5 професионални съвета как да се гримирате за празниците

Гримьорката Оксана Николова

 “Когато прочетох сценария, бях готова да избягам на мига.” Думите са на Дженифър Анистън пред американското списание “Холивуд рипортър” отпреди дни. Причината - в Cake, последния филм, в който тя се снима, е изцяло без грим.

Даниел Барнс, режисьорът на лентата, ѝ позволява единствено сенки, но само за да се нарисува големият белег върху иначе негримираното лице на актрисата. Дори се говори, че в нейната гримьорна огледалата са забранени.

Така Анистън - достатъчно смела и без капка суета, застава пред камерите. Засега в ютюб е пуснат само трейлърът на филма, от който

ясно се виждат бръчките и порите по лицето ѝ

Но рискът вероятно си струва, тъй като холивудските критици говорят, че напълно заслужава номинация за “Оскар”.

И след снимките, които приключват на 6 май в Лос Анджелис, Дженифър Анистън казва нещо много вярно:

“Задължително е всяка жена да има спирала,

фон дьо тен и червило, защото с тях става по-уверена в себе си и много щастлива.”

Всъщност отдавна холивудската актриса е разбрала ползите от грима.

За нея професионални гримьори са на едно мнение - чертите на лицето ѝ са много остри и има малки очи. Тези неща обаче не бият толкова на очи, защото нейните гримьори си разбират от работата. Чрез грима ѝ правят светлосенки - това се нарича скулптуриране, за да превърнат дефекта в ефект.

Гримьорът Оксана Николова, която от 21 години се грижи за външния вид на повечето популярни хора у нас, казва: “Гримът е средство, с което се подчертават най-хубавите ни черти. Той трябва е умерен. Не трябва да се прекалява.”

Ето 5-те професионални препоръки на Николова за това как да се гримирате за празниците.

1. Очна линия с дебел контур тип 60-те години

Oчната линия е една от хитовите тенденции в грима през тази година. Със сигурност трендът ще е водещ и през 2015-а.

“Извивката в края на окото е страшно актуална. Сега това е най-големият акцент в гримирането, тип 60-те години. Почти всички жени го харесват, защото прави окото по-издължено”, казва гримьорът Оксана Николова.

Одобряват очната линия, но не всяка жена се осмелява да си сложи. Причината е, че за да стане красиво, трябва линиите да са прави и точни.

Трикът, който дори и професионалните гримьори прилагат, е следният – контурът се очертава първо с молив, а след това се поставя очната линия. Прави се от външния към вътрешния край, а клепачът се опъва, за да се получи правилен контур.

И колкото е по-дебела линията, толкова е по-добър акцентът.

2. Матиращото червило прави устните като кадифе

“Напоследък много се лансират матови текстури в червилата – те нямат блясък, който беше акцент в предишния сезон. Матовите нюанси правят устните да изглеждат кадифени. Сред предпочитаните цветове са класическото виненочервено, както и наситените розови нюанси”, е съветът на Николова за избор на червило за празничната нощ.

Жените с по-тънки устни трябва да подбират по-светлите нюанси, докато тези с по-плътни - ярките.

“В крайчетата червилото се поставя в най-вътрешната част на устните, за да не се излиза от контура им. В противен случай формата на устата се деформира”, казва Оксана.

Гланцът, разбира се, не се отрича докрай. Все пак в новогодишната нощ жените може да си позволят този акцент.

Според професионалистите това е и единственият грим, който е позволен за малките момичета. Големите козметични брандове постоянно разработват специални детски серии, които са напълно безвредни.

3. Фон дьо тенът се поставя само върху добре почистена и хидратирана кожа

Пълна лъжа е, че фон дьо тенът запушва порите на лицето и е вреден. Напротив, марките, които разработват качествени продукти, те са и грижа за кожата. Защото съдържа много минерали, подхранващи и антибактериални съставки. Има и слънцезащитен фактор, който предпазва и свръхчувствителните кожи.

