Как да се отървете от неприятните миризми

Имаше една реклама навремето – всичко, което една жена може да инвестира за красотата си, всъщност се крепеше на един дезодорант. Защото, каквото и да правим пред огледалото, при козметика, фризьора или пластичния хирург, ако от нас се носи макар и лека неприятна миризма, с чара сме до тук.

Крачетата – хубави, но... ууу, миришат

Лятото този проблем съществува по-рядко, защото ходим с отворени обувки. Но идват месеци, в които ще затворим отново краката на тъмно, топло и влажно. Това е отлична среда за развитие на бактерии или гъбички. Ронливите бели люспи, които понякога имаме между пръстите на краката си, са мъртви кожни клетки, които се разлагат и затова имат неприятна миризма. Другата причина краката да миришат лошо, е, че те се потят, а потта няма къде да се изпари.

Решението:
Не носете едни и същи затворени обувки всеки ден. Сваляйте гуменките или маратонките си веднага след тренировка. Ако можете, купувайте и обувки, и чорапи от естествени материали. Можете да потърсите и специални, които се наричат „дишащи“. Добре подсушавайте краката, след като сте се къпали или след като сте ги измили с вода и сапун. Можете да използвате бебешка пудра или талк – те ще оберат потта.

Под мишниците ... тц,тц...деликатно положение

Късметлия сте, ако не сте сред онези 3 % от населението, които страдат от хиперхидроза (прекомерно изпотяване). Дали сте тичали или не, бактериите обичат мастните киселини, които се произвеждат от потните жлези в косматите области на тялото като подмишници и слабини.

Решението:
Изчакайте 15 минути, след като излезете под душа, за да си сложите дезодорант или антиперспирант. Те имат най-добър ефект, след като са били приложени на напълно суха кожа. Има значение и обезкосмяването. Правете го редовно, ако не искате да има неприятна миризма от мишниците ви. Носете бельо от естествена материя и по възможност по-широки дрехи, които ще пропускат потта да се изпарява. Ако и това не помага, носете със себе си мокри кърпички и ги ползвайте през няколко часа в по-топлите месеци. След тях нанасяйте и дезодорант. Пийте и много вода. Пак ще се потите, но концентрацията на миризмата ще е по-малка.

Уф, лош дъх в устата


Всеки човек е имал този проблем. Но хроничната му поява може да е признак за по-сериозен проблем. Усещали ли ли сте онези малки топчета, които се събират между сгъвките на сливиците? Те отделят наистина ужасно силна миризма. Обикновено се появяват при хора с по-нагъната структура на сливиците. Други, които страдат от рефлукс, също могат да имат  дъх в устата. В много редки случаи този дъх може да е причинен и от раково заболяване.

Решението:
Тези съвети са знайни и за малките деца, но да ги повторим – мийте си зъбите и езика 2-3 пъти на ден, ползвайте задължително конец или интердентални четчици, вода за уста или разтвор от сол и вода, който убива бактериите. Пийте възможно най-много вода, защото тя също отмива бактериите, които причиняват лошата миризма. Зеленият чай също помага, както и чаят от семена от копър. Яжте твърди бонбони или дъвки, но без захар: те стимулират производството на слюнка.  Храни и напитки, които трябва да избягвате: млечни продукти, шоколад, алкохол, ястия със силна миризма и подправени меса. Затова пък хапвайте естествените „чистачи“ на зъбите от плака и остатъци от храна, каквито са ябълките, морковите, чушките.

Кои хора миришат лошо
Ако няма друг здравословен проблем, обикновено това са хора, които употребяват повече алкохол, консумират повече месо, чесън и лук, храни с метилови съединения и такива, които пият тежки лекарства.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене