Нов телевизор ще ни позволява да усещаме дъжда, вятъра и миризмата от екрана

Снимка: Архив

Нова технология ще позволява на зрителите да усещат миризмата, вкуса и допира до кожата на това, което гледат на екрана. Разработката е на британски учени от университета в Съсекс и се нарича “Feelyvision”, пише в. "Индипендънт".

"Тази телевизия ще даде възможност за създаване на програми, които "улавят пълното внимание на зрителите и ги потапят в мултисензорен свят", каза ръководителят на проекта д-р Мариана Обрист.

Учените са установили, че краткото насочване на въздух към зоната около палеца, показалеца и средата на дланта генерира възбуда. Усещанията ще се прожектират върху ръцете с ултразвук. Бавното и умерено стимулиране на горната част на ръката и зоната около кутрето пък натъжават. Тези усещания ще засилват съпреживяването по същия начин като саундтрака.

Някои филми като "Железният човек 3" експериментираха с 4D прожекции, при които зрителите седят на столове, които могат да се движат, и по тях пръскат вода. Д-р Обрист се надява да създаде "9-измерна телевизия", като добави усещания за вкусове и аромати.

Идеята е зрителите все пак да имат контрол, защото някои няма да желаят всичко да е подсилено, а и хората реагират различно на миризмите. Д-р Обрист спечели финансиране от 1 милион британски лири от Европейския съвет за научни изследвания за петгодишен проект по темата.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Чао на бръчките около очите
10 знака от Вселената, че най-накрая сте влюбени в сродната си душа
Селфи дисморфия – модерната болест на социалните мрежи
Защо е полезно да плачем?
ТЕСТ: Познавате ли етикета на телефонните разговори?

Напишете дума/думи за търсене