Литературата е меката сила на една държава

Литературата е меката сила на една държава и писателите са най-добрите посланици на българската култура в чужбина, категорични бяха участниците в дискусията на MoveBG „Непосилното битие на литературата", която се състоя в Дома на MoveBG.

За любовта към писането, за страстта към четенето, за отговорността да си издател и да свързваш читател с писател, за флирта между критика и книгата говориха Захари Карабашлиев, писател и главен редактор на издателство „Сиела", Манол Пейков, управител на ИК „Жанет 45", Белослава Димитрова, поет и журналист, и Павлина Радославова от „Аз чета". Въпросите задава Надежда Дерменджиева, писател и координатор на програмата за ценности на MoveBG „Отправна точка".

„Поставяйки литературата сред държавните приоритети, създаваш качество на живот и инжектираш смисъл в най-добрите си посланици", каза Манол Пейков в рамките на дискусията. „България е единствената държава в Европейския съюз, освен Великобритания, която няма програма за подкрепа на преводите на родни книги на чужд език", уточни още той. Павлина Радославова отбеляза, че е окуражаващ фактът, че все по-разнообразни форми на подкрепа се появяват онлайн, които заместват липсата на институционалната такава. „Иска ми се да стана свидетел на това книгата да е важна за държавата", сподели младата поетеса Белослава Димитрова, която вече има зад гърба си две стихосбирки.

Участниците коментираха още ефекта от падането на ДДС върху книгите. Стана ясно, че България е и единствената страна-членка на ЕС, която не се е възползвала от възможността да намали данъка върху книгите. „Това са няколко милиона лева - джобни пари за една държава. Те няма да останат в издателствата, а ще се разпределят по цялата ценностна верига - писатели, преводачи, книгопродавци, включително и читатели," убеден е Манол Пейков. Захари Карабашлиев, от своя страна, заключи: „Имаме ангажимент както към световната, така и към собствената си култура. Без Вазов, Йовков, Захари Стоянов нямаше да знаем как са живели нашите предци. Книгата е фундаментален човешки опит, чрез нея споделяме ценности".

Може да гледате запис на дискусията в Youtube канала на MoveBG, където тя се излъчваше пряко.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене