Неандерталска ДНК може да е отговорна за депресията и тютюнопушенето

Снимка: pixabay.com

Рискът човек да стане депресиран и пристрастен към тютюна може да е предопределен от ДНК, наследена от неандерталците, съобщи Асошиейтед прес.

Учени установили, че една част от неандерталската ДНК може да увеличи риска от пристрастяване към тютюна, а други части да увеличат или да намалят риска от депресия.

Това е поредното изследване за неандерталското генетично наследство у съвременните хора. Предишни проучвания наведоха на мисълта, че то увеличава риска от алергии.

Неандерталците са се отделили от Хомо сапиенс на еволюционното дърво преди стотици хиляди години. Прародители на съвременния човек обаче са се кръстосвали с неандерталци около 50 000 години, след като напуснали Африка. Затова около 2 процента от ДНК у хора с азиатско или европейско потекло може да са наследени от неандерталци.

"Изследването на тази ДНК може да хвърли светлина върху биологичните пътеки за някои болести", заяви ръководителят на изследването, експертът по еволюционна генетика Тони Капра от университета Вандербилт в САЩ.

Учените фокусирали вниманието си върху части от неандерталска ДНК, които били идентифицирани в предишни изследвания. Първият анализ потвърдил предишните заключения за влиянието й върху риска от депресия - някои части от ДНК увеличават риска, а други го понижават. Общо погледнато, влиянието на ДНК върху риска е около 1 процент.

"За даден индивид ефектът може да зависи от това какви части от ДНК е наследил", поясни Капра.

Вторият анализ открил доказателства, че рядко срещана у участниците в изследването част от неандерталска ДНК увеличава почти 2 пъти риска от пристрастяване към пушенето.

"Тютюнът не бил достъпен за неандерталците, така че те не са пушили", отбеляза Капра.
Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Сайънс".

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Анатомия на женския оргазъм
Фабинг - новата дигитална зависимост
Хвърлиха предмет по Ники Минаж по време на концерт (Видео)
Чао на бръчките около очите

Напишете дума/думи за търсене