Изкуствен интелект на Google победи шампиона по Го в първата от пет игри
24 часа | 10 Март 2016 г. | 41 показвания | 0 коментара

В знакова битка между човек и изкуствен интелект световният шампион по играта Го беше победен от опонента си компютър, пише BBC News. Програмата AlphaGo на дивизията DeepMind на Google спечели първата от серия игри с Ли Седол в Сеул. През октомври 2015 година AlphaGo победи европейския шампион по Го - постижение, за което се смяташе, че ще бъде възможно след години, съобщава "Фокус".

Компютър е побеждавал световен шампион по шах, но китайската игра Го е значително по-сложна. Кореспондентът на BBC отбелязва, че Ли е имал надмощие през по-голямата част от играта, но в последните 20 минути AlphaGo е надделял. Човекът се е отказал, давайки победата на съперника си.

“Бях много изненадан, тъй като не мислех, че ще загубя играта,” казва Ли. “Грешка, която допуснах в самото начало се отрази на цялата ми игра.”

Играчът на Го е има зад гърба си 18 победи в шампионати, откакто се съзтезава професионално от 12-годишен. Той посочва, че първоначалната стратегия на AlphaGo е била “отлична” и че е бил удивен от един нетрадиционен ход, какъвто човек никога не би изиграл. Въпреки първата си загуба, Ли не съжалява, че е приел предизвикателството. Ще бъдат изиграни общо пет игри, като наградата е 1 милиона долара.

Петдневният двубой е важен тест за постигнатото от инженерите в сферата на изкуствения интелект. Го е 3000-годишна китайска игра, смятана за значително по-сложна от шаха. Най-известната победа на изкуствен интелект на шах е победата на Deep Blue на IBM над гросмайстора Гари Каспаров през 1997 година. Експерти посочват, че Го е напълно различно предизвикателство заради неизчислимия брой възможности. Това означава, че компютърът трябва да може да прояви подобна на човешката “интуиция”, за да победи.

“Играта срещу машина е съвсем различна от тази срещу действителен опонент,” казва Ли за BBC. “Обикновено можеш да усетиш дишането на съперниците си, енергията им. Често взимаш решения в зависимост от физическите реакции на хората, с които играеш. С машина не можеш да направиш това.”

Хороскоп
Овен
Здраве: ★★ Любов: ★★
Късмет: ★★★★ Работа: ★★★★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Правителството прие Доклад за равнопоставеността на жените и мъжете в България за 2017 г. Документът отразява резултатите от изпълнението на политиките за повишаване на участието на жените на пазара на труда, намаляването на разликите в заплащането между половете и насърчаването на равенството в процесите на вземане на решения.

Директорката на детска градина "Бодра смяна" в Горна Оряховица, в която етажерка се стовари върху дете и го нарани тежко, е излязла в болнични и не може да бъде уволнена. Това стана ясно от официално съобщение на Община Горна Оряховица. "Поради излизане в отпуск за временна неработоспособност на директора на ДГ „Бодра смяна“,

Правителството даде мандат на финансовия министър Владислав Горанов да подаде официално заявление за осъществяване на близко сътрудничество с Европейската централна банка (ЕЦБ) по отношение на банковия надзор. Казано по-просто - България да подаде заявление за влизане в банковия съюз. Това съобщи самият финансов министър Горанов след заседанието

Президентът на Франция Еманюел Макрон и съпругата му Брижит ...
Актьорът Атанас Атанасов навлече яке през лятото. Въпреки ...
Най-елитният гримьор у нас се изгаври с визията на ...
Не ядете във веригите за бързо хранене, спортувате редовно, ...
Томас Маркъл стана камъче в обувката на дъщеря си Меган, а ...
Холивудският актьор Джони Деп постигна съгласие с ...
Актрисата Ирина Малеева помага на 12-годишната ...
“Ще бъда, разбира се, на рождения си ден с най-близките си ...
Бившият футболен национал на Англия Рио Фърдинанд получи ...
Актьорът вече е дипломиран лекар “Да харесваш начина, по ...
Има ли нещо общо между президентите на САЩ и Русия? Оказва ...
"Алекс Начева върви по моя път", обяви олимпийската ...
Много трудно ще елиминираме "Вадуц", смята Стефан Павлов ...
Баскетболният треньор Константин Папазов-Тити ще празнува в ...
Ахмед Ахмедов, депутат в 44-ото НС Георги Борисов, поет и ...
Какви са традиционните дипломатически структури в САЩ? Кой ...