Търсачите на истината осветяват грешниците в расо в “Спотлайт”

Шест номинации за "Оскар". Най-добър филм за 2015 г. на кинокритиката в САЩ. Най-добър филм за 2015 г. според сп. "Ролинг стоун". "Готам" за най-добър филм. Тези и още куп други престижни отличия си спечели биографичната драма "Спотлайт" на режисьора Том Маккарти, отразяваща още една значима и истинска история от живота.

Филмът разказва за едно от най-смелите и мащабни журналистически разкрития, осветило масови практики на сексуално насилие над деца от страна на свещеници, чиито деяния са били прикривани от католическата църква.

През 2002 г. журналистите от разследващата рубрика "Спотлайт" на в. "Бостън глоуб" публикуват близо 600 материала за многобройните случаи на педофилия, чрез които предизвикват шумен скандал в национален и по-късно в световен мащаб.

В хода на дейността на

честните пера, удостоени с “Пулицър”,

броят на публично обвинените от Бостънската архиепископия стига до 249 свещеници, чиито жертви са повече от 1300. Отново през 2002 г. кардинал Лоу подава оставка от Бостънската архиепископия, но пък е назначен в “Санта Мария Маджоре” в Рим.

След доклада на "Спотлайт" са разкрити сексуални злоупотреби от духовници на католическата църква в още 105 града в САЩ и 102 епархии по целия свят. В глобален мащаб 6427 свещенослужиттели са обвинени в педофилия, а засегнатите деца са 17 259.

Няма нищо покрито, което не ще се открие , и тайно, което не ще се узнае. (Матей, 10:26)

Сценарият на високо оценената лента е дело на Том Маккарти и Джош Сингър, а като продуценти зад тях застават Блай Пейън Фауст, Никол Роклин, Стив Голин и Майкъл Шугър. Пред камерата се изявяват отлично стикованите помежду си Марк Ръфало, Майкъл Кийтън, Рейчъл Макадамс, Лив Шрайбър, Джон Слатъри, Стенли Тучи и др.

Актьорският състав получи приз за съвместната си работа от Гилдията на киноактьорите в САЩ

на церемония в Лос Анджелис.

Екипът на "Спотлайт" от самото начало няма за цел да създаде филм, който да дискредитира католическата църква и да разруши доверието в нея. В намеренията им може да се открие свидетелство за това как на страната на доброто и правдата е най-вече истината.

"Спотлайт" се заема с разследване на институция, която има власт, пари и ресурси, и

показва на хората, че никой не е недосегаем”,

коментира продуцентът Фауст.

Историята се завихря от момента, в който през лятото на 2001 г. новоназначеният редактор Марти Барън, изигран от Лив Шрайбер, пристига от Маями, за да застане начело на "Бостън глоуб". С днешна дата той е главен редактор на в. "Вашингтон пост". Барън е евреин и оглавява издание, което се продава в най-католическия град в САЩ. Още от първия си работен ден на първата планьорка той дръзва да даде зелена светлина на материал за местен свещеник, обвинен в сексуално малтретиране на десетки млади енориаши. С нелеката задача се заема прославеният вече екип от журналисти начело с редактора на разследващия отдел Уолтър Робинсън - Роби, в чиято роля влиза Майкъл Кийтън. Редом с него в образа на топрепортера Майкъл Резендис се преобразява Марк Ръфало, Рейчъл Макадамс е непримиримата Саша Пфайфер, а като изследователя Мат Карол се трансформира Брайън д Арси Джеймс.

Самият Майкъл Резендис обясни, че след премиерата на филма радио “Ватикана" е дало положителна оценка за него, а редица американски епископи са насърчили своите паства да го гледат, като била създадена и специална телефонна линия за жертви на подобно насилие.

В лентата църквата като институция не е показана като пъклено свърталище на злодеи, защото прожекторът, както вече стана ясно, обръща светлините си главно към журналистите. Тези, които откриват една грозна злоупотреба и посочват с пръст скритите грешници, облечени в расо и изискващи неподлежащо на съмнение доверие.

Режисьорът представя неколцината герои от "Бостън глоуб", като ги залива с работа и им оставя минимално време за личен живот. В неговите очи те са хора, но и неуморни и безстрашни търсачи на истината.

Пред камерата журналистическият елит от онова време придобива образа на независима армия, която не чака заповеди от облечените във власт.

Те са стражи на свободата

на словото и са готови

всеки ден да предприемат кръстоносни походи, за да отстояват своята вяра.

Сражавай се до смърт за истината и Господ Бог ще бъде до тебе в тази битка. (Сирах, 4:28)

"Харесва ми техният почти занаятчийски начин да упражняват професията си. Те бъркат с ръцете си в мръсотията.

Принадлежат към средната класа, имат семейство, кредит, който да изплащат. Нямат свръхвласт,

но са влюбени в работата си, обичат града си. И имат вкус към истината", споделя Маккарти.

Усеща се неговата носталгия към период, в който четвъртата власт е била по-силна от всякога и всеки неин хартиен едикт е имал огромна тежест. "Пресата е контравласт, необходима на всяка демокрация, достойна за това име. Мисля, че малко сме я изгубили от полезрението си. Както при много местни всекидневници, приходите на "Бостън глоуб" идвали от малки обяви, а интернет променя ситуацията. Броят на закритите вестници в САЩ е поразителен. И колко журналисти са загубили работата си! Повечето от моите сънародници не си дават сметка

какво сме изгубили и продължаваме да губим”, признава режисьорът.

В биографичната драма неговите рицари на перото обаче не са готови да отстъпят и да допуснат поражение. Те знаят, че в сенките се крият опасни чудовища, и въпреки своите лични страхове се впускат в тъмнината, за да ги осветят и покажат на хората. Без значение в чий двор са се спотаили противниците им. Такава е тяхната мисия.

А истината пребъдва, остава винаги силна и ще живее и властва за вечни времена. (Втора Ездра, 4:38)

Премиерата на "Спотлайт" у нас е на 19 февруари.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Фабинг - новата дигитална зависимост
Хвърлиха предмет по Ники Минаж по време на концерт (Видео)
Чао на бръчките около очите
10 знака от Вселената, че най-накрая сте влюбени в сродната си душа

Напишете дума/думи за търсене