Добре дошли в годината на маймуната! Вижте посрещането на китайската нова година (галерия)

Стотици милиони хора по целия свят посрещнаха Новата година по лунния календар. В китайската столица Пекин огромни фойерверки отбелязаха първия ден от Годината на маймуната. Празникът включва улични шествия, посещаване на храмове, но най-вече събиране на семейства и приятели.

Китайската Нова година е времето на най-голямата човешка миграция в света. Милиони хора се прибират у дома. 

Китайските градове и села бяха окичени с червени фенери, калиграфски благопожелания и разнообразна червена декорация. Цветът е символ на добрия късмет и успех и на този ден всеки китаец задължително носи дреха в червено. Групи от млади мъже, преобразени като лъвове и дракони, изпълняват ритуални танци под ритъма на гонгове и барабани, за да прогонят злите духове и привлекат добър късмет и успех.

Китайската нова година е най-дългият национален празник в Китай и продължава общо 15 дни, а новогодишният ден е най-важната дата в китайския календар. Всеки от тези 15 дни има своето значение, зависещо от местните традиции.

Преди празника хората задължително си почистват и украсяват къщите, за да привлекат късмета. Освен с богата трапеза, новогодишната нощ се посреща с фойерверки, а семействата палят хартиени пари, за да отиде димът към небето и през годината да дойдат истински.

Според китайския лунен календар след 12 месеца достойната и уверена Коза ще бъде заменена от Огнената червена маймуна.

Маймуната успешно решава проблемите си и преодолява трудностите, като същевременно демонстрира независимост.

На Изток това животно е на висока почит. Определяно е като разумно и интелигентно създание, което много прилича на човека.

Очаква се годината на Маймуната да бъде период на промени в живота, любопитство, нови открития. През този период се увеличава комуникацията, хумора и остроумието.

Ще имате възможност с лекота и финес да се измъкнете от стресови ситуации. Бизнеса процъфтява, рисковете са преодолими, успешно може да решите стари проблеми, чрез нестандартни решения.

Ако през този период се осмелите да бъдете различни, успехът Ви е гарантиран.

Какво обещава още годината на Огнената маймуна можете да видите тук.

Снимки: Ройтерс
Снимки: Ройтерс

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене