Петната по бананите може да са ключ към диагностицирането на рак на кожата

Снимка: Архив

Тъмните петна върху обелката на зрелите банани може да крият ключ към по-бързо и по-лесно диагностициране на рак на кожата, увеличавайки шансовете за оцеляване, пише "Дискавъри нюз", цитиран от Фокус.

Когато бананите зреят, те се покриват с малки овални петънца, причинени от ензим, познат като тиросиназа. Същият ензим се съдържа в човешката кожа, като количеството му е по-голямо при хората, страдащи от меланома – потенциално смъртоносна форма на рак на кожата. Научният екип е използвал този факт, за да разработи скенер за рак. Изследователите са усъвършенствали и тествали устройството върху бананови обелки, преди да пристъпят към опити върху човешки тъкани.

Най-напред учените от Лабораторията за физична и аналитична електрохимия в Швейцария са стигнали до извода, че ензимът е надежден маркер за развитието на меланома. В първата фаза на болестта ензимът не ясно забележим, във втората фаза се разпространява равномерно, докато при третия етап е неравномерно разпространен - тогава ракът започва да се разнася в други части на тялото. Колкото по-рано се засече злокачественото заболяване, толкова по-големи са шансовете за оцеляване.

Екипът е създал скенер и го е изпробвал върху обелки от банани с петна, които са с приблизително същия размер като този на петната на меланома върху човешка кожа. „Работейки с плода, успяхме да разработим тест и диагностичен метод, преди да извършим опити върху човешки проби,“ казва ръководителят на проучването Хубер Жиро.

Скенерът има осем гъвкави микроелектрода, разположени като зъби на гребен, които преминават по кожата и измерват количеството и разпространението на тиросиназа. Жиро смята, че в бъдеще устройството може да се използва и за унищожаване на тумори, правейки биопсиите и дори химиотерапията излишни. „Първоначалните лабораторни тестове показват, че устройството би могло да се използва за унищожаване на клетки,“ казва той. Изследването е публикувано в германския научен журнал Angewandte Chemie.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Подкаст: Нели Хаджийска: Благодарна съм на "старата" Нели, без нея нямаше да стигна до тук
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници

Напишете дума/думи за търсене