Деси Банова взема купа за трето място в авторали с първата си кола

Деси Банова със сегашната си кола

Aко преди 16 години някой беше попитал Деси Банова дали ще стане шофьор от нея, категоричният ѝ отговор би бил “не”. “Нямах никакво желание, защото, когато бях ученичка, ме блъсна кола. Оттогава имах страх”, обяснява красивата синоптичка на Нова тв. Затова си казала, че тя самата никога няма да застане зад волана. Някъде около 2002 г. обаче получила вероятно най-неочаквания подарък на света за рождения си ден от тогавашния си приятел – шофьорски курс. Разбира се, първата ѝ реакция била категоричен отказ. Впоследствие обаче нямало как да не се съгласи, защото щяла да го обиди.

Всъщност малко преди да има шофьорска книжка, попаднала в ситуация, от която се почувствала доста неприятно и която може би също е причина водещата на времето да стане шофьор. В началото, когато започнала работа в телевизията, Деси

използвала

градския транспорт,

за да стига дотам

Един ден автобусът, в който се возела, направил рязка маневра. Заради нея тя полетяла към непознат господин. “Буквално спрях в него. След това той ме погледна и каза: “А, ама вие сте Деси Банова! Не ви ли плащат достатъчно в тази телевизия, та се возите в градския транспорт?” Оттогава наистина не съм се возила в автобус. Стана ми много неудобно”, спомня си тя.

В началото на курса, съвсем естествено, тя била доста плаха, но бързо свикнала и ѝ харесало.

Толкова, че въобще не се замислила, преди да приеме да кара форд кабриолет няколко месеца по-късно с рекламна цел. Предложението дошло от компания, която се занимавала с внос на коли. Идеята била именно Деси да кара две седмици колата като вече популярно телевизионно лице. “Те реално ми предоставиха автомобила, а от мен се искаше единствено да го карам. Тогава се направих на много отворена шофьорка и казах: “Да, разбира се, супер”, смее се Банова.

Водещата на времето с колеги от телевизията СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ
Водещата на времето с колеги от телевизията СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ

По това време тя нямала особено голям опит като шофьор. Все още изпитвала и страх да кара сама, затова

все гледала на

съседната седалка

до нея да има някой –

я някой от приятелите ѝ, я братовчед ѝ. Един ден отишла с братовчед си до телевизията, но в един момент му се наложило да си тръгне. А на синоптичката – да се прибере, шофирайки за първи път без придружител. “Някакъв ужас изпитах, но слава богу, абсолютно без проблем се прибрах. Оттогава като че ли много ми хареса. Видях, че се справям сама”, спомня си Деси.

Всъщност не се разминала без инцидент, макар и почти благополучно прибрала се. “Явно вече си бях повярвала. Имаше събрани много момчета от квартала на нашата улица, докато паркирах въпросната кола”, разказва Банова. Инцидентът се случил почти като в сюжет от реклама – вместо да внимава в маневрата, синоптичката гледала към момчетата. В следващия момент чула стържещ звук от жулене на метал –

надрала едната

страна на колата -

от началото на предната врата до края на задната, в паркираната в съседство. Проблем нямало, защото така или иначе автомобилът бил застрахован.

Синоптичката на Нова тв с дъщеря си Йоанна
Синоптичката на Нова тв с дъщеря си Йоанна

През същата година Деси Банова се качила и в първата си собствена кола – “Смарт”. По онова време все още рядко можели да се видят такива в страната. Може би точно това била и причината, поради която дори полицаите бързо научили коя е нейната. По-често я спирали, за да си поръчат хубаво време и да разберат каква ще е прогнозата, отколкото да проверят документите ѝ.

Както при почти всички шофьори, така и за Банова първата ѝ собствена кола останала и най-любимата ѝ. Не само че се паркирала лесно, но и се управлявала без никакъв проблем. Със смарта тя дори участвала в рали за популярни личности и завършила трета в категорията си. От състезанието има и купа, която до ден днешен стои в дома на майка ѝ. Наложило ѝ се обаче да си купи нова кола, след като заради невниманието си я превръща в купчина непотребно желязо. “По онова време не знаех как да се грижа за нея. Затова карах две седмици, без да се притеснявам от светещата червена лампичка. Бях решила, че това е за чистачките. Накрая се оказа, че е индикация за маслото и двигателят просто блокира.

Така колата отиде

за скрап

Много ми беше мъчно, че аз самата я доведох до това състояние”, спомня си синоптичката.

След смарта карала известно време “Тойота Корола”, после “Аурис”, а от около две години е с “Мерцедес” А класа. Разбира се, вече е опитен шофьор и знае как да се грижи за автомобила си, но не ѝ липсват леки инциденти. Например наскоро бързала за сутрешен блок. Точно паднали първите сериозни снегове и още не било разчистено. Гаражът ѝ се намира в безистен и докато се опитвала да излезе, колата ѝ забуксувала и без да иска, я одрала в стената. На 31 декември пък на път за Банско я ударил автомобилът, движещ се зад нея. “Слава богу, това са само леки инциденти, а не сериозни”, казва Деси.

Деси и мъжът й Иво
Деси и мъжът й Иво

Макар преди години водещата на времето да няма никаква идея да бъде шофьор, днес тя е почти пристрастена към волана. “Подигравах се на хората, които отиваха до близкия магазин с колата си, а реално аз се превърнах в една от тях”, коментира Банова. Не слиза от колата дори преди години, когато е бременна с дъщеря си Йоанна. Било я страх да кара без колан, затова го слагала по специален начин – оставяла през тялото си само частта, която препасва гърдите, а върху долната сядала.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене