал разрешение за чифтосването. "Знам, че е имало някакъв интерес, но мен никой не ме е питал. Така, че нищо не е сигурно", тросна се Кехайов. В същото време тигрицата страда в зоопарка на Варна, тъй като докарания за нея мъжкар Геро хареса сестра й Мирали и сега женската е принудена да гледа чуждата любов.

В същото време Саша расте здрав и силен и стопаните му в Пазарджик кроят планове как да го зарадват с женска. Вече няколко месеца зоопаркът инвестира, за да отговори на всички европейски изисквания. Бъдещото брачно ложе се шири върху 1,1 декара, подсигурено е с двойна ограда, има нови лежанки, а най-голямата екстра са два басейна.

Саша обича да се плицика в очакване на невестата. Изпълнили сме абсолютно всички предписания, засягащи мерките за безопасност и удобствата на животните, похвали се шефът на зоопарка Петко Куртев.

Община Пазарджик няма да плаща "трансферна сума" на Варна за тигрицата Найша, но поема всички разходи по транспортирането и изхранването. А това е доста сериозно перо, тъй като в момента 19-месечният Саша изяжда по 9-10 кг месо на ден, като предпочита телешко, макар че не отказва пилешко, магарешко и конско.

"Сибирският тигър се храни само с месо веднъж дневно и то вечер. Дажбата му е около 10 кг, като освен това му даваме и калций за здрави зъби", обясни Куртев. Добрата новина за общинския бюджет на Пазарджик е, че при достигане на полова зрялост усурийските тигри започват да ядат значително по-малко - на ден им стигат един заек или две пилета.

И докато в Пазарджик се готвят трескаво за невестата на Саша, във Варна не са много ентусиазирани. Шефката на зоокъта Иванка Стоянова обясни, че положението на Найша е юридически сложно.

Тя е дадена от цирка само да се размножи и собственикът й може да си я вземе по всяко време. "От 1 януари 2015 г. влиза в сила забраната за използване на диви животни в цирковете. Аз обаче мога да изнасям представления в Турция и в много европейски страни, където е позволено. Не бива да се смята, че съм притиснат до стената да дам животното на някой зоопарк, само защото не мога да го ползвам в България", заяви собственикът на цирк "Арена" Свилен Кехайов и хвърли в ужас стопаните на Саша.

Това е втори жесток удар за хората в Пазарджик. Освен за Саша, зоопаркът търсеше женска и за скалния орел инвалид. Тъкмо му намерили половинка от приюта за диви животни в Стара Загора и орелът се споминал.

Той беше тежко ранен и станал лесна жертва на вирус. От Стара Загора обаче обещали да изпратят двойка птици, за да не стои празна новата европейска клетка за големи пернати.

А Найра (полегналата) е принудена да гледа любовта между сестра си и бившия си годеник във Варна.
А Найра (полегналата) е принудена да гледа любовта между сестра си и бившия си годеник във Варна.
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене