Мама е дебела. Ще напълнея ли и аз? Не.

Майка ви е дебела - значи и вие рано или късно ще напълнеете!?

Глупости.

Мит е, че има наследственост при излишните килограми. В допълненото издание на "ИПОлогия на храненето" диетологът Ипократис Пападимитракос твърди, че никой не се ражда, за да бъде дебел. Според него, за да живее, всеки човек има нужда от различен брой калории и родителите му трябва да разберат това още в ранното му детство, за да не го "тъпчат" с "излишна" храна, от която да напълнее.
Стигне ли се веднъж до натрупване на излишни килограми, е нужна немалка и постоянна воля за влизане във форма.


"Крайните" диети с рязко намаляване на количеството приемана храна са нож с две остриета - те може и да дават добри моментни резултати, но изчерпват волята на хората, създават им големи очаквания за трайност на отслабването, а всъщност често водят до йо-йо ефект. Според Пападимитракос гладуването е полезно с медицинска цел, но истинското отслабване не става с крайности, а с балансиран режим, който понякога предполага често хранене.

 


Кое е "моето"
хранене

Вместо да гладувате до припадък, трябва да откриете кой режим на хранене е най-подходящ за вашия организъм. Който и да е той, важното е да се храните "нормално". Това означава:
- да се храните на интервали от около 4 часа;
- да не сте лакоми;
- да ядете толкова храна, колкото е необходима за "гориво" на тялото ви;
- да не ядете "боклуци".
И най-важното за отслабването е да осъзнаете необходимостта от промяната. Ако не искате, няма как да свалите излишните килограми. Случи ли се осъзнаването на нуждата от отслабване, ще видите, че човешките възможности нямат граници.
Какво трябва да направите? Вземете едно силно желание, шепа воля и изхвърлете страха от моментни неуспехи.
След това си напишете план за действие от три етапа - първият, чиято продължителност е 3 седмици, цели да постигнете коренна промяна в редовността на храненето; по време на втория (също от 3 седмици) трябва да промените качеството на храната, която консумирате; а третият продължава един месец и цели намаляване на количеството на приеманата храна (виж долу какво и как да се яде - б.а.).
Така имате два месеца и половина, за да се научите да отслабвате. През това време ще започнете да чистите организма си от токсини и да сваляте излишните килограми.

 

Един свободен
ден

Въведете си един свободен ден седмично, в който да хапвате каквото си искате. Например в неделя си позволявайте "вредни" храни, но в неголеми количества. Можете даже да го възприемете и като награда за усилията през останалите шест дни от седмицата, макар че не е хубаво да гледате на храната като на награда.

Храни за
напреднали

След като промените начина си на хранене, можете да изпробвате някои комбинации, които ще ви помогнат да поддържате форма. Ето какво предлага Пападимитракос:
1
Салата по избор и парче сирене: например гръцка салата с домати, краставици, лук, маслини и сирене;
2
Зеленчуци и сирене: например моркови, тиквичка, патладжан на тиган и сирене;
3
Месо по избор със салата по избор: например телешко на тиган със зеленчуци или риба със салата;
4
Яйца, зеленчуци по избор и сирене: можете да ги пригответе на омлет или бъркани.
5
Картофи или ориз със зеленчуци по избор: към запечените картофи можете да прибавите и плочка сирене.

 

12 трика за сваляне на килограми

Веднъж постигнали желаните форма и килограми, можем да ги запазим с няколко лесни трика, без да се налага отново да се подлагаме на строги диети. Ето няколко съвета за "правилно хранене" от диетолога Ипократис Пападимитракос:


1. Хранете се редовно!
Не оставяйте организма си гладен за повече от 4 часа. Хранете се поне четири пъти на ден - сутрин, на обяд, следобед и на вечеря. Ако ставате рано, включете две закуски в дневното си меню.
2. Хранете се умерено!
Това означава нито да гладувате, нито да преяждате, но да ядете така, че да усещате ситост. Няма храна, която можете да ядете колкото и когато си поискате. Дори и диетичната зелена салата може да се превърне в мазнини, ако прекалявате с нея.
А и трябва да внимавате: ако ви е нужна повече енергия, приемайте повече храна. И обратното - ако нямате движение, не прекалявайте с количеството на храната.
3. Хранете се качествено!
В менюто трябва да преобладават месото, рибата, млечните продукти, яйцата, зеленчуците и плодовете. Качествено хранене значи изцяло или максимално ограничаване на мазнините. Прекалено е, ако през ден ядете паниран кашкавал.
Запомнете: не бива да превръщате деликатесната храна в основно ядене - яжте я не повече от веднъж в седмицата.
4. Внимавайте с въглехидратите!
Сладкишите, пастата, хлябът, макароните и оризът трябва да се консумират в по-ранните часове на деня. Вечерите трябва да са богати на белтъчини - заложете на месото и салатите.
5. Променете навиците си за готвене!
Не пържете месото, а го приготвяйте на скара или на фурна. Научете се да готвите без сол и с малко мазнина. Вместо да пържите картофи - сварете ги или ги пригответе на фурна.
6. Спортувайте!
Движението е здраве и ускорява метаболизма. Изберете си спорт, който наистина ви харесва и ви разтоварва. Ако ви доставя удоволствие - плувайте, разхождайте се или танцувайте. И не унивайте - един път спорт седмично не е достатъчно, но все пак е по-добре от нищо.
7. Хапвайте черен или пълнозърнест хляб!
Но в умерени количества - три филийки са много дори и на закуска и обяд. Консумирайте вечерята без хляб.
8. Внимавайте с "диетичните" продукти!
В диетичния шоколад няма захар, но има повече мазнини. Така че, ако ви се хапва нещо сладко, можете да си позволите блокче обикновен шоколад, бонбон или топка сладолед няколко пъти в седмицата. Въпросът е да можете да спрете.
9. Не пренебрегвайте плодовете!
Но ги яжте в умерени количества, тъй като макар и полезни, съдържат доста захар. И внимавайте: консумацията на плодове трябва да е вместо (или по време на) храненията. Не можете да ядете ябълки, портокали или банани безразборно по всяко време на деня.
10. Ограничавайте солта! Така няма да задържате течности.
11. Пийте много течности!
Но внимавайте с газираните напитки - ако не можете да ги изключите напълно от менюто си, не прекалявайте с тях. Наблегнете на фрешовете, соковете и водата. Достатъчно е да изпиете няколко чаши фреш, две кафета или няколко чая. Айрянът също е разрешен.
12. Умерено с алкохола!
Погрешно е схващането, че от него се пълнее. Когато е в умерени количества и не изостря апетита, няма проблем.
Чаша вино с вечерята дори помага на храносмилането. Може да си позволите дори бира. Не пийте повече от 50 грама твърд алкохол на вечер.

Материалът е на вестник "Труд"

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Тарантино се отказа да снима филма The Movie Critic - последен за кариерата му
Интересни факти за зодията ви
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!

Напишете дума/думи за търсене