Павлин, който атакува депутатите в клип, ще ходи в парламента - да им каже в очите какво мисли (видео)

Зам.-шефът на НС Иван

Иванов обещал да уреди

посещението на 18-годишния

ученик, чиято майка е на

гурбет от 10 години

“За три дни животът ми се преобърна из основи. Не очаквах, но явно обръщението ми в клипа е имало смисъл. В класа ме посрещнаха като звезда на първия учебен ден след ваканцията, а зам.-председателят на Народното събрание от Реформаторския блок Иван Иванов поиска да ме види и да чуе лично от мен какво имам да му кажа и какво искам за младите хора в селото.“ Това разказва 18-годишният Павлин Иванов.

Ученикът от лясковското село Добри дял се прочу, след като 200 хил. гледаха във фейсбук видеото му с критики към депутатите и изповедта за съдбата на гурбетчийско дете.

Депутатът Иван Иванов обещал да уреди посещение на Павлин в парламента, където да се срещне с депутатите и да им каже в очите какво мисли за безразличието им към емиграцията и бедността в България.

За себе си Павлин казва, че е свит и се “спича”, когато трябва да се изявява, затова

от неделя

подготвя

изявлението си

пред депутата

Иван Иванов дойде в селото на Павлин в понеделник следобед, за да го чуе лично.

“Тук имаме много малки деца, а паркът е в окаяно състояние. В селото живеят около 1000 души, но много от тях са в чужбина да търсят препитание. Няма никаква реализация и нищо не се прави”, смята Павлин.

Той признава, че записал клипа в 3 и половина в една нощ, след поредното изпращане на майка му към Италия. “Като си тръгва, ми е най-тежко. Писна ми и реших да споделя с всички това, което е в мен и много други не смеят да изкажат гласно. На мен не ми пука, даже и от хейтърите”, казва единадесетокласникът.

Вече 10 години майката Пепа Йорданова изкарва пари за двамата си синове в Неапол. 48-годишната жена гледа болно момче и допълнително ходи да чисти една къща. Павлин е ученик в СОУ “Максим Райкович” в Лясковец. Бащата на момчето починал през 2010 г.

“Много пиеше и от това”, лаконичен е тийнейджърът. Той и 20-годишният батко Тихомир живеят при баба си Тодорка. Справят се с парите, изпращани ежемесечно от майката, пенсията на 67-годишната жена и заплатата на Тихомир, който се труди в маслобойна.

“Заболя ме,

когато прочетох

коментари, че

съм го направил

за пари,

за да ми помагат финансово. Нямам нужда от това, просто ми липсва най-близкият ми човек. 10 години са много. Едно е да си говорим по фейсбук и скайп, а съвсем друго да мога да я прегърна”, споделя Павлин.

Бил едва 8-годишен, когато майка му за пръв път стегнала куфарите. “Спомените ми оттогава са много гадни, макар да бях само втори клас и първоначално да не го приемах много на сериозно”, връща се назад той. После се заредили празници, рождени дни, радостни мигове и детски проблеми, когато все по-осезаемо усещал отсъствието. Една или две седмици годишно, в които Пепа си идва в България, не запълват празнината от майчината близост. Напротив, усилват усещането за несправедливост и гнева към държавата, която прогонва гражданите си.

“С този клип искам да изразя мнението си за хората в чужбина и за нашата България! Искам да си изкажа мнението, каквото ми е на душата, каквото ми е на езика, искам да покажа какво представляваме ние хората!

Нямам думи да

изразя болката за

тия хора, които са

напуснали

родината си,

семействата си,

за да се заробят на друго, далечно, непознато, а за някои многогодишно познато място. Дали те не искат да са по празници със семействата си? Дали не искаме да живеем вашия живот?”, пише във фейсбук Павлин.

Той отправя упрек за мизерията и безпаричието в България към депутатите и ги призовава да си направят равносметка.

Младежът атакува 240-те в парламента, че всеки ден се карат за по-големи заплати, а пенсионерите вземат по 180 лв., с които да си платят тока, водата, лекарствата, без които не могат да живеят.

“Това за вас е

просто една

вечеря, а

пенсионерите

трябва да изкарат

с нея цял месец”, казва Павлин. Той призовава народните представители да осигурят повече работни места за младите хора, да увеличат пенсиите и заплатите, а не да манипулират и да отпускат само нищожни бонуси за Коледа и Великден.

“Бях при майка ми в Италия и видях, че там са на светлинни години от нас. Бяха забавили с два дни заплатите на работещите в метрото и по влаковете и те веднага излязоха на стачка. Всичко беше оправено незабавно, не е като при нас само да се говори”, сравнява момчето.

За смелата си позиция той не спира да получава адмирации от приятели и близки. Сред другарите му има няколко с неговата съдба, растат без родителите си, които са далече. Казва, че след обръщението му и те вече мислят по друг начин.

“Павлин е много добро дете, не е пройдоха, не ходи по дискотеки и не пилее пари. Израсна без родители и му е било тежко, но винаги е усмихнат и отзивчив”, хвали го 83-годишната баба Марийка. Тя е сестра на неговата прабаба и ученикът ежедневно ходи да ѝ помага, защото децата ѝ не са в селото. Пазарува, премита стаята, носи дърва, защото старицата е трудноподвижна. Просълзила се, когато момчето ѝ пуснало клипа на мобилния си телефон, след като медиите заприиждали в Добри дял.

“Мама каза по скайп, че се гордее с мен”, доволен е младежът. Говорят си, че Пепа може и да се прибере за постоянно в България, но едва когато Павлин завърши училище. “Сега трябва да събере пари за абитуриентския ми бал догодина”, разказва той.

Всеки месец

той получава

социална

стипендия

от 25 лева,

защото е полусирак. Не пипа парите от картата си, смята с тях да си купи професионален фотоапарат. Страстта му е фотографията, но засега снима само с телефона си. Иска да продължи да учи журналистика или фотография. У нас или в чужбина - още не е решил твърдо. Ще зависи от това къде ще е неговата майка.

“Единственото, за което мечтая, е семейството да сме заедно. То е най-важно, да имам семейство и приятели, останалото с времето си”, завършва простичко Павлин.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене