Преподаватели дариха 160 книги за читалищната библиотека в Свищов

Проф.Андрей Захариев с уредниците на библиотеката

160 тома учебна и научна литература по икономика на български, руски и английски език дариха преподаватели от Стопанската академия в Свищов на Първото българско читалище "Еленка и Кирил Д. Аврамови". Акцията е по инициатива на проф. Андрей Захариев от катедра "Финанси и кредит" по повод 160-та годишнина от основаването на читалището.

"Това е най-голямото еднократно дарение за попълване фонда на читалищната библиотека след 2010 г. Сред 160-те заглавия литература са включени и най-новите учебници, написани в последните месеци на реформи в свищовската Алма матер. Сред авторите са научни работници от практически всички катедри на Стопанската академия. Свищовската академия предстои да отбележи на 8 ноември 2016 г. и своята 80-та годишнина, когато ще отдаде заслужена почит и уважение към своя патрон и дарител Димитър Апостолов Ценов", каза проф.Захариев.

Първото българско читалище е основано на 30 януари 1856 година в Свищов по инициатива на Емануил Васкидович, Георги Владикин, Христаки Филчов и Димитър Начович, които "воспалени от родолюбието си определиха по възможности да пожертвува всякий от онаго дара, от когото Бог им подарил, за да поставят едно Българско читалище", пише в аналите на културната институция. Основателите определили следната програма на читалището: да създаде градска библиотека; да събира стари ръкописи на пергамент и хартия; да подкрепя способни младежи, да добият по-високо образование в чужбина; да подпомага български книжовници да печатат свои трудове и преводи.

С полученото попълнение фондът на читалищната библиотека при читалището надминава 160 хил. бр. като сред активните читатели са и средношколците от създадената също с дарение Държавна търговска гимназия „Димитър Хадживасилев" в Свищов.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката

Напишете дума/думи за търсене