“За да стои добре на лицето през цялата празнична нощ, кожата трябва да е добре почистена с подходящия продукт. Това ще я освежи, енергизира и хидратира”, е съветът на Николова.

Под фон дьо тена задължително трябва да се постави т.нар. база (това е основа за грим, която се нарича още праймър).

“За да се избере правилният нюанс, фон дьо тенът трябва да се нанесе първо върху външната част на дланта, защото кожата там и тази на лицето са еднакво изложени на атмосферните условия - слънце, вятър и въздух, независимо от сезона”, съветва Николова.

Върху горния клепач не се нанася фон дьо тен - грешка, която много жени правят. Затова има специални бази.

За да издържи по-дълго хубавият тен на лицето в празничната нощ, може да се нанесе отгоре повторно и пудра.

4. Хайлайтърът прикрива недостатъците

Допреди няколко години го използваха само професионалните гримьори, но вече е достъпен и в декоративната козметика.

“Като текстура много прилича на пудра. Има блестящи малки частици, които са в телесни нюанси - бежови, розови и кафяви. Нанася се с четка в горната част на скулата и над клепача”, казва професионалната гримьорка.

Всъщност хайлайтърът е начин да се подчертаят най-хубавите черти на лицето. Прикрива недостатъци като пигментните петна и дори малките бръчки.

“Това е един ненатрапчив грим, който има много деликатен блясък”, казва Николова.

5. С термалната вода гримът е по-дълготраен

“Ако върху грима се напръскате с термална вода, той ще издържи по-дълго време - трик, който прилагат професионалистите. Това е спрей - продава се във флакони като на дезодорант, впръсква се на разстояние около 20 см от лицето. Хидратира и овлажнява кожата на лицето, която изглежда по-свежа. Но преди всичко е грижа за кожата. Хубаво е да се слага дори и на негримирано лице”, е един от съветите на Николова, за да издържи гримът по-дълго време през празничната нощ.

Термалната вода снабдява клетките с кислород, тя няма аромат и не съдържа никакви консерванти. Основната ѝ функция е да защитава тъканите на кожата.

ЕКСПЕРТЪТ

Гримьорката Оксана Николова: С мицеларна вода гримът се премахва лесно

“С мицеларна вода гримът се премахва много лесно. Тя съдържа частици, които абсорбират замърсяванията и разграждат червило, фон дьо тен, руж, сенки за очи и водоустойчивия грим”, препоръчва Оксана Николова.

Тя е един от професионалните гримьори в БНТ 1, преди време е работила и в Нова тв. Заради добрия усет и професионализъм се доверяват повечето популярни личности у нас. Дори и министрите, ако им се наложи да дадат интервю в телевизията.
Рисува хубаво още от дете. Специализирала е керамика и стъкло, а след това - приложни изкуства и комуникации. Един ден чете вестник и попада на материал за гримьорната в държавната телевизия. “Оттогава бях сигурна, че това е моята работа”, казва Николова, която, освен че гримира майсторски, винаги дава и професионални съвети.

 Материалът е на вестник "24 часа"

Анистън с перфектен грим на червения килим
Анистън с перфектен грим на червения килим
Дженифър Анистън е без никакъв грим в новия си филм Cake.
Дженифър Анистън е без никакъв грим в новия си филм Cake.
Риана винаги подчертава формата на очите си с очна линия.
Риана винаги подчертава формата на очите си с очна линия.
Никол Кидман често подчертава устните си с яркочервено червило.
Никол Кидман често подчертава устните си с яркочервено червило.
Ева Лонгория винаги е с хубав и равен тен на лицето си.
Ева Лонгория винаги е с хубав и равен тен на лицето си.
Дженифър Лопес прикрива недостатъците по лицето си с хайлайтър.
Дженифър Лопес прикрива недостатъците по лицето си с хайлайтър.
Виктория Бекъм защитава тъканите на кожата си с термална вода. СНИМКИ: РОЙТЕРС
Виктория Бекъм защитава тъканите на кожата си с термална вода. СНИМКИ: РОЙТЕРС
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене