Откриват изложба „Идоли или идеали“ в Националния военноисторически музей

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева ще открие изложбата „Идоли или идеали“в Националния военноисторически музей на ул. „Черковна“ 92. 

Събитието е утре, 28 април (четвъртък) от 15.00 часа.

Лично оръжие и вещи на участниците в националноосвободителното движение, чийто връх е Априлската епопея, ще ни пренесат в онези времена, когато с непреклонна решителност и с цената на най-скъпи жертви те са воювали за освобождението на България. Сред уникалните експонати, които посетителите ще могат да разгледат, са Револвер „Гасер“, М 1870 и нож с ножна на Васил Левски, чиято революционна мрежа служи за основа на въстанието, сабя с ножна и визитна картичка на Христо Ботев, револвера на водача на Хвърковатата чета Георги Бенковски, пушка на главния апостол на Пловдивския революционен окръг Панайот Волов, въстаническа куртка на главния апостол на Търновския революционен окръг Стефан Стамболов, оръжие на Никола Обретенов и Стоил войвода и други артефакти, които пазят духа на българите, записали името си в пантеона на безсмъртието.

В интерактивната експозиция на видео екрани ще бъде възкресен споменът за всички онези светли личности, подготвили и осъществили Априлското въстание, чрез тяхното най-ценно наследство – словото, пресъздало идеала им за свобода. Посетителите на изложбата ще се запознаят с идеите на участниците в Априлската епопея – Христо Ботев, Георги Бенковски, Тодор Каблешков, Стефан Стамболов, Кочо Честименски, Панайот Волов, както и на други, които не са доживели да участват във въстанието като Васил Левски, Георги Раковски, Ангел Кънчев и Хаджи Димитър – всички, оставили ярка следа в националноосвободителното движение в България.

НВИМ ще провокира посетителите да довършат изложбата, избирайки между идолите – личностите, които са прокарали пътя към заветната свобода, и идеалите – движещата сила на промяната.

Изложбата може да бъде разгледана до края на май 2016 г.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене