Захи Хауас - повелителят на мумиите

Най-известният египтолог с най-известната мумия - Заки Хауас и Тутанкамон са любим тандем на научнопопулярните тв канали.

Той е толкова известен, че Анджелина Джоли моли да се снима с него, а не обратното. Става дума за д-р Захи Хауас - най-популярния египтолог на света в наши дни.

Често го наричат египетския Индиана Джоунс, на което той обикновено отговаря с репликата: “Не, аз не съм египетският Индиана Джоунс. Аз съм истинският Индиана Джоунс.”

Това оприличаване с популярния филмов герой вероятно е тръгнало най-напред от шапката. Д-р Хауас често може да бъде видян нахлупил на главата си същия аксесоар, с какъвто героят на Харисън Форд не се разделя и за миг в популярната кинопоредица.

Но явно работата не е само до шапката. Д-р Захи Хауас е неуморен авантюрист. Точно като Индиана Джоунс. Той се спуска овързан с въжета в дълбоки шахти, провира се през прашасали тунели, водещи към древни погребални камери, разгадава мистериозни загадки... И всичко това пред прожекторите и обективите на камерите. Досущ като преобразеният Харисън Форд!

Захи Хауас е един стопроцентов медиен продукт и той самият няма нищо против това. Иначе не би бил най-известният египтолог в света.

Славата и

популярността му

идват от участията

му в поредица филми на световни канали като “Дискавъри”, “Хистори ченъл” и “Нешънъл джиографик”.

Тв кариерата му започва още през 1988 г. с документалния филм “Мистерията на пирамидите”, в който участва и легендарния Омар Шариф. Десет години по-късно Захи Хауас е вече истинска звезда по “Фокс тв”. Следват много документални поредици. Си Ен Ен също проявява интерес към неуморния египтянин с шапката на Индиана Джоунс. И накрая идва кулминацията в телевизионната кариера на д-р Хауас - шоуто на “Хистъри ченъл”, озаглавено “В преследване на мумии”.

Извън медийния образ, чисто професионално Захи Хауас се смята за откривател на гробовете на строителите на пирамидите в Гиза, както и на Долината на златните мумии в оазиса Бахария. Освен това е

ръководител на екипа,

изследвал мумията

на Тутанкамон

През 2010 г. той обяви, че най-прочутият в света фараон вероятно е счупил крак, след което е получил инфекция, разболял се е от малария и това е причинило смъртта му. Макар и оспорвана от други учени версията на египетския Индиана Джоунс и до днес остава една от най-популярните обяснения за края на Тутанкамон.

Идентифицирането на мумията на Хатшепсут - първата жена фараон в Древен Египет също се приписва към успехите на д-р Хауас.

Всъщност благодарение на положението и известността си д-р Хауас се радва на привилегии, каквите нито един от неговите египетски колеги не е и мечтал да има. Един от тези исторически шансове, които Захи Хауас получава, е правото да сканира поредица от мумии, както и да извлича от тях ДНК материал за последващи изследвания.

Както “24 часа” вече писа, д-р Хауас идва у нас по покана на египетското посолство в София, за да бъде част от тържествата и отбелязването на 90-годишнината от подписване на дипломатически отношения между България и Египет.

В понеделник той

ще даде

пресконференция

в БТА, след което

се очаква да

изнесе лекция

в Нов български университет. Основната му лекция обаче ще е във вторник в 18,30 ч в Централния военен клуб. Темата е “Пирамиди, мумии и нови открития”. След това според предварителната програма ще последва и дискусия на тема “Насърчаване на туризма в двете страни”.

Д-р Хауас е всъщност едно от лицата и дори запазена марка на туризма в Египет и както става ясно и от личната му страница в интернет, прави всичко възможно, за да поддържа интереса на чуждестранните посетители.

Визитата на Захи Хауас в България всъщност не е първата. Той е идвал у нас преди пет години. Тогава посещението му бе по покана на Великотърновския университет, където му бе присъдено почетното звание доктор хонорис кауза. Сега вероятно ще му бъде оказана честта да бъде титулуван и “почетен доктор” на Нов български университет заради заслугите му отпреди няколко години за установяването на археологическата мисия на университета в Египет.

Наричат го египетския Индиана Джоунс не само заради шапката на филмовия герой, но и защото е също така неуморен в авантюрите.
Наричат го египетския Индиана Джоунс не само заради шапката на филмовия герой, но и защото е също така неуморен в авантюрите.
Д-р Хауас като екскурзовод на Лора Буш. Освен президентски съпруги известният египтолог често развежда и самите държавни глави.
Д-р Хауас като екскурзовод на Лора Буш. Освен президентски съпруги известният египтолог често развежда и самите държавни глави.
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката

Напишете дума/думи за търсене